Toyota Land Cruiser V8 Foto: Erik Gustafsson

Provkörning av Toyota Land Cruiser V8

Toyotas största är tillbaka i Sverige efter några års frånvaro. Suv-debatten har lagt sig och ingen orkar längre bry sig om vad som kommer rullande, trodde jag. Vi river upp och strör salt i gamla sår. Nu smakar inte ens den förbjudna frukten bra längre.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Toyota Land Cruiser V8, också kallad 200, är största modellen i Land Cruiser-serien och den som riktar sig mot lyxbilskunderna. Modellen introducerades i Sverige först 2008, men försvann sen från den svenska marknaden för att nu, i samband med ett facelift, återintroduceras. Faceliftet innebär några nya strålkastare med en ny grill, uppdaterad interiör och nya elektroniska terrängsystem. Den 4,5 liter stora diesel-V8:an har också uppdaterats till att nu leverera 272 hästar till 0,95 liter per mil. En maffig pjäs med hela 650 newtonmeter, men som tyvärr inte kommer till sin rätt. Växellådan är en konventionell automatlåda med sex växlar och momentomvandlare. Tyvärr är den för snabb på att växla ner, någon segdragning tillåts inte. Resultatet är ett titt som tätt monstruöst motorvrål när växellådan plötsligt kuggar ner, när vridmomentet hade kunnat sköta det smidigare. Troligtvis kan provkörningens höga bränsleförbrukning, närmare 1,3 l/mil, delvis skyllas på det. 

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer