Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar

Provkörning av Volkswagen Golf GLS (1980)

När Bobby kördes hem från BB hade hans mamma en Golf. En grön. Året var 1985 och bilen var åtta år äldre än Bobby. Åren gick och Bobby blev stor. Mammas bil är borta sedan länge men en tanke gnagde honom. Varför inte skaffa en exakt likadan?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Hårsvallet, eller snarare den märkliga frisyren är det första man lägger märke till hos Bobby. Står liksom rakt upp på ett inte helt naturligt sätt. Han är förmodligen storförbrukare av olika hårsalvor. Vet inte varför eftersom Bobby ser trevlig ut – ändå. Det är väl den där ”alltid-retar-det-nån”-mentaliteten, som många i bruset verkar tycka är fränt. Bobby är mycket riktigt inom media, men sitter som tur är på en annan våning här i Bonnierhuset.

Mamma stannade bilen en dag och frågade om han ville köra. Tio motorstopp senare fick han se sig besegrad. Men Bobby var glad, för det var första gången han körde bil. Samma Baligröna Golf GLS med brun inredning som fraktade hem baby-Bobby i mitten av 80-talet.
Bobby flyttade sedermera till lägenhet i Stockholm och började få ett sug efter en egen bil. Gärna en lättmekad vagn med årsmodell runt 80-talet, helst billig med lätthittade reservdelar.
Han började hänga på eBay och Volkswagenforum där olika renoveringstrådar följdes med stort intresse. En Golf av första generationen skulle det bli. Inte vilken som helst utan en exakt replika av mammas Golf med tidstypiska nummerskyltar och allt.
Letandet började och en dag blev det napp. En Golf GLS -77 i vettigt skick och samma Baligröna färg! Upprymd ringde han pappa och berättade om projektet och sin plan. Pappa gick igång och gjorde tummen upp – köp.
Men bilen var snöpligt nog såld, mitt framför näsan.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Vänligen notera att fr.o.m. 26 juli 2021 är det Bonnier Magazines & Brands koncernbolag Bonnier News AB som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter, varvid prenumerationsvillkor och personuppgiftspolicy uppdateras.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!