Skoda Octavia RS Kombi

Provkörning av Skoda Octavia rs Kombi

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Basfakta

Teknik

R4, 1781 cm3. 180 hk vid 5500 r/min, 235 Nm vid 1950 r/min. Framhjulsdrift. 5-växlad manuell. Skivbromsar fram och bak, låsningsfria.

Mått & vikt (cm/kg)

Axelavstånd 251, längd 451, bredd 173, höjd 143. Tjänstevikt ca 1415, maxlast ca 410, släpvikt 1300. Tank 55 l.

Fartresurser*

Toppfart 230 km/h, 0-100 km/h 8,0 s.

Bränsleförbrukning*

Blandad körn 0,80 l/mil.

*(enl. tillverkaren)

Skoda även för färliga

Präktigheten i tjeckiska Skodas program mildras en smula av Octavia RS, som med sitt rallystuk vädjar till helt andra känslor än de rationella. Att behovet av spänning i tillvaron är en realitet även för ekonomiskt lagda Skoda-anhängare bevisas av att var fjärde såld Octavia faktiskt är en RS.

Med kombiversionen av Octavia RS visar Skoda att även skåpet kan ställas upp. Med 180 hk, hårt chassi, kolfiberaktig interiör och hyggligt rymlig kombikaross är den ett svåremotståndligt alternativ för den som behöver en praktisk bil men ogärna avstår från tempo.

De (löstagbara) snedställda stag som inkräktar på utrymme och lastmöjligheter i sedanupplagan finns inte i kombin. Deras förstyvande effekt har övertagits av förstärkningar i de bakre takstolparna (vilket har underlättats av att kombin har andra bakdörrar).

Liksom fyrdörrars RS är kombin styv och neutral på vägen med en lätt överstyrning i riskområdet till sladd. ESP är standardutrustning och stabiliserar bilen när fästet sviker. Vindbruset är högre i kombin på grund av takrelingarna.

Varning för höga försäkringskostnader; Skoda saknar vagnskadegaranti och det här är dessvärre en bil snarare för färliga än för nuftiga. Men det är också ekonomi som är det starkaste köpargumentet: 188900 för en kombi med GTI-karaktär är svårslaget.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!