Foto: Andreas Libell

Provkörning av Suzuki S-Cross CNG

Gasdrift ger ekonomiska fördelar på flera olika sätt men det ska egentligen inte märkas att man kör på gas. Det gör det i Suzuki S-Cross. På flera sätt.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Det är egentligen inga större fel på Suzuki S-Cross. Det är bara det att den inte tilltalar den som är intresserad av att köra bil ett endaste dugg. Men som sådan är den ganska okej. Tuta och kör, bry dig inte.

I ett försök att i alla fall öka försäljningen har nu Suzuki S-Cross introducerats som gasbil. Ja inte bara S-Cross för den delen, även Swift går att få som gasbil.

Detta är ett helt svenskt påfund som Suzuki Sverige genomfört med företaget Konvegas i Växjö som utvecklat och designat härligheten.

Foto: Andreas Libell

Enligt Suzuki ska S-Cross CNG klara 33 mil på en gastank och det stämmer rätt bra. Om gasen tar slut kopplas den ordinarie bensintanken in per automatik. Men nog märks det!

När detta sker talar bilen om att det sker men inte med ett litet diskret pling eller en lampa som blinkar till. Nej, ett helvetiskt inferno av plingande bryter ut och då jag inte var beredd på det var jag rädd att bilen var på väg att explodera.

Till det yttre intet nytt på S-Cross-fronten. Men nu finns gasdrift. Foto: Andreas Libell

Jag stannade vid vägkanten och efter några desperata försök med andra metoder provade jag att trycka på den minimala indikatorn i instrumentpanelens underdel som ska tala om att gasen är inkopplad, alternativt på väg att ta slut. Men indikatorn är så liten och dumt placerad att man knappt ser den. Det slutade plinga i alla fall.

När man tankat ny gas måste man trycka på indikatorn en gång till för att motorn ska begripa att den ska gå på gas.

Dykarklubben på utflykt? Nej men gastuberna i S-Cross. Foto: Andreas Libell

Gastankarna, tre i detta fall, är ett stycke för sig. Placerade i ”anslutning till ” bagageutrymmet enligt Suzuki men de sticker ju upp minst en decimeter och med skyddet för tuberna pålagt försvinner 85 av de ordinarie 430 liter bagaget ska rymma.

Skyddet ser därtill ut att vara tillverkat på en förskola som haft en klipp- och klistradag. Bedrövligt helt enkelt.

För all denna lågteknologi har Suzuki mage att göra ett prispåslag på 57 000 kronor jämfört med en enbart bränsledriven S-Cross med samma utrustningsnivå.

Det är inget annat än ett skämt.

Suzuki S-Cross 1,6 CNG Exclusive

Pris

231 900 kronor, säljs nu.

 

Motor

Bensin-gas. Tvärställd 4cyl med 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kamrem. 1 586 cm3, 120 hk (88 kW) vid 6 000 r/­min, 156 Nm vid 4 400 r/­min.

 

Kraftöverföring

Motor fram, framhjulsdrift. 5-växlad manuell låda.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Längd 430, bredd 177, tjänstevikt 1 282, maxlast 448, tankvolym 47 liter (fordonsgas 14 kg).

 

Hjul

Lättmetallfälg. Fälgbredd 6,5 tum, däck 205/60 R 16.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h ca 12,0 s, toppfart ca 175 km/h.

 

Bränsleförbrukning

Blandad körning 0,55 (0,36). CO2 127 g/km, certifieringsgas 104 g, fordonsgas 66 g, biogas 12 g. Räckvidd gas 330 km, gas och bensin 1 180 km.

 

Skatt

0 kronor per år.

Rival

Foto: Uli_Sonntag

VW Golf TGI Bluemotion

Det finns ingen som helst anledning att välja en Suzuki S-Cross CNG i stället för denna Volkswagen. Enbart priset avgör.

Pris: 221 900 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!