Provkörning av Volkswagen Crafter 2,0 TDI 140

Om man är biltillverkare och inte har en modell i rätt segment, vad gör man då? Ofta köper man in sig i ett annat märke och döper den till sitt eget. Så gjorde Volkswagen med mellanstora lastvagnen Crafter, som egentligen är en Sprinter – från Mercedes. Tills nu det vill säga.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Det finns många exempel på ovanstående, framför allt i transportbilssektorn. Mercedes köper Renault Kangoo och döper den till Citan. Renault och Mercedes köper Nissan Navara och kallar den Alaska och X-klass. Men det betyder också en förlust, eller en vinst, beroende av i vilket företag man står.

Om vi tar nuvarande Crafter så har Mercedes tjänat på att det sålts 50 000 Crafter per år eftersom bilen tillverkas av Mercedes och endast en marginalvinst (nåja) går till Volkswagen. Så för att tjäna mer pengar på Crafter har Volkswagen byggt en ny fabrik och tar hem hela vinsten själva. Att den dessutom ligger i låglönelandet Polen gör inte vinsten sämre. Inte kvaliteten heller, lovar man.

Jonas hade hellre suttit i något sportigare, utan tak, men man kan inte få allt. I provbilen fick han dock en åttastegad automatlåda men Crafter finns även med sexpetad manuell.

Undertecknad är nedflugen till spanska solkusten, uppflugen i hytten på nya Crafter. Kanske hellre suttit i något annat sportigare, utan tak, men man kan inte få allt. Tjugotre grader, sol och lågsäsong. Perfekt för en asocial varelse som jag. Nog om det.

Crafter finns i tre längder med två axelavstånd samt i tre höjder (skåpversion). Givetvis kommer den också med flak, dubbel- eller enkelhytt och som rent chassi där önskad påbyggnad monteras. Totalt kan Volkswagen Crafter levereras i 69 olika varianter från fabrik. Här koncentreras det på skåpen som finns täckta eller glasade.

Crafter finns med tre effekter ur tvåliters TDI-motorn. Den svagaste på 102 hästkrafter kommer förmodligen inte hit. Däremot 140 och 177 hästarsmotorerna. I grunden är det samma motor som i personbilarna men de har gjorts om i stort och smått för att passa som ”lastbilsmotorer”. På folkaspråk heter motorfamiljen EA 288 Commercial och de kännetecknas av ett starkt vridmoment redan från mycket låga varvtal, men utan att mattas i de högre. Givetvis är de Euro 6-klassade och snapsas med AdBlue för att reducera kväveoxidhalterna.

De växlas medelst sexväxlad manuell låda eller åttastegad automat, samma automat som i Amarok, det vill säga inte DSG utan automat med momentomvandlare. Växlar oerhört mjukt och ”rätt”. Crafter kommer att finnas med tre drivsystem. Framhjulsdrift eller 4Motion fyrhjulsdrift med Haldex-koppling. Båda dessa med tvärställd motor. Vill man däremot ha sin Crafter bakhjulsdriven hamnar motorn på längden. Denna modell har den största lastkapaciteten på upp till 5,5 ton.

Stor i kubik! Varianterna och kombinationerna är många. Här glasad skjutdörr på högersidan.

Crafter är först i sin klass att ha elektromekanisk styrning vilket gör att bilen kan utrustas med en rad säkerhets- och assistanssystem. Exempelvis adaptiv farthållare, filassistent, parkeringsassistent, backa-med-släp-assistent, nödbromssystem (upp till 30 km/h), automatisk nödbroms efter kollision, sidvindskompensation etcetera. Även infotainmentsystemet med bland annat App-Connect känns komplett.

Det ser rörigt värre ut under huven men det fungerar bra. Här är motorn tvärställd.

Priserna kommer att vara ungefär desamma som tidigare. Exempelvis kommer skåp med kort axelavstånd och 140-hästarsmotorn i framhjulsdrivet utförande att kosta från 354 000 kronor inklusive moms. Bilen kan beställas nu medan leverans sker i början av april. kort, täckt skåp

VW Crafter 2,0 TDI 140 kort, täckt skåp

Pris

Från 354 000 kronor, säljs nu, första kundleverans april 2017.

 

Motor

Diesel. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kamrem. Turbo. Kompression 15,5:1. Borrning/slag 81/95,5 mm, cylindervolym 1 968 cm3. Max effekt 140 hk (103 kW) vid 3 500 r/­min, max vridmoment 340 Nm mellan 1 600-2 250 r/­min.

 

Kraftöverföring

Motor fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda alt. 8-stegad automat.

 

Fjädring/hjulställ

Krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänkar. Bak stel axel med bladfjädrar.

 

Styrning

Elmotordriven servo. Vändcirkel 13,6 meter.

 

Bromsar

Skivor fram och bak. Antisladdsystem.

 

Hjul

Plåtfälg. Fälgbredd 6,5 tum, däck 205/75 R16.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 364, längd 599, bredd 204, höjd 259, spårvidd f/b i. u. Markfrigång i. u. Tjänstevikt 2 027-2 889, maxlast 862, max släpvagnsvikt 3 000. Tank i. u liter. Lastvolym 11,3 m3.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h i. u, toppfart 158 km/h.

 

Bränsleförbrukning

Stad 0,83 l/mil, landsväg 0,69 l/mil, blandad körning 0,74 l/mil. CO2 193 g/km.

 

Garantier

Nybil 3 år, rostskydd 12 år, vägassistans 2 år (förlängs vid service), lack 3 år, vagnskada 0 år.

 

Skatt

5 379 kronor per år.

Rivaler

Mercedes Sprinter 214 CDI 143

Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Den bil som legat till grund för Crafter – tills nu. Äldre grundkonstruktion gör den mindre förfinad. Sämre bottenvrid, färre assistanssystem.

Pris: från 390 000 kronor.

Renault Trafic 145

Är en enklare bil vilket återspeglas i priset. Kan utrustas med R-Link multimediasystem för drygt 10 000 kronor. Endast framhjulsdriven.

Pris: från 322 750 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!