Provkörning av Volkswagen Polo GTI

Provkörning av Volkswagen Polo GTI

Det var Volkswagen som myntade begreppet GTI som står för Gran Turismo Injection. Nu kommer den senaste i raden, nya Polo GTI.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

VW Golf bildade en egen storleksklass inom bilvärlden som även döptes efter bilens modellnamn. När Golf GTI kom 1976 var det dags igen. GTI-klassen var ett faktum.

Små familjebilar med mycket motor och lite häftigare utsmyckning, det var något bilvärldens kundkrets tog emot med öppna armar. 

 Nu har Golf, och därmed även Golf GTI, vuxit så till den milda grad att den i stort sett är en mellanklassbil.

 Syskonet Polo håller sig dock kvar i småbilsklassen med en totallängd strax under fyra meter. Det innebär att den är i stort sett lika stor som andra generationen 

 Golf.

 Nya Polo har fått lysande betyg vid biltester, inte minst i Teknikens Värld. Det bestående intrycket har varit att ”vem behöver egentligen Golf?” eftersom Polo gör ett så bra jobb.

 Downsizing, alltså att bygga smått både vad gäller bil och motor, är den stora trenden inom bilvärlden just nu. Polo handlar mycket om det.

 Det gäller inte minst på motorsidan. Förra generationen Polo GTI har/hade (nya Polo GTI kommer inte förrän till sommaren) 1,8 liters turbomotor. En beprövad konstruktion som funnit sin plats i åtskilliga bilar från Volkswagen-gruppen.

 I Polo GTI gav den till sist 180 hästkrafter och trots att motorstorleken nu sänkts till 1,4 liter pratar vi exakt samma effektuttag. Möjligt eftersom den lilla motorn har både turbo och kompressor, även motorn är känd från en rad andra Volkswagenprodukter.

 För första gången i Polo GTI:s historia är motorn kopplad till en DSG-låda, alltså dubbelkoppling. DSG har varit en stor succé för Volkswagen tack vare de blixtsnabba växlingarna, men också för att den ser till att bilarna drar mindre bensin än med en konventionell manuell låda. Historiskt sett har alltid automatlådor gjort bilar törstigare på bränsle men nu har tekniken kommit ikapp och förbi.

 Kombinationen 1,4 TSI och 7-växlad DSG gör Polo till den snabbaste och snålaste GTI:n så här långt.

 0–100 km/h tar 6,9 sekunder, toppfarten är satt till 229 km/h men jag kan konstatera efter ett par försök på autobahn i Tyskland att det behövs lång anloppsträcka för att nå den farten.

 Om du testar acceleration och toppfart mest hela tiden kommer du förstås inte att komma ner i dessa siffror, men enligt EU-norm drar Polo GTI blott 0,59 liter per mil. Det är 25 procent mindre än 1,8 Turbo som ville ha 0,79 liter per mil.

 Normalt sett är jag en god vän till DSG-lådor. Men den här gången tycker jag inte att det fungerar även om jag förstås välkomnar den låga bränsleförbrukningen i en så stark bil.

 Lådan arbetar inte såsom jag har vant mig i exempelvis Golf GTI. Här är den mer inställd för bränslebesparande åtgärder på ett sätt jag varken begriper eller gillar.

 Växlingarna är inte blixtrande snabba. Vid tämligen normal körning arbetar sig lådan så fort som möjligt upp till sjunde växeln. Så fort jag bara tänker gas växlar den ned till sexan eller femman, och det är ganska enerverande.

 Samtidigt vet jag inte riktigt hur det är tänkt att spara bensin, men gör du en riktig attack på toppfarten så ligger lådan och håller kvar bilen på femte växeln. Det bara varvar och varvar och till sist är jag tvungen att manuellt, med paddel bakom ratten, se till att en högre växel går i så att farten ökar.

 Det enda vettiga sättet att använda DSG-lådan i Polo GTI är att göra det manuellt. Då hade jag föredragit en vanlig hederlig spak med H-lägen istället. Det ingår dock inte i Volkswagens planer. Polo GTI säljs bara med DSG.

 Polo GTI har sänkts 13 mm jämfört med vanliga Polo. Det gör förstås sitt till för att förbättra väghållningen men även sänka komforten eftersom det blir stötigare. Det hör dock biltypen till och är inget att ondgöra sig över. Det känns faktiskt ganska rätt!

 En elektrisk differential i framaxeln (XDS) ser till att framhjulen får bättre fäste i kurvorna och du kan helt enkelt ta dig snabbare igenom.

 Röda sömmar i ratt, växelspak och handbroms och röda bromsok bakom 17-tums fälgar samt lika röda dekorlister i kylargrillen skvallrar om att detta är just en GTI. Skulle du missa det blir du varse när Polo GTI hinner ifatt dig. LED-lamporna i en halvcirkel i strålkastarna avslöjar identiteten.

 Polo anländer Sverige till sensommaren och gör det med bra utrustningsnivå: delar i aluminiumlook, elhissar till sidorutorna, elstyrda ytterbackspeglar, luftkonditionering, fjärrstyrt centrallås och dimljus fram. Full uppsättning krockkuddar ingår.

 Men allt detta kommer till ett ganska högt pris. Det är inte fastställt men beräknas landa runt 220-­230 000 kronor. Det är ­ganska mycket för en småbil, och inom egna koncernen finns konkurrenter med i stort sett identisk bil. Fast lite billigare.

volkswagen polo gti

Pris

220–230 000 kronor.

Motor

Bensin. 4-cyl rak tvärmonterad,

2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Turbo och kompressor. Kompression 10,0:1. Borrning/slag 76,5/75,6 mm, cylindervolym 1 390 cm3. Max effekt 180 hk (132 kW) vid 6 200 r/min, max vridmoment 250 Nm mellan 2 000 och 4 500 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, framhjulsdrift. 7-växlad DSG.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak halvstel axel med längsgående stag.

Styrning

Kuggstångstyrning med servo. Vändcirkel 10,6 meter.

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.

Hjul

Fälg 7 tum, däck 215/40 VR 17.

Mått/vikt(cm/kg)

Axelavstånd 247, längd 398, bredd 168, höjd 145, spårvidd f/b 144/144. Tjänstevikt ca 1 194, maxlast ca 486, max släpvikt ingen uppgift. Tank 45 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 185–882 liter.

Fartresurser*

Toppfart 229 km/h. Acceleration 0-100 km/h 6,9 s.

Bränsleförbrukning*

Stad ingen uppgift, landsväg i.u, blandad körning 0,59 l/mil. CO2 139 g/km.

Garantier

2 år nybil, 3 år vagnskada,

12 år rost, 3 år lack. Mobilitetsgaranti.

Skatt

945 kronor.

* Enligt tillverkaren.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!