Hedberg spanar runt men siktar vare sig någon Livingstone eller Stanley, däremot Afrikas drottning i form av nya Land Cruiser. Foto: Jeroen Peeters

Provkörning av Toyota Land Cruiser 150 2,8 Turbo D-4D

Kraftverksbolag, militär, hjälporganisationer plus en redaktionschef kan inte ha fel. Toyota Land Cruiser ståtar med robust tillförlitlighet och framkomlighet när situationen så kräver. Nu har 150-modellen genomgått en teknisk uppgradering inför kommande eldoradon runt om i världen.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Nu för tiden när var och varannan vardags­bilist sitter en halv- eller åtminstone en kvartstrappa upp i sina nya suvar och cross­overs så finns fortfarande önskemål om att komma ännu högre upp. Behovet av bästa terrängkapacitet eller bara vetskapen om att man även kan ta sig hem från avslutat uppdrag ställer höga krav på åkdonen i dag.

Toyotas historia med Land Cruiser-serien sträcker sig nästan lika långt bak som amerikanska Jeep och engelska Land Rover. 1951 levererades första BJ, resten är historia. På vissa marknader heter Land Cruiser 150-modellen ”Prado” för att särskilja från den mer bruksiga 70- respektive lyxiga 200-serien. Enligt Toyota kommer modellnamnet Prado från portugisiskan (!) och betyder ”äng/park”. I Sverige finns endast 150-serien, så här är ursprungsmodellnamnet det mest naturliga.

Foto: Jeroen Peeters

Inom bilvärlden är facelift ett slitet uttryck för att beskriva när bilen uppnått sin medel­ålderskris. Försäljning och intresse måste hållas uppe med hjälp av ny teknik samt design. Just rejäla terrängbilar har långa livscykler på grund av dyra utvecklingskostnader och i sammanhanget låga produktionsantal. Nyligen nerlagda Land Rover Defenders stamtavla sträcker sig nästan ända bak till andra världskrigets slut och uppdaterade Mercedes G-klass började sin bana 1979.

Fullt så gammal är inte dagens omstöpta Land Cruiser 150 – men i grund och botten­ hälsar den till 120-serien som debuterade redan 2002. 150 presenterades som enskild modell 2009 och modellår 2018 är seriens andra omstöpning. Kanske hinner Toyota med ett tredje teknik- och ansiktslyft innan en framtida ny serie?

Foto: Jeroen Peeters

För att verkligen smaka på nyheterna beger vi oss till trakter som minst sagt sätter ”nya” Land Cruiser 150 på prov. Framför mig breder Namiböknen ut sig som ett oändligt hav. Fritidssjömannen inom mig förvandlas till ensamseglare med resan som enda mål. Sanddynerna böljar som vågor upp och ner, ibland är det svårt att se var topparna tar slut eller dalarna bottnar. Som schatteringar hos en Lars Lerin-målning i ockrafärger linjerar­ det horisontella landskapet upp sig. Solen sticker hårt i mina vinterögon, tur att jag snäppt på Ray-Ban-glasen utanpå mina brillor. Det hjälper i alla fall något.

Jag går en rask lov runt bilen för att spana in designförändringarna, men hundra mil utprickade på vägkartan i min hand gör att jag snabbt sitter upp i sadeln på en mörkblågrön – ny kulör för modellåret – Land Cruiser 150 2,8 Turbo D-4D. Sneglar på min svenska co-driver och kollega som verkar vara stark som en oxe. Kan vara bra att ha till hands om det tillstöter problem längs rutten hinner­ jag tänka innan pekfingret trycker på startknappen. Den fyrcylindriga dieselmotorn känns igen sedan tidigare. Effekten är 177 hästkrafter vid 3400 r/min och kraften fullt tillräckliga 450 newtonmeter från låga 1 400 r/­min.

