Provkörning av Volkswagen Golf Variant TSI 122

Provkörning av Volkswagen Golf Variant TSI 122

Golf generation sex visades sensommaren 2008, ett år senare är det dags för kombiversionen att följa halvkombin i hjulspåren.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Likt broder Golf VI är det inte frågan om en helt ny bil utan en uppdaterad och förbättrad Golf V. Modifieringen är måttlig. Fronten är omstöpt med VW-familjens nya ansikte vilket innebär smalare strålkastare och en tunnare grill, sportigare kanske någon skulle säga. Stötfångaren bak har fått en mindre justering och bakljusen en något mörkare toning jämfört med tidigare, men det krävs ett mycket tränat öga för att se skillnaderna. Eftersom axelavståndet är identiskt med vanliga Golf blir kombitillväxten lite småklumpig, ungefär som ett scenframträdande i dansbandskampen. Missflytet i linjerna kompenseras av att bagageutrymmet rymmer Ullareds­vänliga 505 liter.

 Inredningen har piffats upp och överensstämmer med Golf VI. Det innebär att den som har suttit i en VW-produkt de senaste åren kommer att känna sig hemma. Ergonomin är på topp och de flesta funktionerna kan skötas med vantarna på vilket även gäller för bilar med pekskärmsstereo. Jämfört med föregångaren har kvalitetsnivån höjts ytterligare något snäpp med lite tjockare material i dörrar och paneler. Överlag ger bilen ett gnek- och gnisselfritt kvalitetsintryck. Största invändningen mot kupén är att den är mörk. De svarta och mörkgrå panelerna kryddas med blanksvarta dekorlister, inte speciellt muntert. Väljer man en ljus klädsel går det att få undersidan av instrumentbrädan i en ljusare nyans. Det öppningsbara glastaket ökar visserligen prislappen med 10 700 kronor, men det extra ljusinsläppet höjer tveklöst trivselnivån. 

 Jag svänger ut på E4:an söder om Södertälje och trots att vädret bjuder på åtta nyanser av grått hörs det muntra toner från baksätet. Praoelev och tillika co-driver Oskar Habbe berömmer: ”Den går tyst och jag sitter bra. Dynan kanske är lite låg men ben och fötter får plats.” Även i framsätet sitter man bra. 

 Stolarna är identiska med de som sitter i halvkombin och bra justeringsmån på stol och ratt gör att de flesta bör hitta en bra körställning. Märkligt nog får föraren klara sig utan den krockkudde som är standard i vanliga Golf. När det gäller bullernivån instämmer jag med Oskars omdöme. Visserligen kan ett lätt vindbrus störa känsliga öron, men Golf Variant tillhör en av klassens tystare bilar.

 Motorprogrammet är omfattande och inleds med en miljöbilsklassad etanolmotor på 1,6 liter och 102 hästkrafter. Storsäljaren förväntas bli den provkörda 1,4-liters bensinmotorn på 122 hästkrafter. Tack vare turbo har motorn bottenstyrka samtidigt som den går att köra snålt. 2,0-liters dieseln har numera common railinsprutning och ger 140 hästkrafter. För den som kan tänka sig ett lugnare tempo finns Bluemotion Technology med 105 hästkrafter med en förbrukning på 0,42 l/mil vid blandad körning och 109 g/km. Motorn går att kombinera med den fina sjuväxlade DSG automaten utan att miljöbilsstatusen går förlorad.

Volkswagen Golf Variant TSI 122

Pris

186 900 kronor.

Motor

Bensin. 4-cylindrig tvärmonterad, två överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kompression 10,5:1. Borrning/slag 76,5/76,5, cylindervolym 1 390 cm3. Max effekt 122 hk (90 kW) vid 5 000 r/min, max vridmoment 200 Nm vid 1 500 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben, bak multilänkaxel.

Styrning

Kuggstång, servo. Vändcirkel 10,9 meter.

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak. ABS.

Hjul

Fälg 6,0 tum, däck 205/55 R16.

Mått/vikt(cm/kg)

Axelavstånd 258, längd 453, bredd 178, höjd 150, spårvidd f/b 154/151. Tjänstevikt 1 400, maxlast 540 kg, max släpvikt 1 300. Tank 55 liter. Fartresurser Toppfart 201 km/h. Acceleration 0-100 km/h 9,9 s. Bränsleförbrukning/miljö Stad 0,83, landsväg 0,53, blandad körning 0,63 l/mil. CO2 146 g/km.

Skatt

1050 kronor.

*   Enligt tillverkaren.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!