Foto: Jan-Erik Berggren

Provkörning av Subaru XV 2,0 e-Boxer

Toyota tog ledningen i hybridracet med sin Prius för över 20 år sedan. Men kompisarna från Japan följde inte efter. Först nu har Subaru börjat elektrifiera och då i den enklaste formen. vi kör Subarus lilla suv Xv med hybriddrivlina och boxermotor.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Att elektrifiera drivlinorna är ett smart sätt att sänka koldioxidutsläppen och anpassa sitt modellprogram till EU:s tuffa regelverk. Subaru har monterat en elmotor i växellådan och ett batteripaket har lagts över bakaxeln och först ut är modellerna Forester och XV. Men jämför du utsläppssiffrorna för Subaru XV med respektive utan elmotor på 13,5 kW så ser du att Subaru förlorat 21 gram koldioxid på investeringen. Det har förstås att göra med den tuffare körcykeln, WLTP, som tryckt upp förbrukning och utsläpp ordentligt. Men Subaru ska inte komma undan med den enkla förklaringen, för XV e-Boxer är inte speciellt energieffektiv. En hybriddrivlina på 150 hästkrafter borde vara snålare än 0,79 liter per mil och 180 gram koldioxid per kilometer. Så trots elmotorn blir det dyrt att köra XV och fordonsskatten skenar de tre första åren. Utan elmotor, men med den snällare mätmetoden, noterade vi 156 hästkrafter, 0,70 liter/mil och 159 gram koldioxid per kilometer vid vår första provkörning av XV.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!