Toyota GT 86 Foto: Toyota

Provkörning av Toyota GT 86

Toyota går tillbaka till rötterna med nya bakhjulsdrivna sportbilen GT 86. Liten, lätt och med en rapp tvålitersmotor slår den sig rakt in i formtoppen.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

En mild eftermiddag möter jag Toyota GT 86 på underbart kurviga racerbanan Jarama (F1-bana fram till och med 1981) utanför Madrid i Spanien. Solen lyser på oss få som är inbjudna, Teknikens Värld är enda svenska motortidning på plats för denna förhandsvisning. 

Förväntningarna på bakhjulsdrivna GT 86 är stora. Testchef Hedberg har redan varit i Japan och kört systerbilen Subaru BRZ och levererade en sprudlande rapport (Teknikens Värld nummer 1/2012). I dag får vi 45 minuter ute på banan, så det här kommer inte att bli den slutgiltiga rapporten om GT 86. Men det ska visa sig att 45 minuter räcker alldeles utmärkt för att skapa en bra bild av vad som väntar marknaden och oss med kraftig körlust. Och GT 86 visar sig vara värd att vänta på.

I sakta mak rullar vi ut ur depån. Jag sitter lågt bakom ratten och har tack vare goda justeringsmöjligheter fått till en riktigt bra körställning. Stolarna är skålade och ger fint stöd, växelspaken sitter precis där handen landar när jag släpper ratten och mitt i synfältet på instrumentbrädan sitter den stora vita varvräknaren. Rödmarkeringen börjar vid 7 400 r/min och den fyrcylindriga boxern varvar till 7 450 r/min. På förargenomgången får vi veta att det handlar om förseriebilar, men de få detaljer som skiljer sitter interiört och påverkar inte oss i dag.

Efter att ha känt och klämt lite på bilen under ett par varv, och bland annat konstaterat att antisladdsystemet med sportläge inställt fungerar riktigt bra, stänger jag av alla hjälpsystem och tar sats. Tack vare en blinkande växlingslampa är det inga problem att sätta växlingarna perfekt och GT 86 svarar direkt på det höjda tempot. Från 200 km/h på mätaren och femte växeln ner till tvåan och 70 km/h genom första böj – bromsarna biter förtroendeingivande och sidgreppet är förvånansvärt bra trots ytterst normala och komfortbetonade Michelin Primacy HP-däck. Ut ur samma tajta kurva kämpar bakhjulen med att få ner kraften – och lyckas. Den standardmonterade differentialbromsen av lamelltyp gör ett strålande arbete och det går att åka stenhårt utan att bilen tappar fotfästet. Växellådan är synnerligen trevlig att hantera med sina korta och hårda slag, en lätt mekanisk känsla som verkligen passar bilen. Den manuella växellådan kommer från Lexus IS 200, om än i kraftigt omarbetad tappning och den 6-växlade automaten (som fungerar förbluffande bra i sport-automat-läget på banan) från Lexus IS F.

Med drygt 6 500 r/min på fjärde växeln och fullt gaspådrag tar vi den öppna högerkurvan Varzi. Bilen flyter en aning när vi kliver av banans kantsten, men chassit svarar otroligt bra på minsta lilla befallning från föraren. Antingen genom den väl avvägda och direkta styrningen, eller genom ett lätt släpp på gasen. 

I de två följande kurvorna, där den ena kniper på slutet och den andra är en tajt hårnål, visar GT 86 på bra balans och förutsägbart beteende – även när banan gör allt för att sätta chassit på pottkanten. Men GT 86 fortsätter leverera ett sprudlande intryck, det här är riktigt roligt. Den långa utvecklingstiden på fem år och de många testerna på racerbanor och normala vägar världen över har gett resultat – bilens alla egenskaper är på par med varandra. Bromsar, styrning och motor. Växellåda, framvagn och bakvagn. Körställning, chassirörelser och diffbroms. Längs de långsträckta snabba kurvorna som tas fullt på fjärde växeln visar GT 86 upp ett beteende som, snudd på, får mig att börja joddla bakom ratten. Chassit kränger en aning samtidigt som det bara är att sikta in fronten mot kurvans apex. Understyrningen finns där, men bara precis så att den märks. När framhjulet letar sig upp på kurvans kantsten oroas chassit lite och bakvagnen flyter ur spår en aning men ett lätt motstyrande räcker för att bilen åter ska få total balans. Det här är koncentrerad körglädje i samma form som i Mazda MX-5. Fast det här är bättre. Tajtare och mer förutsägbart. Och bilen känns lika lätt som den är – den väger in på lätta 1 190 kg.

