Foto: Jesper Åhlander

Provkörning av Subaru Impreza 2,0i Active

Den senaste versionen av Subarus mest kända modell har äntligen kommit till Sverige. Vi provkör den fyrhjulsdrivna halvkombin som har alla rätt på pappret, men inte riktigt i verkligheten.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Generation fem av Impreza lanserades i hemlandet Japan redan i mars 2016. Först i september förra året presenterades den i Europa på Frankfurt-salongen, och nu angör den alltså svensk mark. Den främsta anledningen till att det dröjt, är att Impreza har fått stå tillbaka till förmån för lanseringen av nya XV.

Apropå crossovern XV, som kom till Sverige i höstas, så delar nya Impreza nästan all teknik­ med den. Impreza är nästan samma bil som XV, men med nio centimeter lägre markfrigång och utan inplastade stötfångare och hjulhus. De byggs på samma bottenplatta – Subaru Global Platform – som introducerades­ samtidigt med senaste XV och som är den plattform som samtliga modeller från den japanska tillverkaren ska baseras på framöver.­

Impreza är, tack vare den nya plattformen, redan från början förberedd för hybrid- och eldrivlinor, men kommer till att börja med med samma motorer som i XV. Detta innebär en motor på 1,6 liter och en på 2,0 liter, båda bensindrivna. På klassiskt Subaru-vis med fyrhjulsdrift som standard. Det bör nämnas att fyrhjulsdrift, speciellt i kombination med bensinmotor och automatlåda, än i dag är ytterst ovanligt i klassen.

Samtidigt med att snön börjar falla från den gråmulna himlen går turen längs de skånska,­ kurviga vägarna. Styrningen är det inget fel på, och inte heller chassit – som i och med den nya plattformen är helt nyutvecklat. I kurvorna kränger bilen minimalt och när vägbanan blir ojämn sväljer fjädringen håligheterna med bravur.

Foto: Jesper Åhlander

Växellådan är Subarus Lineartronic – som egentligen är helt steglös, men eftersom de europeiska kunderna inte gillar detta har simuleringar av växelbyten programmerats in. Något som japanerna inte förstod sig på, men som de motvilligt gick med på för att attrahera fler kunder. I Impreza är växellådan inte roligare än i någon annan modell. I kombination med den större bensinmotorn, som är den enda som erbjuds för provkörning i dag, är det ett väldigt varvande och ylande.

Impreza väger mindre än XV, vilket har gjort att tiden från 0-100 km/h har sjunkit med 0,6 sekunder till 9,8 sekunder men den känns inte piggare för det. Den 156 hästkrafter starka tvålitersmotorn utan turbo låter som en stucken gris och effekten känns faktiskt lägre än vad den uppges vara.

Foto: Jesper Åhlander

Interiören i nya Impreza är helt ny för modellen, men ser nästan identisk ut med den i XV, och har många likheter även med övriga Subaru-modeller. Den som trivs i deras andra modeller, trivs alltså också här. I och med den nya plattformen har Impreza blivit 4,5 centimeter längre, tre centimeter bredare och en centimeter högre än föregående generation. Tack vare detta har baksätet blivit rymligare. 2,5 extra centimeter för både ben och huvud gör det riktigt rymligt. Även fötterna har fått lite extra utrymme – 6,5 centimeter på bredden och drygt en på höjden.

Jag sitter bekvämt bakom mina egna 180 centimetrar och det finns egentligen inte mycket att klaga på. Det skulle i så fall vara avsaknaden av någon form av strömförsörjning till baksätespassagerarnas tekniska utrustning. Att baksätet har blivit större innebär också att lastvolymen, med båda sätena fällda, har vuxit till sig med 40 extra liter, nu 385-1 310 liter. Små detaljer som jag uppskattar är till exempel insynsskyddet i bagaget – som är utdragbart i stället för en uppfällbar hatthylla som i många konkurrerande modeller.

Foto: Jesper Åhlander

Vad jag däremot inte uppskattar är den relativt höga ljudnivån i kupén. Den skrikiga motorn ackompanjeras av påtagligt vägbuller från 17-tumshjulen.

I japanska krocktester nådde både Impreza och XV högre säkerhetsbetyg än någon annan tidigare krocktestad bilmodell. Nya Impreza har även en rad tekniska finesser som ska motverka olyckor. Bland annat adaptiv farthållare med autobroms, filhållningsassistent, döda vinkelvarnare, trötthetsvarnare med mera – som standard. Samlingsnamnet för Subarus säkerhetsfunktioner är EyeSight.

Foto: Jesper Åhlander

Subaru Sverige gör antagligen rätt i att bedöma försäljningsfördelningen för XV och Impreza som 80/20 – till XV:s fördel. I Sverige säljer plastdoppade karosser på styltor extra bra. Dessutom sticker XV ut från mängden­ med sitt bulliga, lite ruffigare utseende, medan Impreza inte sticker ut utseendemässigt från konkurrenterna i klassen överhuvudtaget.

Foto: Jesper Åhlander

Den nya Imprezan ger sig in i Golf-klassen med permanent fyrhjulsdrift och hög säkerhet som största köpargument. Bensinmotor, automatlåda och fyrhjulsdrift i en ”helt vanlig” Golf-klassare känns som ett framgångsrecept­ på papperet. Och så hade det också varit om motorerna och växellådan lirat i en annan liga. Impreza är en bra bil, men drivlinorna gör ingen glad.

Subaru Impreza 2,0i Active

Pris

259  900 kronor, säljs nu.

 

Motor

Bensin. Längsmonterad 4-cyl boxermotor med 2 överliggande kamaxlar per cylinderbank. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Kompression 12,5:1. Borrning/slag 84,0/90,0 mm, cylindervolym 1 995 cm3. Max effekt 156 hk (115 kW) vid 6 000 r/min, max vridmoment 196 Nm vid 4 000 r/min.

 

Kraftöverföring

Motor fram, fyrhjulsdrift. Steglös automatlåda (CVT-låda).

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel.

 

Styrning

Elmotordriven servo. Vändcirkel 10,6 meter.

 

Bromsar

Ventilerade skivor fram och bak. Antisladdsystem.

 

Hjul

Lättmetallfälg. Fälgbredd 7,5 tum, däck 205/50 R17.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 267, längd 446, bredd 177, höjd 148, spårvidd f/b 154/154. Markfrigång 13. Tjänstevikt 1 455, maxlast 465, max släpvagnsvikt 1 200. Tank 60 liter. Bagage­volym (VDA-liter) 385-1 310 liter.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 9,8 s, toppfart 205 km/h.

 

Bränsleförbrukning

Stad 0,89 l/mil, landsväg 0,60 l/mil, blandad körning 0,70 l/mil. CO2 159 g/km.

 

Garantier

Nybil 3 år/10 000 mil, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år, assistans 3 år.

 

Skatt

1 262 kronor per år. Bilar registrerade efter 1:a juli 6 083 kr per år under 3 år.

Rivaler

Volkswagen Golf 2,0 TDI 4MOTION

Finns bara som diesel i kombination med fyrhjulsdrift. En bil med ännu mer känt namn, men inte lika stora skor att fylla. Manuell växellåda.

Pris: Från 239 900 kronor.

Subaru XV 2,0i Active

Foto: Patrik Lindgren

Eftersom fyrhjulsdrift med bensin och automat är ovanligt i Golf-klassen, heter Imprezas största konkurrent XV. Risk för kannibalism.

Pris: 289 900 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!