Provkörning av Toyota Land Cruiser V8 D-4D AT35

Provkörning av Toyota Land Cruiser V8 D-4D AT35

Karga Island kräver fordon som klarar tuff terräng. Isländska Arctic Truck bygger om Land Cruiser V8 D-4D för äventyr i glaciär- och vulkanlandskapet.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Det säregna landskapet är bättre anpassat för tölt och passgång med islandshäst. Egentligen ska det vara omöjligt att köra bil i meterdjupa vilt strömmande flodfåror, i lavaöknar eller på hal glaciäris. Men det isländska vägnätet och den omväxlande väderleken ska inte sätta stopp för bilkörning, verkar 4x4-bilföretaget Arctic Truck med huvudsäte i Reykjavik tycka.

 Sedan 1990 är företaget specialiserat på att bygga om redan dugliga terrängbilar. I huvudsak Toyota, men även Nissan, Mitsubishi och Mercedes finns i ombyggnadsregistret.

 Arctic Truck blev kända för en större publik när de byggde om Toyota Hilux-pickuper för det engelska Top Gear-gängets färd mot den magnetiska nordpolen. Nu finns företaget även i Baltikum, Norge och England men om företaget etablerar sig även i Sverige är ännu oklart. Beställningar från försvaret och skogsbolagen skulle kanske kunna få dem att bestämma sig, men i nuläget får vi alltså vända oss till andra sidan Kölen eller halvägs ut i Nordatlanten för att provköra en Arctic Truck.

 Värstingen i Arctic Truck-programmet är Land Cruiser V8 D-4D AT35. Siffran 35 står för däcksstorleken i tum. Fälgarna mäter 17x10 tum, men Arctic Trucks allra värsta versioner har gigantiska 44-tumsdäck.

 ”Vår” AT35 känns mer än tillräcklig. Utseendet är biffigt samtidigt som det är snyggt och i linje med karossen. Designern Per Gyllenspetz ansvarar för terrängutseendet. Markfrigången förbättras naturligtvis med de höga däcken, men även chassit har fått sig en översyn. 

 Nya formgjutna innerskärmar, justering av hjulvinklar och 40 mm högre fjädring är några detaljer i förändringen som kostar 300 000–400 000 kronor beroende på val av konfiguration.

 Lägg denna kostnad till de 822 000 kronor en Toyota Land Cruiser V8 D-4D kostar. Man förstår att AT35 inte är en leksak, även om körningen stundtals påminner mer om barndomens sandlådekörning än att säkert och bekvämt ta sig mellan A och B.

 Islänningarna har sin egen syn på terrängkörning. Terrängbilshobbyn liknar svenskens fritidsliv på sjön. Man packar sina extrema 4x4-ekipage fulla med mat, utrustning och vänner och drar en långtripp över den karga vildmarken, gärna inklusive ett par övernattningar i tält eller i en stuga. 

 Utlämnad som man är till naturens krafter blir bilen en viktig hörnpelare i överlevnad. Bilen måste helt enkelt fungera i ur och skur.

 Uppflugen bakom ratten på AT35 känner jag igen Land Cruiser V8. Inredningen är densamma men den höjda fjädringen gör att man känner sig som kapten på en skuta. Luftfjädring, 6-växlad automatlåda och diesel-V8 på 265 hk och 650 Nm gör färden avspänd. Bristande rutin gör att jag tvivlar när vi ska korsa strida flodfåror eller när vägen går nedför branter. AT35 är byggd för tuffa tag och för folk av det rätta virket och jättedäcken verkar aldrig ha problem att finna fäste.

 Terrängkörningslagen på Island är strikt och hård. Att köra utanför det uppmärkta lederna är strängt förbjudet, men eftersom vägarna ibland endast verkar bestå av fårstigsliknande pister är äventyret aldrig långt borta. Särskilt inte i en Arctic Truck modell AT35.

Toyota Land Cruiser V8 D-4D AT35

Pris cirka

1 200 000 kronor.

Motor

Diesel. 8-cyl längsmonterad, 2 överliggande kamaxlar per cylinderrad, 4 ventiler per cylinder. Kompression 16,8:1. Borrning/slag 86,0/96,0 mm, cylindervolym 4 461 cm3. Max effekt 265 hk (195 kW) vid 3 000 r/min, max vridmoment 650 Nm mellan 1 600 och 2 600 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, permanent fyrhjulsdrift. Lågväxel och låsbar mittdifferential. 6-växlad automatlåda.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring och aktiva krängningshämmare fram och bak. Fram dubbla triangellänkar, bak stel axel med fyra stag.

Styrning

Kuggstång, servo. Vändcirkel i. u.

Bromsar

Ventilerade skivor fram och bak. Låsningsfritt system.

Hjul

Fälg 10 tum, däck 35x12,5 R 17.

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 285, längd 495, bredd 203, höjd 195, spårvidd f/b 164/164. Tjänstevikt ca 2 650, maxlast ca 650, max släpvikt 3 500. Tank 93 liter.

Fartresurser*

Toppfart ca 180 km/h. Acceleration 0–100 km/h ca 10 s.

Bränsleförbrukning*

Blandad körning cirka 1,5 l/mil. CO2 i. u.

Skatt

i. u.

*Enligt tillverkaren.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!