Surfbil, hippiebuss, kollektivbil – kärt barn har många namn men Folkabussen, Volkswagen Typ 2, blev tidigt symbolen för fritt bilande samt campande på en och samma gång. Bilder från ändlösa stränder, Woodstock-festivaler eller bara en vilopaus invid en skogstjärn har för länge sedan etsat sig fast. Med påbyggnadsfirman Westfalia utvecklades konceptet och Volkswagen började erbjuda transportbilslösningar för bilcampare med extra finess. Nu finns deras husliga California-idéer även på den största VW Crafter, kallad Grand California.
I andra ändan av skalan har hantverksbilen Caddy försetts med samma tema. På ålderns höst har modellen konverteras till minihusbil. Första Caddy-generationen var ett tillskott inom VW Transportbil-sfären som debuterade redan 1979, baserad på Golf I (internkod Typ 19). Hjälpredan Caddy var mer än ett galet påhittigt modellnamn. Pickupflak och oöm i det mesta. Andra generationen bestod av två helt olika konstruktioner. Typ 9K baserades på skåpbilen Seat Inca (1995-2004) och Type 9U på Skoda Felicia Pickup innan ”Typ 2K”, det vill säga tredje generationens Caddy, debuterade på lastbilsmässan i Amsterdam 2003. Efter två facelift – 2010 respektive 2015 – är det alltjämt samma grundkonstruktion efter 18 år även om versionen från 2015 officiellt benämns fjärde generationen. Helt nya Caddy 5 går redan att förbeställa och produktionen har påbörjats så smått i den polska VW-fabriken i Poznan. Givetvis kommer även nya ”Femman” i minihusbilsformat, men då under det mer familjeordnade släktnamnet California.
Innevarande VW Caddy är en verklig kompis, till både arbete liksom i vardagen. Oöm, chosefri och stryktålig har den tagit över det som var Folkabussens ursprungliga originaltanke. Med klistermärken ”Beach” på sidorna blir Caddy även en vän i natten.
Provbilen är baserad på den långa Maxi-versionen som innebär 32 centimeter längre axelavstånd och 15 cm mer överhäng bak jämfört med den korta originalmodellen – totallängden har ökat från 441 till 488 cm. Den extra längden gör Caddy 4 stor som en valbuk invändigt. Fem sittplatser är standard hos Beach, bakom baksätet ligger nämligen en tvåbädds resårsäng snyggt ihopvikt. De bakersta sidorutorna täcks vardera av två hängande ”byrålådor” i tyg, samtidigt som tygskåpen förhindrar insyn erbjuder de även praktisk förvaring för mindre kläder, necessär och annan personlig resepackning. Under sängen går det att stuva trunkar och väskor tillräckligt för en långhemester.
Funktionaliteten och påhittigheten genomsyrar Beach-konceptet. Under sängen finns en förvaringsficka som innehåller ett uppfällbart picknickbord, inbyggda läslampor i sidoväggarna som även är löstagbara som ficklampor är hjälpsamt när godnattboken hamnat längst ner i resepackningen och ventilationsgallret med inbyggt myggnät som snäpps fast i sidobakdörrarnas öppningsbara skjutfönster är kreativt. Enkelheten genomsyrar Caddy Beach. Saker som pentry, värmare eller vattenho saknas i utrustningslistan men inte av övertecknad. Take away-mat finns ju att köpa på snart varje mack, där finns även möjlighet för eventuell natt-toalett och en rejäl sovsäck håller den värsta kylan ute. Även när den råa höstkylan biter i. Är det riktigt vinterkallt kan den som vill låta TDI-dieselmotorn gå på tomgång, sätta på kupévärmen en stund, även om det kan verka opassande och även är olagligt. Nöden har ju ingen lag.
