I skuggan. Volkswagen fokuserar på elbilar och Golf, men i bakgrunden står en ny Caddy. Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Provkörning av Volkswagen Caddy Style 2,0 TDI

Så sent som i somras provkörde vi en eldriven Volkswagen Caddy skåpbil. Men parallellt med den lanserar VW en ny generation Caddy, byggd på MQB-plattformen och med tydligt släktskap med nya VW Golf. Vi provkör en väldigt tidig version av person­bilen som blir ett av få alternativ för den som vill ha en rymlig familjebil.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Coronaåret 2020 har varit ett intensivt år för Volkswagen-koncernen. Parallellt med den nya generationens elbilar, ID-familjen med släktingar från Skoda och Seat, har VW-gruppen visat nya generationer i Golfklassen. Vi har sett nya modeller från Volkswagen, Audi, Skoda och Seat.

Att det går snabbt i bilvärlden bevisas också av att varianter på drivlinor och karosser kommer snabbare. Om det förr handlade om 2-3 år för att få ut hela modellprogrammet på vägarna är det i dag 1-1,5 år som gäller.

Resultatet blir att Volkswagen redan hösten 2020, knappt sex månader efter lanseringen av Golf, inleder den viktiga lanseringen av skåp- och familjebilen Caddy. Fram till för fem år sedan fanns det relativt gott om familje­bilar och de lätt ombyggda skåpbilarna från Volkswagen, PSA-gruppen och Renault/Nissan kändes lite överflödiga.

1 av 4 Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld
2 av 4 Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld
3 av 4 Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld
4 av 4 Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Men i takt med att familjebilar plockats bort ur modellprogrammet och/eller byggts om till suvar kliver bilar som VW Caddy, efternamnen Life och Style visar utrustningsalternativ, fram som heta alternativ för den som inte bryr sig så mycket om design eller gillar suvtrenden. Vill du dessutom ha en stor och rejäl kombi – som kombibilar som fanns förr – ja, då finns inte så många alternativ längre.

Vi får möjlighet att provköra en av de allra första Caddy-personbilar som når importören i Södertälje. Det är en bil med en tvålitersdiesel på 122 hästkrafter, manuell växellåda och den kortare hjulbasen. Lite senare i vår kommer de modeller som väntas bli storsäljare, framför allt är det Maxi som har en drygt 20 centimeter längre hjulbas och varianterna med den sjustegade DSG-automatlådan. Med Maxi går det att få in lite last även bakom den tredje stolsraden.

Att nya Caddy byggs på VW:s MQB-plattform betyder framför allt att modellen fått samma assistanspaket som i Golf. Hela Travel Assistpaketet finns i Caddy ­vilket betyder varning för trafik från sidan och filkörningsassistent. Nu finns också Trailer Assist som hjälper till när du ska backa med släp. VW kan räkna till hela 19 helt nya assistanssystem till nya generationen Caddy.

MQB-plattformen ger sig också tillkänna i inredningen där Caddy fått samma instrumentering som Golf. Tyvärr får jag säga, för den touchkänsliga panelen under bildskärmen är svårmanövrerad på flera sätt. Jag hade hellre sett samma lösning som i Skoda Octavia eller Seat Leon. Däremot är den nya enheten för ljus till vänster om ratten riktigt snygg och logisk.

 

1 av 7: Ett enormt stort lastutrymme för barnvagnar och byggbutikerna. Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld
2 av 7: Samma som Golf. MQB-plattformen betyder nya digitala instrument. Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld
3 av 7 Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld
4 av 7 Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld
5 av 7: Knapparna under bildskärmen är svåra att se och hantera. Andra Volkswagensyskon har löst det bättre. Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld
6 av 7: Jodå, stolarna går fortfarande att fälla ihop och lyfta ur – precis som förr. Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld
7 av 7 Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Den nya plattformen medger en delvis ny design och Caddy har en av marknadens allra största panoramaglastak, hela 1,4 kvadratmeter. Luftmotståndet har minskats och det finns fler alternativ på nyttig utrustning. Jag skulle allvarligt överväga elektrisk stängningshjälp för skjutdörrarna för de tenderar att haka upp sig. Och vem vill ha en familjebil där inte ens de större barnen inte kan öppna dörrarna?

Det kan kännas lite omodernt att köra runt i en dieselmotor men VW hävdar att den här generationen är den renaste hittills och Caddy har försetts med dubbla AdBlue-injektioner för att minska nox-utsläppen. För den som föredrar annat bränsle än diesel finns en bensinmotor på 116 hästkrafter och till och med en gasmotor. Den senare kan bli ett bra alternativ för den har tillgång till biogas.

Men MQB-plattformen betyder inte bara ny design och häftig ny teknik. Framför allt betyder det att Caddy nu fått en väldigt fin styrning och ett relativt följsamt chassi. Ja, relativt för det blir lätt stötigt över bakaxeln. En fin styrning betyder att du inte märker så mycket av längden på 4,5 meter. 

Nya Caddy kommer inte att väcka liv i den insomnade MPV-branschen men den är ett väldigt vettigt alternativ till en dyrare kombi eller till och med märkessyskonet Touran. En Caddy Maxi kan till och med utmana betydligt större Sharan.

Rivaler

Nissan E-NV200 Evalia
Är du sugen på elbil men vill få plats med den största familjen så har Nissan en eldriven NV200. Drivlinan påminner om den i Leaf.
Pris: 444 150 kronor.

Foto: Peugeot / tibo

Peugeot Rifter
PSA-gruppen visade förra året nya skäp- och kombibilar och för att hänga med i designutvecklingen fick alla betydligt tuffare utseende. En bil med lite mer attityd än en Caddy – och billigare.
Pris: 214 900 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!