Provkörning av Skoda Superb TDI 170

Provkörning av Skoda Superb TDI 170

När du vill ha en limousine, men inte har råd med äkta vara, då ska du titta på Skoda Superb. Den har innerutrymmen som en Finlandsfärja, speciellt i baksätet. Vill du köra diesel är TDI 170 hk ett intressant alternativ.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Jättebillig är den inte, även om den är billigare än en limousine. Skoda Superbs prislista visar att halva startfältet kostar över en kvarts miljon kronor. Och det är nog alltjämt så att tjeckiska Skoda i svenska folkets tycke ska vara en prispressare från ett före detta öststatsland.

Men det är ju inte riktigt så numera. Det har hänt en del sedan Skoda gjorde comeback i Sverige med Felica. Bilarna är allt mer tyska i sin identitet vilket inte är så konstigt eftersom pappa heter Volkswagen. Det innebär att kvaliteten är bättre – och priserna högre.

 Skoda Superb TDI 170 har samma personlighet som sina syskon i modellprogrammet. Innerutrymmena har varit A och O. Baksätet rymmer tre basketspelare, men två sitter skönt. Det finns helt enkelt inte en bil i klassen som är ens i närheten. 

 Bagageutrymmet är också stort så det förslår. Som taxibil borde det här vara ett hett alternativ, i synnerhet med dieselmotor.

 Vill du bränna olja har du tre alternativ: Lilla 105 hästar starka Greenline och de två TDI-motorerna på två liters cylindervolym med antingen 140 eller 170 hästkrafter. Vi har provat den senare som vi tror blir tjänstebilsförarens val.

 170-hästarsmotorn kan fås med dubbelkopplingslådan DSG med sex växellägen framåt. Den nya DSG-lådan med sju växlar finns enbart till bensinmotorn 1,8 TSI och kostar 16 000 kronor mer än den sexväxlade manuella.

 Normalt sett gillar vi den här tvålitersdieseln, framför allt med DSG-lådan. Men här lirar det inte riktigt!

 Motorn och lådan har ingen harmoni. Det smårycker och durrar i låg fart och i stadstrafik, vilket är tämligen irriterande. Att hålla på och tråckla i ett trångt garage är enerverande. Det låter, och känns, som om något är trasigt. Vi har aldrig upplevt detta med den här DSG-lådan. Enligt Skoda har ingenting ändrats i lådan, varför underligheterna framstår som ännu underligare.

 När väl bilen är på rull fungerar allt som vanligt igen. Det vill säga bra på de allra flesta områden. Utom på grov asfalt där det bullrar rejält från däcken.

Skoda Superb TDI 170

Pris

249 900 kronor.

Motor

Diesel. 4-cyl tvärmonterad radmotor, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Turbo, laddluftkylare. Kompression 18,5. Borrning/slag 81/95,5 mm, cylindervolym 1 968 cm3. Max effekt 170 hk (125 kW) vid 4 200 r/min, max vridmoment 350 Nm mellan 1 750 och 2 500 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda alt. 6-växlad DSG.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben och undre triangellänkar, bak multilänkaxel.

Styrning

Kuggstångstyrning med servo. Vändcirkel 10,8 meter.

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.

Hjul

Fälg 7 tum, däck 205/55 R 16.

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 276, längd 484, bredd 182, höjd 146, spårvidd f/b 154/152. Tjänstevikt 1 535, maxlast ca 575, max släpvikt 1 800. Tank 60 liter.

Fartresurser*

Toppfart 222 km/h. Acceleration 0–100 km/h 8,8 s.

Bränsleförbrukning/miljö*

Stad 0,78, landsväg 0,46, blandad körning 0,60 l/mil.

CO2 159 g/km.

Skatt

3 922 kronor.

* Enligt tillverkaren.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!