Foto: Andreas Libell / Teknikens Värld

Provkörning av Volkswagen Sharan 2,0 TDI 184 DSG GT

Nya Volkswagen Sharan fyller lätt ut den framgångskostym som den snarlika föregångaren lämnade efter sig. Inte minst med starkaste dieseln under huven.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Volkswagen Sharan har blivit ett slags institution i större MPV-klassen genom sina kvaliteter. Presenterad 1995 och totalt har modellen sålt i 800 000 exemplar varav den nuvarande generationen står för 200 000 av dem sedan introduktionen 2010. Inga enorma volymer, men likväl en viktig produkt.

2015 fick Sharan en ansiktslyftning. Eller rättare sagt, bilen fick egentligen ingen ansiktslyftning alls utan bara nya baklampor och fälgar, men den genomgick en rad förändringar under skalet. Förändringar som var och en egentligen inte innebär några stora förändringar för hur en Sharan står och går, men sammantaget så har en redan klockren produkt blivit ännu bättre.

Bilen som jag sitter i har den starkaste tillgängliga dieselmotorn på 184 hästar och 380 Nm som ska ge en blandad förbrukning på 0,53 vid blandad körning, och den är Euro 6-klassad.

Fäller du alla stolarna kan ett mindre romerskt badkar placeras i bagaget. Bra utrymmen. Foto: Andreas Libell

Provkörningsbilen har den högsta utrustningsnivån GT och är dessutom extrautrustad med bland annat fjärrstyrd parkeringsvärmare och elmanövrerade skjutdörrar. Alltså en traditionell pressbil med massor av utrustning för att visa vad modellen kan, vilket även gör den dyr. Redan i normalt GT-utförande så kostar TDI 184 DSG 409 500 kronor.

Men ungefär halvtimmen innan vi ska ut och åka slår jag igång parkeringsvärmaren och när barnen ska in i bilen så fjärröppnar jag dörrarna via nyckeln. När de har hoppat in stänger jag direkt, fast då jag är sjukt tävlingsinriktad så stänger jag dörren redan när de är halvvägs inne – tekniken tar ju sin lilla tid. Värmen blir kvar inne i bilen och klämrisken bedömer jag som betydligt lägre än om man stressat kastar igen dörren.

En livsnjutare tycks ha extrautrustat ”vår” Sharan – askkopp i dag en udda attiralj. Foto: Andreas Libell

Ute på vägen excellerar Sharan med TDI 184-motorn och 6-växlade DSG-lådan. Kombinationen är grymt bra och känslan av att rulla frihjul i nerförsbackarna är skön. Kraften är alltid tillgänglig, men förvänta dig ingen sprinter för det. Men det går att göra hyfsat snabba omkörningar och allra bäst blir det om du växlar över till sportläget inför omkörningen. Då är DSG-lådan redan på tå och allt både går snabbare och känns snabbare. Vi ska tillägga att de där förbrukningssiffrorna som presenteras inte hör verkligheten till. Med fyra personer i bilen och hyfsat med last så körde vi landsväg och motorväg med ett snitt på runt 0,70-0,75 l/mil. Tilläggas bör att bilen inte var fullständigt inkörd innan provkörningen, förbrukningen kommer att gå ner en smula när den gått bortåt 1 000 mil.

Foto: Andreas Libell

Enda gången som DSG-lådan känns fel är vid extrem halka och start från stillastående. Systemet modererar inte kopplingsingreppet tillräckligt bra för att man ska kunna glida iväg, i stället spinner ena framhjulet på isfläcken och vi blir stående tills en vänlig själ lägger en hand (jo, det räcker) på huven och knuffar lätt.

Komfortmässigt är Sharan grymt bra. Låg ljudnivå och trots 18-tums vinterhjul (välj hellre 17-tum, bättre vinteregenskaper) och sportchassi bra stötkomfort. Sköna stolar fram, i mitten och komforten fungerar även allra längst bak. Runt-om-sikten är klockren i den lådformade skapelsen och när tredje stolsraden är nedfälld så får vi in hur mycket last som helst. Sittpositionen på förarplatsen är högre än i vanlig personbil och den nya interiören fungerar mycket bra.

Om jag bara hade haft plats i texten så hade de nya förarhjälpsystemen såsom adaptiva farthållaren ACC med Front Assist och City Emergency Brake fått ta större plats. För att inte tala om infotainmentsystemet med App-Connect. Men vi nöjer oss med att konstatera att Sharan TDI 184 DSG kan få även den mest luttrade familjefader med racing i blodet att vilja köra buss.

Volkswagen Sharan 2,0 TDI 184 DSG GT

Pris

409 500 kronor, säljs nu.

 

Motor

Diesel. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamrem. Turbo. Kompression 16,5:1. Borrning/slag 81,0/95,5 mm, cylindervolym 1 968 cm3. Max effekt 184 hk (135 kW) vid 3 500 r/­min, max vridmoment 380 Nm vid 1 750-3 000 r/­min.

 

Kraftöverföring

Motor fram, framhjulsdrift. 6-växlad dubbelkopplingslåda.

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel med 1 längsgående länkarm och 3 tvärställda länkarmar per sida.

 

Styrning

Elektromekanisk servo. Vändcirkel 11,9 meter.

 

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.

 

Hjul

Lättmetallfälg. Fälgbredd 7,5 tum, däck 225/50 R17. Provbilen hade 18-tums vinterhjul.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 292, längd 485, bredd 190, höjd 174, spårvidd f/b 157/162. Markfrigång 16. Tjänstevikt 2 004, maxlast 546, max släpvagnsvikt 2 200. Tank 70 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 300- 2 297 liter.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 8,9 s, toppfart 213 km/h.

 

Bränsleförbrukning

Stad 0,61, landsväg 0,48, blandad körning 0,53. CO2 139 g/km.

 

Garantier

Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 2 år, assistansgarantin förnyas vid varje intervallservice utförd av auktoriserad märkesverkstad.

 

Skatt

2 563 kronor per år.

Rivaler

Ford Galaxy Business iAWD

Ny Galaxy med 180-hästars diesel och gott om utrustning. Har tidigare haft svårt att slå Sharan – nu vill vi testa!

Pris: 374 900 kronor.

 

Renault Espace ZEN dCi 160 EDC

Klart mer designinriktad än Sharan med konventionella bakdörrar. Ändå en vass utmanare som är billigare.

Pris: 374 900 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!