Provkörning av Volkswagen e-Golf

Elektrisk räckvidd på endast drygt tio mil är historia, nu finns flera elbilar med dubbelt så lång räckvidd. En av dem är Volkswagen e-Golf som i uppdaterat utförande ska kunna ta sig upp till 30 mil på en laddning. Är det möjligt?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Har du inte fått upp ögonen för elbilar ännu så är det dags nu. Med en praktisk räckvidd på endast lite drygt tio mil var det svårt att ta de första elbilarna som kom ut på marknaden på allvar. När PeO Kjellström rullade sina första meter på den gamla tyska flygplatsen Tempelhof i en e-Golf för tre år sedan kunde han konstatera att det skulle bli mycket svårt att nå den officiellt angivna räckvidden på 19 mil. Med försiktig gasfot och gynnsamma klimatförhållanden var tio mil däremot inga problem.

Jag väljer Comfort-läget som ger full motoreffekt och ställer in luftkonditioneringen på 20 grader. Här är det inte tal om några silkesvantar!

Men det var tre år sedan. Nu lanseras en ny, eller i alla fall uppdaterad, e-Golf här på Mallorca och nu säger Volkswagen att det ska gå att köra upp till 30 mil mellan laddtillfällena. Nyckeln till förbättringen är att litiumjonbatteripaketets kapacitet har ökat från 24,2 till 35,8 kWh. Batteripaketet har inte blivit större, allt ryms som tidigare i golvet strax framför bakaxeln och i kardantunneln fram till motorrummet.

Den höjda kapaciteten är resultatet av högre energidensitet. Volkswagen har bytt till en ny typ av battericeller som kan lagra mer energi. Volkswagen säger att man ska kunna köra 30 mil på en laddning, men så många mil hinns inte med här på Mallorca i dag, provkörningstiden är för kort. Jag tvingas nöja mig med att sikta på drygt tio mil och därefter se hur mycket laddning det finns kvar i batterierna. Förhållandena är så perfekta som de kan vara: Sol, torrt väglag och omkring 20 graders värme.

Bagageutrymmet är lika stort som Golf med förbränningsmotor.

För att få ut längsta möjliga räckvidd ur e-Golf måste man knappa in körläget Eco+ som inte bara inaktiverar luftkonditioneringen utan även stryper elmotorns effekt en aning. Det går jag inte med på. En bil är väl en bil, och ska kunna köras utan att man behöver frysa eller svettas och hålla uppsikt i backspegeln för snabbare bilar? Jag väljer i stället Comfort-läget som ger full motoreffekt och ställer in luftkonditioneringen på 20 grader. Här är det inte tal om några silkesvantar! Trots min, i normala sammanhang milda men i elbilssammanhang brutala, behandling av e-Golfen visar den sig leverera. Efter 147 kilometers körning visar färddatorn att det är möjligt att köra 96 kilometer ytterligare. Snitthastigheten på 53 km/h skvallrar om att det inte blev tal om några längre motorvägsetapper men inte heller någon extrem snålkörning.

Under körningen har bilen förbrukat 1,35 kWh per mil i snitt, vilket inte är allt för långt ifrån den uppgivna förbrukningen på 1,27 kWh/mil. Märk väl att alla siffror kommer från bilens egen färddator, någon möjlighet till mer exakta mätningar finns inte. Det står ändå klart att det inte borde vara några som helst problem att komma minst 20 mil på en laddning, även i tuffare förhållanden än så här. Med lite tur och vilja kan även mer än 25 mil vara möjligt.

Interiören känns igen från vanliga Golf.

e-Golf har utan tvekan blivit mer uthållig, men hur är det med den nya effekten? Elmotorn ska numera leverera 136 hästkrafter i stället för den gamla modellens 115 och det kortar accelerationstiden från 0 till 100 km/h med åtta tiondelar. 9,6 sekunder till 100 km/h ger verkligen ingen sportbilskänsla, även om den initiala vridmomentsknuffen som finns i alla elbilar är kraftfull. Den som är ute efter en snabb elbil är på fel spår, e-Golf är inte byggd för att vara ens det minsta sportig, till skillnad från laddhybridvarianten GTE som slits mellan sina två identiteter: Supermiljöbil och GTI-buse. e-Golf är snarare en praktisk och användbar elbil.