Den fyrcylindriga boxern arbetar nästan helt vibrationsfritt och har en bred karaktär med en liten spets och ett trevligt, om än väldämpat, ljud. Subaru har stått för utvecklingen av själva motorn medan Toyota har utvecklat insprutningssystemet D-4S som sprutar in bränsle både direkt i cylindern och i insugningskanalen. Skillnaderna mellan Subaru BRZ och Toyota GT 86 är inte många, men de finns och givetvis märks några rent designmässiga skillnader. Vidare så har Toyota valt en något mjukare fjädersättning till framvagnen och därmed även fått justera fjädersättningen bak för att få till rätt harmoni. Bromsskivor och belägg är lika stora som hos Subaru, men de är tillverkade av andra material som ska ge bättre prestanda på racerbanan. Hur mycket som skiljer får framtida tester utvisa.

Hela härligheten Toyota GT 86 kommer att kosta 304 900 kronor i det enda välutrustade utförandet som tas till Sverige. Listan för extrautrustning inskränker sig till automatlåda (15 000 kronor), metallic-lack 5 000 och navigation för cirka 6 000 kronor. De första bilarna för den europeiska marknaden börjar tillverkas under april och de första, av en tilldelning på mellan 150 till 200 stycken för 2012, kommer till Sverige under sommaren.

Rivaler

Subaru BRZ

Vissa skillnader i bromsutrustningen samt vissa kosmetiska detaljskillnader. I övrigt på pricken lik GT 86. Färre exemplar kommer hit.

Pris: 309 900 kronor.

Audi TT 2,0 TFSI

En klassiker i sin egen tid. Framhjulsdriven i det här utförandet och dyr, inte minst om man häller på den rejält med extrautrustning. Mer GT än sport.

Pris: 350 700 kronor.

Toyota GT 86

Pris

304 900 kronor.

 

Motor

Bensin. 4-cyl boxer, 2 överliggande kamaxlar per cylinderbank, 4 ventiler per cylinder. Kompression 12,5:1. Borrning/slag 86,0/86,0 mm, cylindervolym 1 998 cm3. Max effekt 200 hk (147 kW) vid 7 000 r/min, max vridmoment 205 Nm vid 6 400-6 600 r/min.

 

Kraftöverföring

Motorn fram, bakhjulsdrift. 6-växlad manuell låda alt. 6-växlad automat.

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring. Fram fjäderben med undre tvärställd triangellänk och krängningshämmare. Bak dubbla tvärställda länkarmar per sida.

 

Styrning

Kuggstångstyrning med servo. Vändcirkel 10,8 meter.

 

Bromsar

Ventilerade skivor fram och bak. Låsningsfritt system.

 

Hjul

Fälg 7,5 tum, däck 215/45 R17.

 

Mått/vikt (cm/kg)

 Axelavstånd 257, längd 424, bredd 178, höjd 129, spårvidd f/b 152-154. Tjänstevikt 1 190, maxlast uppg. saknas. Tank 50 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 223 liter. Uppgift med baksätet fällt saknas.

 

Fartresurser*

Toppfart 230 km/h. Acceleration 0–100 km/h 6,9 s.

 

Bränsleförbrukning*

Stad uppg. saknas, landsväg uppg. saknas, blandad körning 0,69 l/mil. CO2 167 g/km.

 

Garantier

 Nybil 3 år, vagnskada 3 år, lack 3 år, rostskydd 12 år.

 

Skatt

 1 300 kronor.

 

* Tillverkarens uppgifter.

Intervju med Tetsuya Tada, designchef på Toyota

Ni har lagt fem år på utvecklingen av GT 86, vilket är dubbelt så lång tid som för en konventionell Toyota-produkt. Varför?

– I vanliga fall konstruerar vi runt 20 procent nya delar till en ny modell, men nu handlade det om 90 procent nya delar. Samtidigt tog det otroligt lång tid att utvärdera bilen, både på landsväg och bana. Simulationer är bra, men verkliga tester är otroligt viktiga för en sportbil. Och de tar tid.

Bilen är designad, utvecklad och tillverkad i Japan. Vad sätter det för stämpel på bilen?

– Detta är i allra högsta grad en global Toyota-produkt, den exporteras till nästan 100 länder och vi har testat den över hela världen för att på allvar förstå hur vi på bästa sätt skulle bygga en sportbil. Men, visst, den japanska marknaden är viktig. Och vi har redan fått 10 gånger fler förordrar än väntat.

Det är nästan 15 år sedan ni utvecklade MR2, er senaste sportbil. Vad var målet med den nya bilen?

– Ja, först och främst är vi ledsna att ni fått vänta så länge. GT 86 handlar ingenting om varvtider eller värsta prestandan. Den handlar om körkänsla. Den är förarens bil som ska förmedla körglädje i alla lägen.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!