Bäddningen är en procedur i sig. Först av allt måste framstolarna ur vägen för att sängen ska få plats. Passagerarstolen fälls smidigt framåt och bildar även ett bra nattbord. Förarstolen måste dock både skjutas fram och ryggen tiltas framåt. Glöm inte att samtidigt hissa upp förarstolens nackstöd, annars landar det nämligen mitt på rattcentrum vilket kan leda till att du vaknar till ilsken biltuta samtidigt som du vrider dig i sömnen! Fäll ner baksätesryggarna, bäddmadrassen fälls framåt i två steg och vips har man en dubbelsäng. Handhavandet går på någon minut när man väl lärt sig schemat. Mörkläggning, även om sidorutorna bak är kraftigt rökfärgade, sker med en specialsydd gardinuppsättning. Måttanpassade tygstycken hängs på plats med smart magnetförsedd kantning. Tygsjoket till vindrutan fästs upptill i solskydden och kläms fast i nederkant. Alla sex gardiner ryms i en praktisk väska. Enkelt och okonstlat.
Provbilen är lyxigt utrustad med drivlinan 2,0 TDI 150 DSG6, en kraftfull maskin som passar den långa Caddy Beach. Men lejonparten av bilarna som är till försäljning i Sverige är bestyckade med 2,0 TDI 102 DSG6, alltså åttaventilsversionen av den klassiska tvålitersdieseln från Wolfsburg. Avsaknaden av toppeffekten märks mest vid snabb och aktiv motorvägskörning, TDI 102 räcker definitivt till. Priset-på-gatan är från 312 900 kronor men Beachs utrustningslista går att kryssa i för ungefär 100 000 kronor ytterligare. Exempel på tillägg är tvåzons klimatanläggning, navigation, bi-xenon-ljus, parkeringsvärmare, adaptiv farthållare, campingpaket (tält, bord och stolar) med mera.
Tekniskt stammar Caddy 4 från första generationens VW Touran (plattform PQ35) så bilen är närmast att betrakta som modern klassiker, något som märks bakom ratten. Inga överraskningar över huvud taget, men den upplevda kvalitetskänslan är stenhårt robust och man gläds åt moderniteter som spegling av mobilen. Förarplatsen är strikt funktionell, det här är ju också en arbetsplats för många yrkeschaufförer. Komfortmässigt är det mest vindbrus från sidoskjutdörrarna bak och resonans från det stora skåputrymmet baktill som stör, även om möblemanget i sig själv isolerar en hel del.
Vi nattar oss själva tre nätter i bilen. Den mer familjära nattningen visar att utrymmet under sängen räcker till för en tioåring, perfekt reservbädd!
Våningssängstemat gör att vi kan sova mamma, pappa och två mindre barn om så önskas, men det gäller att småfolket inte lider av klaustrofobi. Den längre Maxi-karossen ger space mellan sängens avslut och bakluckan, annars hade påhittet inte fungerat. Sovkomforten är godkänd, särskilt takhöjden upplevs befriande eftersom det går att röra sig och man känner sig inte inklämd i en konservburk, något som tillfällig sovplats i en vanlig kombibil annars ger upphov till. Sidofacken som täcker de bakersta sidorutorna är perfekta att packa in småsaker i, precis som när man sover i tält gäller det att veta var man har lagt sina saker annars ”tappas allt bort” under natten.
Enkelheten är styrkan hos Beach, samtidigt som den icke extraisolerade plåtkarossen släpper genom både ljud och utomhusklimat.
Fördelen med en ”husbil” i Caddys storlek är att man kan ha den till annat än att hemestra i, sängen går att skruva loss och ersätta med ett tredje säte vilket gör bilen sjusitsig. Eller så låter man bädden vara kvar eftersom bagageutrymmet fortfarande är mer än en halv kubikmeter stort, och nyttjar bilen som strikt femsitsig, låt gå för att ryggvinkeln i baksätet är väl upprätt.
Som alltid resande motorjournalist passar bobilskonceptet klockrent. Det visar om inte tillfället då flyget landar efter midnatt på Arlanda och sängen hemma finns drygt 50 mil sydväst i Göteborg. Då är det bara att checka in bakom sig själv, hälla upp en sängfösare och invänta ljuva bildrömmar.
Utomlands finns Caddy Beach även i tufft Alltrack-utförande, det innebär fyrhjulsdrift 4Motion, kort standardkaross paketerat med plastklädda hjulhus och vildmarksutseende. Den blir min egen högst personliga favorit.
Redan prenumerant?
Papperstidning eller digital
Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad
Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.
I samarbete med tjänsten Disqus erbjuder Teknikens Värld möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.