Batterierna hittas framför bakaxeln.

Eftersom MQB-plattformen från grunden är konstruerad för att även kunna husera en elektrisk drivlina finns inga kompromisser – baksätet och bagageutrymmet är lika rymligt som i en vanlig Golf och körmässigt märks ingen större skillnad. E-Golf är drygt 300 kg tyngre än en Golf 1,4 TSI 125 men eftersom den extra vikten främst finns i golvet påverkas köregenskaperna inte negativt, elbilen uppfattas främst som trygg och stadig i fart.

På den svenska, kylslagna, marknaden är en separat värmepump standard. Den fungerar precis som en luftvärmepump i en villa och gör att kupén kan värmas upp utan att alltför mycket energi behöver tas från batterierna. Standard är också toppvarianten av infotainmentsystemet som har en 9,2 tum stor pekskärm. Man får däremot betala 4 700 kr extra för den digitala instrumenteringen Active Info Display som inte har funnits tillgänglig tidigare och är ett välkommet tillskott. Att kunna få upp kartbilden rakt framför ratten och välja mellan olika vyer är bra.

Elmotorn är inte av den sportiga typen.

Nej, 30 mil med e-Golf är med största sannolikhet inte möjligt. Den klarar däremot 20 mil utan ansträngning och det är mer än tillräckligt för de flesta och ett tecken på att elbilarna har tagit nästa steg i utvecklingen. Och den är inte ensam, konkurrenterna BMW i3 (30 mil), Renault Zoe (40 mil) och Nissan Leaf (25 mil) har också uppdaterats nyligen och levererar acceptabla räckviddssiffror. Ingen av dem kan dock matcha e-Golfens egenskaper. I3 har en betydligt trängre kupé, Zoe har en betydligt tröttare motor och Leaf är sämre än e-Golf på alla sätt.

Volkswagen e-Golf

Pris

395 900 kronor, säljs nu.

 

Motor

Tvärställd elmotor. Max effekt 136 hk (100 kW), max vridmoment 290 Nm, batterityp litiumjon, 35,8 kWh, 323 volt. Max laddeffekt 40 kW.

 

Kraftöverföring

Motor fram, framhjulsdrift. 1-växlad automatlåda.

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel med 4 längsgående länkarmar.

 

Styrning

Elmotordriven servo. Vändcirkel 11,1 meter.

 

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.

 

Hjul

Lättmetallfälg. Fälgbredd 6,5 tum, däck 205/55 R16.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 263, längd 427, bredd 180, höjd 148, spårvidd f/b 154/151. Markfrigång 14. Tjänstevikt 1 615, maxlast 408, max släpvagnsvikt 0. Bagagevolym (VDA-liter) 341–1 231 liter.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 9,6 s, toppfart 150 km/h.

 

Bränsleförbrukning

Elförbrukning 1,27 kWh/mil. Räckvidd 30 mil.

 

Garantier

Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, batteri 8 år, assistansgarantin förnyas vid varje intervallservice utförd av auktoriserad märkesverkstad.

 

Skatt

0 kronor per år.

Rivaler

Hyundai Ioniq

Elbil För en kort stund var Ioniq marknadsledande med 28 kWh-batteri, 120 hk och 28 mils räckvidd. Nu vinner den bara på sitt låga pris.

Pris: 331 900 kronor.

Nissan Leaf

30 kWh Med det stora batteriet i Leaf kommer man som längst 25 mil, och det till ett rimligt inköpspris. Men köp inte Leaf, den är en genuint glädjebefriad bil.

Pris: 336 490 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!