Provkörning av Volkswagen Passat Variant TDI 105 BlueMotion Technology

Provkörning av Volkswagen Passat Variant TDI 105 BlueMotion Technology

Här har du bilen med bilvärldens förmodligen längsta modellnamn – Volkswagen Passat Variant TDI 105 BlueMotion Technology. Puh, det var svettigt att skriva, men hur som helst, snål är den.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Sist jag körde en längre sträcka med en Volkswagen Passat satt jagi 300 hästkrafter starka R36. Det var en kul körning, men det är minst lika kul med den bil jag nu provkör – ­senaste versionen av Volkswagen Passat Blue­Motion. Det roliga

med denna bil är förbrukningen, det är inte ofta man behöver stanna för att tanka.

Den Passat BlueMotion som jag nu färdas i är av tredje generationen och har därmed berikats med det långa tilläggsnamnet Technology. Anledningen till detta något kufiska tillägg är att det i grund och botten är andra generationens Passat BlueMotion som har fått ta del av lite ny teknik under skalet.

Några av nyheterna är en ny 1,6-liters TDI-motor på 105 hästkrafter, en femväxlad manuell låda som fått högre utväxling, friktionsoptimerade drivaxlar, bromskraftåtervinning och start/stopp-system. Lägg dessutom på lättrullande däck och förbättrad aerodynamik så har vi här en rymlig familjekombi som klassas som miljöbil med sina 119 gram koldioxid per kilometer. Det är den ensam om i sin storleksklass.

Hur är den då att köra? 105 hästkrafter i 1,6 ton tung bil brukar inte vara upphetsande och det är det inte här heller, men det fungerar. Sköter man bara växlingarna på rätt sätt fungerar den utmärkt i de flesta situationer. Till och med på autobahn med fyra vuxna och full packning hänger bilen med i det raska tempot. Det enda som egentligen är störande är att fjädringen bak bottnar ett par gånger när vi passerar "hålor" på vägen. Fullastad bil och sänkt chassi för optimerad aerodynamik är orsaken.

Visst är BlueMotion-varianten stötigare än en helt vanlig Passat Variant utan sänkt chassi, men det är inget man störs av. Efter 200 mil är både jag och mina tre medpassagerare nöjda med färden som har gått tyst och vilosamt. Första generationen Passat BlueMotion upplevdes som betydligt stötigare.

95 procent av vår resa går på svenska motorvägar och tyska autobahn. Snitthastigheten ligger hela tiden runt omkring 120 km/h med toppar på upp mot 150 km/h. Ändå visar färddatorn bara 0,53 liter per mil i snittförbrukning. Kan det verkligen stämma? Bilen hade ju bara gått 30 mil när vi plockade ut den häromdagen. Motorn är alltså långt ifrån inkörd. När vi tankar upp vår Passat BlueMotion Technology visar det sig att färddatorn har fel, men bara marginellt. Vid första tankningen räknar vi ut att den har dragit knappt 0,56 liter per mil och vid andra tankningen hamnar vi på 0,54 liter per mil. Det är för mig imponerande siffror med tanke på bilstorlek, full last, friktionsdäck och ej inkörd bil.

Med ett snitt på 0,55 liter per mil kommer vi alltså drygt 127 mil på en tank (70 liter). Rent psykologiskt känns det skönt att det blir lite glesare mellan mackbesöken. Vid landsvägskörning uppger Volkswagen att bilen ska dra 0,39 liter per mil, men då är det beräknat efter betydligt lägre fart än vad vi håller på vår resa. Vid stadskörning anges siffran 0,55 liter per mil. Den är svår att komma ned i trots att man försöker välja efter vad växlingsindikatorn i mätarhuset visar. Som lägst kommer vi ned till 0,69 liter per mil vid riktigt snäll men ganska korrekt körning. Även om siffran skiljer sig mycket från den officiella anser jag den vara klart godkänd.

Start/stopp-systemet som stänger av motorn när man släpper upp kopplingen vid exempelvis rödljus hjälper till att hålla förbrukningen nere. Som längst var motorn avstängd i 3 minuter och 5 sekunder innan den drog igång igen. Ganska lång tid

med radio och luftkonditionering igång.

Bilen vi kör är i det lite dyrare Sportline-utförandet och kostar från 278 900 kronor. I vårt utförande kostar bilen ännu lite mer på grund av extrautrustning som backkamera (som snabbt beckar igen i vårt vinterlandskap) och filhållningsassistans. Sistnämnda är en läcker liten finess. En kamera sitter placerad bredvid regnsensorn som håller koll på vägmarkeringarna. Om ett ofrivilligt filbyte görs, det vill säga utan att använda blinkers, så styr bilen tillbaka. Lite konstigt är det allt, men perfekt om föraren skulle bli trött eller vara okoncentrerad.

Jag slår absolut ett slag för nya Volkswagen Passat BlueMotion ­Technology. Kör du mycket och ­behöver utrymme så har du här en väldigt snål bil som dessutom är ­miljöklassad.

Volkswagen Passat Variant TDI 105

Pris

Från 251 500 kronor (sedan Trendline).

Motor

Diesel. 4-cyl tvärmonterad ­radmotor, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Turbo. Kompression 16,5:1. Borrning/slag 79,5/80,5 mm, cylindervolym 1 598 cm3. Max effekt 105 hk (77 kW) vid 4 400 r/min, max vridmoment 250 Nm vid 1 500 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, ­framhjulsdrift. 5-växlad manuell låda.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädrar och krängningshämmare fram och bak, fjäderben och triangellänkar fram och multilänkupphängning bak.

Styrning

Kuggstångstyrning med elservo. Vändcirkel 11,4 meter.

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.

Hjul

Fälg 7 tum, däck 205/55-16.

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 271, längd 477, bredd 182, höjd 154, spårvidd f/b 155/155. Tjänstevikt 1 540, maxlast ca 520, max släpvikt 1 400. Tank 70 liter.

Fartresurser*

Toppfart 190 km/h. Acceleration 0–100 km/h 12,7 s.

Bränsleförbrukning/miljö*

Stad 0,55, landsväg 0,39, blandad körning 0,45 l/mil. CO2 119 g/km.

Skatt

2 031 kronor.

* Enligt tillverkaren.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Endast 99 kr/månaden. Ingen bindningstid

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!