Provkörning av Toyota Yaris TS

Provkörning av Toyota Yaris TS

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Första intrycket

Som sportbil är Yaris TS för slö och oinspirerad. Som kompaktbil är den för törstig och dyr. Motorn är egentligen trevlig och kommer passa fint i nya Auris.

Basfakta

Pris 

172 100 kronor (5d + 4 400 kr).

Motor 

Bensin. 4-cyl tvärmonterad radmotor, 2 överliggande kamaxlar per cylinderrad, 4 ventiler per cylinder. Kompression 10,0. Borrning/slag 80,5/88,3 mm, cylindervolym 1 798 cm3. Max effekt 133 hk (98 kW) vid 6 000 r/min, max vridmoment 173 Nm vid 4 400 r/min.

Kraftöverföring 

Motorn fram, framhjulsdrift. 5-växlad manuell låda.

Fjädring/hjulställ Skruvfjädring fram och bak. Fram fjäderben och triangeltvärlänkar (McPherson), bak torsionaxel. Krängningshämmare fram och bak.

Styrning 

Kuggstång med elservo. 2,3 rattvarv. Vändcirkel 10,2 meter.

Bromsar 

Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.

Hjul 

Fälg 17 tum, däck 205/45 R17. 

Mått/vikt (cm/kg) 

Axelavstånd 246, längd 380, bredd 170, höjd 153, spårvidd f/b 146/145. Tjänstevikt 1 210, maxlast 335, max släpvikt 1 050. Tank 42 liter.

Fartresurser* 

Toppfart 194 km/h. Acceleration 0-100 km/h 9,3 s.

Bränsleförbrukning/miljö* 

Stad 0,92, landsväg 0,60, blandad körning 0,72 l/mil. CO2 170 g/km.

*Enligt tillverkaren.

 

Antiklimax

Den sportiga beteckningen på nya Yaris lockar. Men Toyota Yaris TS platsar tyvärr inte i GTI-klubben.

Något Formel 1-arv märks knappast i Toyotas personbilar. Särskilt inte sedan Celica och MR-2 gått ur tiden. 

Förra generationens vassaste Yaris hette T-Sport Turbo och hade 150 turboladdade hästkrafter. Skoj, men prislappen på 215 000 kronor avskräckte. En avlösare har normalt mer kraft än föregångaren, men inte nya Yaris TS, motorn på 1,8 liter levererar moderata 133 hästkrafter. 

– Vi har frågat Yaris-kunderna vilken typ av förfining de vill ha. Välbalanserat chassi och förbättrade egenskaper på stora vägar efterfrågades. TS är inte bara sportig, vi har även haft miljö och ekonomi åtanke, säger Toshio Suzuki som ansvarat för utvecklingen.

I pressmaterialet står att TS positionerats i hjärtat av det sportiga europeiska B-klassegmentet. Det stämmer inte, ingen annan liten GTI levererar under 150 hästkrafter.

Hursomhelst är motorn varvglad och låter fint upp mot 6 000 r/min där maximal effekt levereras. Tekniken för variabla ventiltider finns nu även på avgassidan och heter således Dual VVT-i. Vridmomentet är fint och 90 procent av maximalt vrid finns konstant mellan 2 000 och 6 000 r/min.

Av de förbättrade motorvägsegenskaperna märks intet, i 120 km/h varvar motorn 3 500 r/min och en sjätte växel saknas verkligen. Snål är den inte heller. VW Golf GT levererar 170 hästkrafter med samma snittförbrukning (0,72 l/mil) trots att den är en klass större.

Se i stället TS som den lyxigaste Yarisen, alla visuella sportattribut till trots. 

Framstolarna har förbättrat sidostöd men sitsen är alltjämt för kort och högt placerad. Skinn på ratt och växelspaksknopp ger viss flärd medan växelspaksdamask i gummi och fönstervevar bak andas 80-tal. 

Styrutväxlingen är tolv procent mer direkt och krängningshämmarna grövre. Åtta millimeter sänkt chassi och 17-tumshjul kompletterar bilden. På Mallorcas blöta asfalt understyr bilen grovt. Dagen efter torkar det upp, greppet blir lite bättre men ESP-systemet som inte går att koppla ur går in tidigt. Aj då.

LED-lamporna är unika för TS.

Sportstolarna har inte så mycket sidostöd.

Analoga mätare i stället för digitala som i vanliga Yaris. Tack!

Stor Joakim, liten Yaris.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!