Foto: Ingo Barenschee / Volkswagen

Provkörning av Volkswagen Golf GTI

Med 245 hästkrafter är inte nya Golf GTI starkare än föregångaren, effekten är nämligen densamma. volkswagen har i stället fokuserat på väghållningen, räcker det för att vara konkurrenskraftig?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Uppstarten är subtil och skulle kunna tillhöra nästan vilken Golf som helst. Tvålitersmotorn under huven är i stort sett samma som tidigare, det som skiljer är att den nya motorn är snällare mot miljön då den fått partikelfilter, ökat bränsletryck och effektivare katalysator. Effekt och vridmoment är samma som tidigare: 245 hästkrafter och 370 newtonmeter. Nu när Golf GTI är här i helt ny generation, den åttonde i ordningen, är det överraskande att Volkswagen inte gett motorn mer kärlek. Dels är kraften i underkant om vi ställer nya Golf GTI mot sina huvudkonkurrenter Honda Civic Type R (320 hk), Ford Focus ST (280 hk) och Hyundai i30 N (275 hk) med flera. Men motorn i Golf GTI har heller aldrig haft en lika underhållande karaktär som konkurrenterna. Till viss del rättfärdigar Volkswagen den relativt oförändrade motorn med den vassare Clubsport-versionen som kommer strax efter årsskiftet. I den är effekten uppskruvad till 300 hästkrafter.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Vänligen notera att fr.o.m. 26 juli 2021 är det Bonnier Magazines & Brands koncernbolag Bonnier News AB som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter, varvid prenumerationsvillkor och personuppgiftspolicy uppdateras.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!