Till Sverige kommer LC 150 endast med denna dieselmotor kopplad till en sexstegad automatlåda av momentomvandlartyp. En pålitlig och förhållandevis snål drivlina som konverterats med AdBlue-teknik för att sänka kväveoxidsläppen. Utomlands finns även två bensinare att välja till – en fyrcylindrig 2,7-liters med 161 hk samt en 4,0 V6 med två olika effektuttag. Tack vare skattelättnader får ryska Toyota Prado V6-kunder nöja sig med 249 hästkrafter medan grannarna i Ukraina får njuta fullt ut av 282 hk under den nyskulpterade motorhuven.

Foto: Jeroen Peeters

En detalj är att nedsänkningen mitt på huven gör att sikten snett framåt underlättar vid manövrering på trånga eller kritiska ytor. Form följer funktion. Karossen har delvis gjorts om på ett nästan­ övertydligt vis. Resultatet är definitivt till Land Cruisers fördel. Fronten har fått ny strålkastarteknik och ett utseende som ger en lite mer elak uppsyn till skillnad från den utgående modellens framlyktor som mest liknade rinnande tårkanaler hos en trött jycke. Sidosiluetten har lämnats i princip orörd med bakre sidorutans rejäla uppåtknäck som markerar kraft och framåtanda. Bakpartiets nya baklampor ger ett piggare utseende och tillsammans med en ny fälgdesign tror jag personligen att stillyftet är fullt tillräckligt för att hålla Land Cruiser-intresset vid liv för redan dedikerade kunder.

Komfortmässigt är Land Cruiser 150 en kung, skam vore annars. En välisolerad kaross som vilar ovanpå ett rambyggt chassi i kombination med rejäla däcksulor ger bilen en tyst gång. 19-tumsfälgar är standard i Sverige, men utomlands finns 17-tummare med ännu högre däckskuldra som tillval. Särskilt på grovkornig afrikansk landsvägs­asfalt men även längs grusvägar är det inga problem att hålla i gång konversationen om det är nästa vattenhål eller ännu en hägring som vi ser i fjärran. Tur att vi plockade med extra vattenflaskor vid förra förarbytet som nu ligger på kylning i förvaringslådan med kylfunktion. Kan upplysa om att iste är bland de bättre törstsläckarna när törsten är som värst i dammig öken där kvicksilvret visar på dryga +40 C.

Foto: Jeroen Peeters

Mugghållare finns det gott om, både fram och bak. De tempererade sätena blåser uppfräschande kyla om ända och rygg, nyheten eluppvärmt baksäte undanhåller jag mig från att testa funktionen på. Interiört är nya LC 150 en något mer modern upplevelse än tidigare. Borta är den gamla sortens plast och utformning som länge spökat hos stora som små Toyota, nu är det stor infopekskärm och snitsigare linjespel som gäller. Här har Toyota sakteliga närmat sig konkurrenten Land Rover Discovery men ställd mot interiördesignen hos nya Mercedes G-klass är Land Cruiser fortfarande mer av ett funktionellt arbetsredskap.

Frågan är om jag inte diggar Toyotas filosofi allra bäst. Att modellen inte är purung märks förstås. Nytillkomna suvförare som är vana med trendigt sportig styrkänsla eller väguppträdande som ett ”strykjärn” råder vi att stega vidare till en annan bilhall. Land Cruiser förmedlar dock en härlig bilkänsla genom sin hydrauliska rattservoverkan och allmänt oömma uppträdande. Robustheten borde tilltala andra än godsägare, jägare och myndigheter – exempelvis barnfamiljer (tex tidigare nämnde redaktionschef och även övertecknad som kör LC 100…).

