Provkörning av Volkswagen Panamericana

Provkörning av Volkswagen Panamericana

Har du stort lastbehov? Tillryggalägger du avsevärda distanser både i jobbet och privat? Då kan det vara dags att titta lite närmare på Volkswagen Panamericana.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Trivselkänslan bakom ratten på en VW Multivan är inte bara bland de bästa i bussklassen, även jämfört med komfortkryssare i lyxbilsklassen rangordnar vi folkabussen högt. Fin gångkultur på motor, välbalanserat och säkert chassi och en kvalitet som verkar hålla för evigt gör att vi har överseende med det stundtals bruksiga utförandet och att modellen börjar bli till åren.

 Nu lanserar Volkswagen Transportbilar ett extra äventyrspaket till Multivan. Namnet påminner om upptäcktsresande – Panamericana. Kors och tvärs över kontinenter är ändamålet.

 Tre motoralternativ finns tillgängliga, två femcylindriga TDI-dieslar på 130 respektive 174 hästkrafter samt bensin 3,2 V6 på 235 hk. Bästa valet är definitivt den större TDI-maskinen, vridmomentet på 400 Newtonmeter är kraftfullt och passar perfekt. Den sexväxlade manuella växellådan är distinkt och lätt att sköta och enda alternativet till oljebrännaren.

 Med full last och bråttom till målet går det att pressa upp förbrukningen på långdistanser till 1,4–1,5 l/mil. Lugnare tempo sänker ganska snart ner till litern. Formatet är känsligt för fart.

 Haldex står som vanligt för Volkswagens fyrhjulsdrift och 4Motion-drivningen hos Panamericana är direkt, men en förhöjd markfrigång på två centimeter gör ingen terrängbil. En kortare sväng i terränglådan visar att bilen är konstruerad för sliriga vintervägar och långa distanser över vida vidder. Visst, framkomligheten är förbättrad men tyngden hos karossen gör att man lätt kan ta sig vatten över huvudet, hamna för långt ut i skogen och behöva bärgarassistans.

 Bättre då att njuta av den robusta charmen som är ännu tydligare i denna vildmarksversion. Stolarna är läderklädda, golvet har aluminiumdurk och mellan sätena bak finns ett uppfällbart bord och förvaringslåda. Eluttag för datorer, spelmoduler och annan förströelse gör att passagerarna trivs länge. 

 Trots merpriset för trivseln är det lätt att lasta på ännu mer utrustning. En snabb botanisering i den digra utrustningslistan skickar upp priset drygt 150 000 kronor. Men då får man en enastående vän för vägen.

Volkswagen Panamericana

Pris

434 800 kronor.

Motor

Diesel. 5-cyl tvärmonterad radmotor med 1 överliggande kamaxel och 2 ventiler per cylinder. Turbo. Kompression 18,0:1. Borrning/slag 81,0/95,5 mm, volym 2 460 cm3. Max effekt 174 hk (128 kW) vid 3 500 r/min. Max vridmoment 400 Nm vid 2 000 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, fyrhjulsdrift, 6-växlad manuell låda.

Fjädring/hjulställ

Individuell upphängning, skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Fram hjälpram, fjäderben och nedre triangellänkar, bak snedlänkar med dubbla infästningar i bottenplattan.

Styrning

Kuggstång, servo. 3,3 rattvarv, vändcirkel 11,9 m.

Bromsar

Ventilerade skivor fram och bak. Låsningsfritt system.

Hjul

Fälg 7 tum, däck 215/60 R17.

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 300, längd 489, bredd 190, höjd 195, spårvidd fram/bak 163/163. Tjänstevikt ca 2 315, maxlast ca 550. Taklast 100. Släpvikt 2500. Tanken rymmer 80 liter.

Fartresurser

Acceleration 0–100 km/h 12,5 s, toppfart 184 km/h.

Bränsleförbrukning/miljö*

Stad 1,18, landsväg 0,77, blandad körning 0,92 l/mil. CO2 243 g/km.

Skatt

7 890 kronor.

*Enligt tillverkaren.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!