Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Provkörning av Volkswagen Golf R

Det finns elva olika varianter av Volkswagen Golf, men det finns bara en som är värst. Med 320 hästkrafter och flera fräcka körprogram har det aldrig varit roligare med Golf.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Närmare en halv miljon kronor – för en Volkswagen Golf. 320 hästkrafter, elektronisk differentialbroms, fyrhjulsdrift med torque vectoring och ett körprogram som heter ”Drift”.
Det finns många sätt att beskriva varför nya Golf R är värstingen i det breda utbudet av golfvagnar från VW. Att Golf R är dubbelt så dyr som en Golf Edition bevisar på många sätt bredden i VW:s utbud av mellanklassmodellen. Svärmor, barnfamiljen i grannhuset, tonåringen och Lewis Hamilton-wannabes, alla kan köra en Golf.

Så sent som för några månader sedan ställde vi elektrifierade laddhybriden GTE mot klassikern GTI mot varandra i en tuff duell. Då handlade det om att ställa småbarnsfarsan och hans kloka val av en laddhybrid mot tonåringens hormonstinna och lite stressade hantering av en GTI.
Om vi ska placera R i samma tänkta ”familj” skulle det kanske vara en lite äldre person med tillräckligt kapital och lugn för att målinriktat hitta en sofistikerad och balanserad sportig Golf för alla tillfällen. En person som vill trycka fram komfortläget och köra till jobbet men svänga förbi en racerbana och använda bilens alla specialinställningar för hobbyracing.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!