Volkswagen Sharan 1,9 TDi

Provkörning av Volkswagen Sharan 1,9 TDi

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Basfakta

MOTOR

4-cyl tvärställd radmotor med 1 överliggande kamaxel och 2 ventiler per cylinder. Direktinsprutning, turbo. Kompression 18,5. Borrning/slag 79,5/95,5 mm, volym 1 896 cm3. Max effekt 115 hk (85 kW) vid 4 000 r/min. Max vridmoment 310 Nm vid 1 900 r/min.

KRAFTÖVERFÖRING Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell alt. 5-stegs automatåda. 

FJÄDRING/HJULSTÄLL

Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben och undre triangellänkar, bak mjukstel axel och bakåtriktade bärarmar.

STYRNING 

Kuggstång med servo. Vändcirkel 11,7 m.

BROMSAR 

Skivbromsar (de främre ventilerade). Låsningsfritt system.

MÅTT/VIKT (cm/kg)

Axelavstånd 284, längd 462, bredd 181, höjd 173, spårvidd fram/bak 153/152. Tjänstevikt 

1 820, maxlast ca 700, taklast 100, släpvikt 1 800. Tank 70 l.

PRESTANDA (enl. TV:s mätningar) Toppfart 186 km/h. Acceleration

0-100 km/h 13,0 s, 0-402 m 18,9 s. Förbrukning blandad körning 0,64 l/mil.

Flex och fart

Sharan med ny dieselmaskin är tyst, snål och stark.

Ansiktslyftningen på VW Sharan är diskret och i linje med de Ford- och Seatvarianter som byggs i samma portugisiska fabrik och som vi provkört i TV 15/00 respektive 17/00. 

Strålkastarna har fått klarglas som modet föreskriver och ljusutbytet är betydligt bättre än tidigare. Xenonljus är tillval. Inredningen är stramare och mer praktisk än förr men i provbilen lossnade förvånande många plastbitar. Andra nyheter är sidokrockkuddar fram, styvare karosstruktur, sexväxlad låda, proper instrumentpanel med "gummerad?" ovansida, fler förvaringsfack, nya dörrsidor, sexväxlad låda, betydligt bättre stolar samt utrustningspaketet Highline med fyra "kaptensfåtöljer" bak och läder/alcantaraklädsel. Serviceintervall beroende på körsätt är en annan nyhet.

Sharan är i grundutförande mycket rymlig för fem personer och ett rejält bagage. Två extrastolar kostar 4 000 kronor och är liksom de övriga stolarna mycket tunga och bökiga att lyfta ur för att få ökat lastutrymme. Trepunktsbälte är på gång också till mittplatsen bak, men provbilen hade det inte.

TDi-maskinen med så kallad pump-injektor är snudd på ett fynd och borde röna mest uppmärksamhet, trots högt baspris, 246 300 kronor. Kan kombineras med 4wd från Haldex (22 000 kronor inkl. aktivt antisladdsystem ESP). Enbart ESP kostar rimligt, 5 900 kronor.

På tyska Autobahn körde jag bilen timtals med gasen i botten, en passagerare och lätt last. Förbrukningen låg aldrig över 0,78 liter per mil och glädjemätaren tangerade 200-strecket innan de 115 hästkrafterna gav tappt. Ljudnivån är låg utom i startögonblicket, styrningen vassare än förr och den tidigare ganska besvärande sidvindskänsligheten helt - bortblåst. I svenskt blandtempo sjönk förbrukningen med drygt en deciliter per mil. Höga poäng för långfärds-ekonomin, alltså.

Modellen har sålts i 4 300 exemplar i Sverige sedan 1996, en tredjedel av dem med dieselmotor och Sharan är trea bland familjebussarna i Tyskland, efter Opel Zafira och Renault Scénic. Ansiktslyftningen gör den till ett fortsatt starkt alternativ även om flexibiliteten är knölig jämfört med just dessa.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!