Foto: Uli Sonntag

Provkörning av Skoda Superb TDI 190 Style

Skoda har trollat med MQB-plattformen och stretchat nya Superb till en stor, härlig limousine. Snäppet kortare än Audi A6 men längre än Volkswagen Passat, och rymligare än båda. Kannibalismen lär frodas som aldrig förr inom VW-koncernen.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Förra generationen Superb var en lång men ganska smal bil. Lite som en prärievagn. Den nya generationen är nästan fem centimeter bredare vilket ger mer tyngd och kraft rent utseendemässigt. Dessutom ordentlig bredd inuti bilen där bredden i baksätet ökat med nästan sju centimeter. Alla andra innermått är genomgående bättre förutom benutrymmet bak som är oförändrat – jättestort. För att inte tala om bagageutrymmet, som är gigantiskt och rymmer 625 liter under halvkombiluckan. Med baksätet fällt (60/40 + genomlastningslucka) är antalet VDA-liter 1 760. Lastytan blir dock inte plan när ryggstöden fälls, men faktum kvarstår – vem behöver en (ful) kombi?

Med designelement som fet grill, kupéformad taklinje och bakljus som hälsar till kusin Audi utstrålar nya Superb en mycket sober och självsäker stil. Axelavståndet är åtta centimeter längre än föregångaren och Superb upplevs verkligen som en stor bil.

Vore det inte för emblemet i ratten vore det svårt att veta vilken bil det är.

Motorutbudet har också förändrats. V6-motorn med 260 hästkrafter har fått stryka på foten till förmån för en fyrcylindrig 2,0 TSI med 280 hästkrafter, den starkaste maskinen som erbjuds, standardutrustad med DSG-låda och fyrhjulsdrift (Haldex 5). Fem bensinmotorer erbjuds där den minsta är 1,4 TSI med cylinderavstängning. Den räcker bra med sina 150 hästkrafter och 250 Newtonmeter, och går att få med fyrhjulsdrift. Mellan dessa ytterligheter finns 1,8 TSI med 180 hästar och 2,0 TSI med 220 hästkrafter.

På dieselsidan finns tre maskiner. 1,6 TDI GreenLine på 120 hästkrafter, 2,0 TDI med 140 hästar, och 2,0 TDI på 190 hästkrafter, den starkaste dieseln.

Det är den jag börjar med. Dörren går igen med ett välskräddat tjoffljud. Upplever en skön stol med bra justermån och en greppvänlig ratt. Blickar ut över en interiör som är påfallande bekant. Ser ut som i en Volkswagen vilket knappast är fel. Men precis alla reglage och knappar kommer från det stora moderbolagets gigantiska lager så det kan inte bli på något annat vis. Skoda har gjort designen av instrumentbräda och inredning men materialen är också desamma som Volkswagen. Snyggt, välbyggt, ja, men knappast unikt.

Nya Superb ger ett ­nästan myndigt avtryck och är ­klassens rymligaste bil.

Den 190-hästars TDI som jag kör är laddad med det mesta i utrustningsväg även om standardutrustningsnivån är mycket hög. Som extra finns bland annat adaptivt chassi där stötdämparna kan ställas i Comfort, Normal och Sport. På de ganska dåliga italienska vägarna är Comfort behagligt där stötdämpningen sväljer det mesta på ett mjukt vis.

På autopistan testas Normal och Sport och det är markanta skillnader mellan de tre lägena. Superb rullar tyst med lågt rulljud och inget vindbrus. Styrkänslan är varken rask eller sävlig utan ett mellanting som passar bilen bra. Nämnde tidigare att Superb är superbt utrustad från start. Den har nio krockkuddar, adaptiv farthållare med autobroms, trötthetsvarnare, parkeringssensorer bak, elvärmda spolarmunstycken, start-i-backe, paraplyer i båda framdörrarna, för att nämna en del. Ett populärt tillval lär bli Assistpaketet innehållande dödavinkelvarnare, filassistent och Smart Light-assistent. Kostar 9 900 kronor.

Paraplyer i båda framdörrarna är omtänksamt och ett nuftigt standardtillbehör.

Superb finns i tre nivåer. Ambition, Style och Laurin&Klement (L&K). Den billigaste Ambition med 1,4 TSI kostar 270 000 kronor. Style kostar 7 400 mer och L&K 17 900 mer.

Vem behöver nu en Passat, eller ens en A6? Inte jag, inte du, däremot herr och fru Fåfäng.

Skoda Superb 2,0 TDI 190

Pris

Från 287 000, säljs nu, första leverans från september.

 

Motor

Diesel. Tvärställd 4-cyl radmotor med dubbla överliggande kamaxlar och 4 ventiler per cylinder. Turbo, laddluftkylare. Kompression 15,8:1. Borrning/slag 81/95,5 mm, cylindervolym 1 968 cm3. Max effekt 190 hk (140 kW) vid 3 500-4 000 r/min, max vridmoment 400 Nm vid 1 750-3 250 r/min.

 

Kraftöverföring

Motor fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell alt. 6-stegad DSG.

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre tvärlänkar. Bak multilänkaxel.

 

Styrning

Kuggstång med elektrisk servo. Vändcirkel 11,1 meter.

 

Bromsar

Ventilerade skivor fram, solida bak. Antisladdsystem.

 

Hjul

Aluminium. Fälgbredd 6,5 tum, däck 215/60 R16.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 284, längd 486, bredd 186, höjd 147, spårvidd f/b 158/157. Markfrigång 14,9. Tjänstevikt 1 505, maxlast 545. Tank 66 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 625-1 760 liter.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 8,0 s, toppfart 237 km/h.

 

Bränsleförbrukning

Blandad körning 0,41. CO2 106 g/km.

 

Garantier

Nybil 3 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år.

 

Skatt

842 kronor per år.

Rivaler

Volkswagen Passat 2,0 TDI 190

En av Sveriges bäst säljande bilar i sitt segment. Det tyder på att VW gjort allt rätt, men nu kanske Superb vill vara med i leken. Den kommer knapra marknadsandelar, var så säker.

Pris: från 316 000 kronor.

 

Mazda 6 2,2D 175

Har ett generöst baksäte då sedanen har längre axelavstånd än kombimodellen! Bra kupéutrymmen överlag och dito lastutrymme, samt sist men inte minst – 10 års garanti.

Pris: från 285 500 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!