Förra generationen avslöjade sitt ursprung rakt av. Med modellnamnet ”Passat CC” var det svårt att inbilla kunden att han hade köpt en biljett till den fina världen. Men Arteon har ett bättre pokerface. Dels har han en kaross som ännu tydligare skiljer sig från Passat, dels har han blivit omdöpt med ett namn som är tänkt att osa klass. För att inte riskera att några oklarheter får spridning förklarar ideologerna från Wolfsburg betydelsen i pressmaterial.
”Namnet Arteon − med betoning på första stavelsen − består av två delar: ”Art” är taget från det latinska ordet ”konst” och anspelar på bilens harmoniska och emotionella linjer, medan ändelsen ”eon” identifierar bilen som en premiummodell.” Aha.... så är det förstås. Jag tänker på de kända premiummodellerna Chrysler Neon och Seat Leon... case closed.
Arteon är 4,86 meter lång, nio centimeter längre än Passat. Hjulbasen på 2,84 meter. Utrymmena är därför bra, det är gott om benutrymme i baksätet. Tyck vad du vill om designen. Själv tycker jag att den nya fronten passar bilen bra och de breda, runda höfterna över bakhjulen ger Arteon en biffig attityd. Volkswagen kallar karossen för ”fastback”, och visst är det synd att definiera den låga, långsträckta profilen som en pragmatisk halvkombi. Men Arteon har faktiskt en rejäl halvkombilucka och ett stort bagageutrymme.
Assistanssystemen har fått sig en översyn och för första gången i en Volkswagen bakar man in data från skyltigenkänningen och navigationssystemet i farthållaren. På papperet låter det smart. Man knäpper på farthållaren och sedan håller den 70 km/h där det är 70 som gräns. När man kommer till ett samhälle bromsar den ner till 50 km/h och efter byn gasar den upp igen. Volkswagen kallar den nya farthållarenfunktionen för ”komfortfiness”. Själv närmar jag mig nervsammanbrott när jag testar.
Arteon har nämligen sin egen syn på när det är dags att bromsa in. Den verkar tro att jag har valt programmet ”i sista sekund” när jag i själva verket har valt programmet ”comfort”. Det är full fart till stop-tecknet innan den nitar, och kurvtagning med skrikande däck i byarna i Niedersachsen. Det är inte alltid man bör köra i 50 km/h bara för att det står så på skylten. Nu till det märkliga. Brukar du lägga på ”moms” på fartgränserna? Det kan Arteon också göra. Med en knapptryckning adderas 10 km/h i taget på hastighetsgränsen. Tycker jag att 50 km/h känns för långsamt så trycker jag på ”momsknappen” och vips så plussar bilen på 10 km/h på skyltad maxhastighet. Trycker jag två gånger adderas 20 km/h på de lagstadgade hastighetsgränserna. Visst känns det en smula konstigt – kan detta vara syftet med skyltigenkänning?
Andra assistentnyheter är att Arteon numer på en flerfilig väg kan köra ut till vägkanten och stanna om föraren verkar ha somnat eller svimmat och systemet inte lyckats väcka honom. Kurvljuset har blivit så förutseende att det lyser upp kurvan precis innan man har börjat svänga.
Tre olika motorer finns att välja mellan. Två tvålitersdieslar på 190 respektive 240 hästkrafter, samt en tvåliters bensinmotor på 280 hästkrafter. Fyrhjulsdrift och DSG-automatlåda är standard. Inte konstigt att priset är högt. Instegsmodellen på 190 hästkrafter går på 399 900 kronor, med 240 hästkrafter kostar dieseln 434 900 kronor. Bensinversionen 2,0 TSI på 280 hästkrafter går lös på 489 900 kronor, men har då också den högre utrustningsnivån ”GTR” som bjuder på skinnklädsel, el-styrda framstolar, LED-strålkastare med mera.
På plats i Hannover finns dieseln på 240 hästkrafter och bensinversionen. Båda utmärks av en fin chassikomfort. Det brukar bli bra med en hjulbas på nästan tre meter. Men nog tycker jag dieselmotorn hörs väl mycket på tomgång. Inte så att det stör, men för 434 900 kronor vill jag ha gravtystnad. Förarmiljön känns inbäddad, exklusiv och välbyggd. Infotainmentenheten är nyutvecklad och i toppversionen saknar den helt fysiska knappar – tyvärr.
Bensinmotorn på 280 hästkrafter tycker jag passar bra i en Grand Tourer som Arteon. Viskande tyst och med ett nästan dieselstarkt vridmoment. Slutsats: En alldeles bedårande skapelse som är betydligt mer brukbar än en tvådörrars kupé. Dessutom får Volkswagen något att erbjuda till de köpstarka som tycker Passat är för billig.
Volkswagen Arteon 2,0 TSI 280 GTR
Pris
489 900 kronor, säljs nu, första kundleverans september.
Motor
Bensin. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Turbo. Kompression 9,3:1. Borrning/slag 82,5/92,8 mm, cylindervolym 1 984 cm3. Max effekt 280 hk (206 kW) mellan 5 100-6 500 r/min, max vridmoment 350 Nm mellan 1 700-5 600 r/min.
Kraftöverföring
Motor fram, fyrhjulsdrift. 7-växlad dubbelkopplingslåda.
Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med triangellänkar. Bak multilänkaxel.
Styrning
Elmotordriven servo. Vändcirkel 11,9 m.
Bromsar
Ventilerade skivor fram och bak.
Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 8 tum, däck 245/45 R18.
Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 284, längd 486, bredd 187, höjd 145, spårvidd f/b 159/158. Markfrigång i. u. Tjänstevikt 1 716, maxlast 524, max släpvagnsvikt 2 200. Tank 66 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 563-1 557 liter.
Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 5,6 s, toppfart (begränsad) 250 km/h.
Bränsleförbrukning
Stad 0,92 l/mil, landsväg 0,61 l/mil, blandad körning 0,73 l/mil. CO2 164 g/km.
Garantier
Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år. Lackgaranti 3 år. Assistans förnyas vid varje service.
Skatt
1 526 kronor per år.
Rivaler
BMW 430i xDrive Gran Coupé automat
BMW 4-serie är inte lika lång som Arteon men en själsfrände likväl. Slimmad överbyggnad, coupéambitioner och en flärdfull attityd. 252 hk.
Pris: 446 500 kr kronor.
Audi A5 Sportback 2,0 TFSI Quattro automat
Audi A5 2,0 TFSI har 252 hästkrafter, är lägre och 13 centimeter kortare än Arteon. Billigare , men också enklare utrustad än Arteon.
Pris: 436 500 kronor.
Redan prenumerant?
Papperstidning eller digital
Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
Endast 99 kr/månaden. Ingen bindningstid
Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.
I samarbete med tjänsten Disqus erbjuder Teknikens Värld möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.