Provkörning av Subaru Forester 2,0R och Forester 2,5XT

Provkörning av Subaru Forester 2,0R och Forester 2,5XT

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Basfakta

Pris

Från 289 900. 2,0R från 229 900.

Motor

4-cyl längsmonterad boxermotor med 2 överliggande kamaxlar och 4 ventiler per cylinder. Turbo och laddluftkylare. Kompression 8,4:1. Borrning/slag 99,5/79 mm, volym 2 457. Max effekt 230 hk (169 kW) vid 5 600 r/min. Max vridmoment 320 Nm vid 3 600 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, fyrhjulsdrift, 5-växlad manuell låda alt. 4-växlad automat + lockup. 

Fjädring/hjulställ 

Skruvfjädring. Fram fjäderben med triangellänkar. Bak fjäderben med längs- och tvärlänkar. Krängningshämmare fram och bak.

Styrning

Kuggstång, servo. Vändcirkel 10,8 meter.

Bromsar 

Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.

Hjul

Fälgbredd 7 tum, däck 215/55 R17.

Mått/vikt 

Axelavstånd 253, längd 449, bredd 174, höjd 159, spårvidd fram/bak 150/149. Tjänstevikt 1 580, maxlast ca 420. Släpvikt B-kort 1 500, E-kort 2 000. Bränsletank 60 liter.

Fartresurser 

Acceleration 0-100 km/h 5,9 s, toppfart 221 km/h (fabriksuppgift).

Bränsleförbrukning 

Blandad körning 1,07 liter/mil enl. EU-norm.

 

Rubrik

Det har hänt något med Subaru. Från att tidigare varit ett ganska anonymt bilmärke med design som knappast stuckit ut och liksom bara sett ut som ”ännu en japansk bil”, så har man på senare år valt en mer aggressiv framtoning.

Undantagen genom de ”trista” åren har varit XT, SVX – och de blå rally-Imprezorna som förmodligen inte undgått någon - rallyintresserade eller ej. Saker som alltid präglat märket är tillförlitlighet och bra resultat hos Bilprovningen. Ännu längre tillbaka präglades karosserna av rost – som alla japanska 80-talsbilar.

Men nu är det alltså nya tider och Subaru-bilarna börjar se snitsiga ut. Inte minst de nya Legacy-modellerna som kom 2004. Det har också märkts i försäljningen där Subaru Sverige ökade 100 procent 2004. Från 1 040 bilar år 2003 till cirka 3 000 bilar när innevarande år räknas hem.

Nu kommer ”nya” Forester. Bilen som är en blandning av kombi och SUV och som baseras på samma ”plattform” som Impreza. Forester 2,5XT är inget annat en än Impreza WRX på styltor. Den turboladdade motorn, boxer givetvis, ger 230 hästkrafter vid 5 600 r/min och 320 Nm vid 3 600 r/min. Permanent fyrhjulsdriven och gör med manuell växellåda 0-100 km/h på 5,9 sekunder. Just det, tre tiondelar långsammare än Porsche Cayenne Turbo som förnärvarande är den rappaste SUV jag kan komma att tänka på. Och den kostar en miljon kronor. Forester 2,5XT kostar 289 900 kronor. Jo, jag håller med, det är en korkad jämförelse. Men i alla fall.

Tvålitersmotorn utan turbo, nu kallad 2,0R, har också fått sig en rejäl omgång. Effekten har ökats med 32 hästkrafter till 158. Dubbla överliggande kamaxlar på vardera sidan och variabla ventiltider på insugssidan är några genomgripande förändringar. En trevlig maskin som ger maxeffekt vid 6 400 r/min och som är starkast, 186 Nm, vid 3 200 r/min. Med manuell femväxlad låda är 2,0R också försedd med lågväxel vilket underlättar när kraft behövs till båtupptagningar och annat tungt. Dessutom finns naturligtvis hill-hold, en finess som gör att bilen inte rullar bakåt vid start i backe. 4-stegad automat med lockup finns som tillval men saknar lågväxel. 2,5XT finns manuell eller automatväxlad men ingen av dessa har lågväxel. Aktivt antisladdsystem (VDC) finns endast till 2,5XT med automatlåda.

Provkörningen av de båda Forester-modellerna var av det kortare slaget. Några mil på landsväg och några varv på en motocrossbana.

På landsväg känns bilen alert med utmärkta fjädrings- och vägegenskaper samt en fin vägkänsla i den relativt snabba och exakta styrningen. Stötdämare, fjädrar och geometri har modifierats och gången genom kurvor i hög fart renderar nästan ingen krängning. Forester känns mer som en personbil än en SUV. Det som drar ner landsvägsbetyget är relativt mycket däckljud men så är fälgar och däck också feta. 2,0R är skodd med 16-tumsfälgar och 215/60-däck medan 2,5XT har 17 tum och 215/55-däck. På crossbanan är det nästan häpnadsväckande hur Forester tar sig fram. Den klättrar upp för backar som mer har karaktären av stup. Fyrhjulsdriftsystemet är mycket effektivt och fördelar kraften till den hjulaxel som behöver den bäst. Normalt är fördelningen 50-50 för manuellt växlad och 60-40 för automat, men om omständigheterna så kräver så flyttas kraften via viskokoppling. Bakaxeln har differentialbroms och markfrigången är 20 centimeter.

Fronten har fått nytt utseende liksom baklamporna. Inuti har materialvalen och layouten blivit snyggare och utrustningsnivån är ytterligare förbättrad. Automatisk klimatanläggning, cd-radio, blinkers i de eluppvärmda backspeglarna, farthållare, centrallås, strålkastarspolning och en hel radda andra prylar är standard. Vad som egentligen saknas är aktivt antisladdsystem som alltså bara går att få i 2,5XT automat, samt sidokrockgardiner som inte finns till någon. I övrigt är Forester 2,0R och 2,5XT rackarns trevliga bilar med bra garantipaket. 3 års nybilsgaranti, 3 års vagnskada, 12 års rostskydd, 3 års assistans, 3 års lack och 3 års fri service, alternativt de tre första servicetillfällena. 2007 kommer en helt ny Forester. Troligtvis med bilvärldens första boxer-diesel som alternativ.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!