Toyota Celica T Sport

Provkörning av Toyota Celica T Sport

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Basfakta

Teknik

R4, 1 796 cm3. 192 hk vid 7800 r/min, 180 Nm vid 6800 r/min. Framhjulsdrift, 6-växlad manuell. Skivbromsar fram och bak, låsningsfria.

Mått & vikt (cm/kg)

Axelavstånd 260, längd 435, bredd 173, höjd 131. Tjänstevikt 1215, maxlast 380. Släpvagn 1200 kg. Tank 55 liter.

Fartresurser*

Toppfart 225 km/h, 0-100 km/h 7,4 s.

Bränsleförbrukning*

Blandad körn 0,84 l/mil.

*(enligt tillverkaren)

Spjutspetsen har svårt att lyfta

Det har sålts nästan 7700 Toyota Celica i Sverige sedan 1983, vilket innebär ett snitt på drygt 400 om året. Bäst gick det i slutet av 80-talet då den första framhjulsdrivna versionen blev en säljsuccé. Sedan dess har det gått snabbt utför. År 2000 köpte 276 svenskar en Celica och förra året såldes det bara 95 stycken.

Dagens modell presenterades 1999 och är den sjunde generationen sedan 1970. Nu har bilen fått en liten, liten ansiktslyftning och den börjar säljas här till våren. Toyota Sverige kommer att inrikta sig på att ta hit T Sport-versionen, vanliga Celica med 143-hästarsmotorn bara på beställning.

Ur T Sport-motorn har Toyota lyckats klämma 192 hk ur 1,8 liters cylindervolym. Det görs med hjälp av variabla ventiltider och -lyfthöjder. Tekniken kallar de VVTL-i. Under 6 000 r/min känns maskinen som vilken vardaglig motor som helst, mycket lättkörd, tyst och smidig. Vid ungefär 6200 r/min byter motorn skepnad. Den ger ifrån sig ett gällt vrål och ger bilen extra skjuts. Fränt!

Växellådan är den samma som tidigare. Sexväxlad, kortslagig, tätstegad och en riktig godbit. Nytt är att både starthjälpsystem (antispinn) och aktivt antisladdsystem är standard på T Sport.

Celica trivs bäst på kurviga landsvägar där den direkta styrningen kommer till sin rätt. Den där riktiga sportbilskänslan infinner sig dock aldrig. I motorvägsfart är det ganska högljutt både från däck- och vindbrus och bilen känns nervös.

Celica T Sport kostar 278000 kronor vilket är på tok för mycket. Priset är inte fastställt men räkna med en liten ökning när den "nya" börjar säljas i vår.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!