Foto: Jeroen Peeters

Tre olika utrustningsnivåer finns att välja mellan – Legend, Invincible och Premium. De flesta svenska kunder väljer en topputrustad Land Cruiser, antalet sålda bilar per år är ett ynka 50-tal. På andra sidan kölen – i Norge – ligger årsförsäljningen på 700 bilar på grund av möjligheten att köpa tvåsitsig (med lastvägg) Land Cruiser med ordentliga skattelättnader samt att även polis och militär köper bilen. Personligen skulle jag valt en sjusitsig­ Invincible och plussat på med Off Road Visibility Pack där smarta Multi-Terrain Select System (MTS) ingår. Tekniken fungerar i lågväxelläge och underlättar terrängkörning med fem olika körprogram: Gyttja och Sand, Grus, Sand, Sten samt Lera och Sten. MTS innebär att gaspådrag, bromskraft och fäste optimeras för bästa grepp. Krypkörningskontrollen Crawl Control ger möjlighet att smyga fram i terrängen med fem fasta hastighetslägen. Tillsammans med runtom-kameror som registrerar 360-gradersperspektiv behövs ingen hjälpreda utanför bilen för att pricka rätt.

Efter tre dagar med massor av äventyr har jag rundat landets högsta berg Brandenberg i nordvästra Namiböknen (med sin topp ”Königstein” på 2 573 meter över havet), kört längs Skelettkusten, fått en punka, kört fast, spanat in sjölejon, elefant, babian och sett en hel del giftiga ormar. Men aldrig behövde jag assistans av min oxstarka kollega i högersätet – nymejslade Land Cruiser 150 sköter sig på ett högst verktygsmässigt proffsigt vis på mammas­ gata, i vildmarken.

 

Prislista

Legend 559 900 kronor (7-sits +10 000 kr)

Invincible 599 900 kronor (7-sits +10 000 kr, Off road & Visibility pack +20 000 kr)

Premium 679 900 kronor (7-sits, el. fälln. +19 000 kr)

Toyota Land Cruiser 150 2,8 Turbo D-4D

Pris

559 900 kronor, säljs nu.

 

Motor

Diesel. Längsmonterad 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Turbo. Kompression 15,6:1. Borrning/slag 92,0/103,6 mm, cylindervolym 2 755 cm3. Max effekt 177 hk (130 kW) vid 3 400 r/­min, max vridmoment 450 Nm mellan 1 400-2 400 r/­min.

 

Kraftöverföring

Motor fram, fyrhjulsdrift. Hög- och lågväxel, låsbar diffspärr mitt/bak. 6-växlad manuell automatlåda.

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak multilänkaxel med 4 längsgående länkarmar och 1 tvärställd länkarm.

 

Styrning

Hydraulisk servo. Vändcirkel 11,6 m.

 

Bromsar

Ventilerade skivor fram och bak. Antisladdsystem.

 

Hjul

Lättmetallfälg. Fälgbredd 7,5 tum, däck 265/55 R19.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 279, längd 484, bredd 186, höjd 184, spårvidd f/b 159/159. Markfrigång 22. Frigångsvinkel f/b 31/25, rampvinkel 22, stigningsvinkel 42, sidolutningsvinkel 42, vadningsdjup 70. Tjänstevikt ca 2 400, maxlast ca 610, max släpvagnsvikt 3 000. Tank 87 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 205-880-1 955 liter.

 

Fartresurser (aut)

Acceleration 0-100 km/h 12,7 s, toppfart 175 km/h.

 

Bränsleförbrukning

Stad 0,89, landsväg 0,66, blandad körning 0,74. CO2 213 g/km.

 

Garantier

Nybil 3 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år.

 

Skatt

5 430 kronor per år (11 974 kr/år Bonus Malus).

Rivaler

Mitsubishi Pajero 3,2D

Foto: Glenn Lindberg

Erbjuder liknande kvaliteter som Land Cruiser men känns enklare i uppbyggnad med högre ljudnivå och sämre komfort. Prislappen lockar...

Pris: 449 000 kronor.

Volvo XC90 D4 AWD

Betydligt mer ”civil” än Land Cruiser och erbjuder hög komfort och säkerhet. Men som vardags/terrängverktyg är Toyota bättre!

Pris: 522 000 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!