Foto: Volkswagen

Provkörning av Volkswagen T-Cross 1,0 TSI 95

Suvmarknaden börjar bli ganska mättad vid det här laget, men det hindrar inte Volkswagen från att lansera ytterligare en suv. Vi har åkt till Mallorca för att känna på nya T-Cross.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

När det kommer till bilar i denna storleksklass vill tillverkarna gärna krydda dem lite med spexiga färger i interiören och på fälgarna. Ett försök att göra dem lite mer intressanta än vad de är. Bland annat gjorde Nissan det med Juke och Volkswagen det med minstingen Up. T-Cross är inget undantag och min fördom bekräftas snabbt då flottan uppradad framför mig på flygplatsen i Mallorca innehåller en palett av flertalet pastellfärger. Färger som du troligtvis inte kommer att se på vanlig väg i Sverige då kunderna sällan vågar sväva ut allt för mycket. Tråkigt.

En viss understyrningstendens känns av men på grund av kort axelavstånd motverkas detta. Foto: Volkswagen

Jag blir tilldelad en T-Cross med instegsmotorn TSI 95 iklädd Energetic Orange som kan liknas vid en trafikkon. Beteckningar som X, Cross och Q är vanliga­ för bilvärldens suvar men denna gång lovar Cross-beteckningen lite mer än vad den levererar. Här finns ingen fyrhjulsdrift, avancerade terrängsystem eller slitstarka hasplåtar. Detta är en bil för stadstrafik. Punkt. Men sedd som en sådan är den faktiskt ganska bra på det den gör.

Jag kliver in bakom ratten och insteget underlättas av suvhöjden, något som säkerligen uppskattas av något äldre kunder (och vår stelbente chefredaktör, reds anm…). Väl på plats är den tygklädda stolen riktigt bekväm med gott om sidostöd i både dyna och ryggstöd. Svankstöd justeras med en konventionell spak vid sidan mot dörren. Att hitta en bra körposition är som vanligt hos Volkswagen inga problem då justermånen är god, så även gällande inställning av rattposition.

Sammanhängande bakljus är mycket trendigt nu men på T-Cross sitter inga lampor bakom den svarta plasten. Foto: Volkswagen

Något jag reagerar på är de höga dörrsid­orna som får mig att känna mig inpackad, lite obekvämt till en början men något jag snabbt vänjer mig vid och trivs med. Det går också att höja stolen en bit och det höga taket tillåter ganska mycket längre personer än jag med mina 176 centimeter.

Den lilla trecylindriga enlitersmotorn puttrar igång med det karaktäristiska trepipsljudet, nästan lite likt det hos en boxermotor. Den är kopplad till en femväxlad manuell låda och det känns ovant att i en ny bil navigera en sådan nu för tiden, men ettan hittas snabbt och jag börjar navigera ut från flygplatsen. T-Cross upplevs direkt smidig och tack vare den kompakta storleken är det enkelt att ha överblick över var bilen faktiskt befinner sig. Något som den kantiga formen också bidrar till.

Provbilen har konventionella mätare men digitala mätare finns som extrautrustning. Foto: Volkswagen

Väl ute på motorväg är det förvånande att väg- och vindljud är relativt frånvarande. Nu rullar jag visserligen på slät asfalt på Mallorca men den är trots det tystare i kupén än väntat. Motorns puttrande gör sig dock påmint då och då men inte på ett alltför störande vis. Volkswagen Sverige tror att just denna 95-hästars bensinmotor blir den mest populära på den svenska marknaden och den är faktiskt helt tillräcklig. Visst blir jag tvungen att växla ner några steg vid brantare uppförs­lut men överlag ter sig T-Cross bra med denna maskin.

Enligt den nya WLTP-körcykeln utlovar Volkswagen en snittförbrukning på 0,58 l/mil och under dagens körning verkar det faktiskt stämma ganska bra. Färddatorn meddelar ett snitt om 0,59 l/mil under körning längs motorväg, landsväg och i stadskärnor. Typexempel på blandad körning.

Enkla stolar med bra sidostöd och bra stoppning. Inspirerande industrigrå kulör från Wolfsburg… Foto: Volkswagen

Jag viker in på lite kurvigare landsvägar,­ oerhört smala sådana med stenmurar tätt intill på båda sidor. Ett möte här betyder i princip att sidospeglarna stryker mot varandra men tacksamt nog är karossen smal och missöden kan undvikas. I mittläge rakt fram upplevs styrningen avslappnad och tillåter ett visst spel innan hjulen börjar röra sig. På ett positivt sätt ska tilläggas. När det krävs är den alert och distinkt men ändå åt det avslappnade hållet, det går lätt. En viss understyrningstendens känns av men på grund av kort axelavstånd motverkas detta.

Det skjutbara baksätet ger inte mycket utrymme kvar för benen i sitt främre läge. Foto: Volkswagen

Måttet 255 centimeter mellan axlarna är exakt samma som hos Polo. Till skillnad från Polo har T-Cross ett baksäte som kan skjutas­ totalt 14 centimeter i längdled. En funktion­ som Volkswagen gör en stor sak av och är stolta över. Jag förstår dock inte grejen. På plats i baksätet bakom mig själv har jag cirka fem centimeter över mellan knä och ryggstöd­ om baksätet är i det bakre läget. Helt klart godkänt för denna biltyp. Men skjuter jag det framåt för att frigöra mer lastutrymme blir benutrymmet i stort sett obefintligt. Dessutom uppstår ett djupt dike mellan bagagerumsgolvet och ryggstödet där prylar kan trilla ner och tappas bort. Även om ryggstöden fälls ner kvarstår diket och dessutom blir funktionen av skjutbart baksäte då överflödig. En onödig funktion helt enkelt. Med stolarna i sin grundposition ryms 385 liter last i bagaget, fem liter mer än i Golf, och med det helt nedfällt går det in upp till 1 281 liter.

När baksätet skjuts fram blir det ett djupt dike mellan golv och ryggstöd. Smuggelutrymme…? Foto: Volkswagen

Bortsett från baksätet upplever jag T-Cross som en riktigt trevlig bil som faktiskt kan bjuda på en del körglädje samtidigt som formatet är smidigt och den är lättkörd. Detta är dock inte första gången Volkswagen försöker lansera en crossovermodell i Polo-format. Kanske kommer du ihåg när Volkswagen redan för drygt femton år sedan lanserade liknande versioner av Golf och Polo med förnamnet Cross. Mottagandet blev relativt svalt och det är ytterst sällan de syns i daglig trafik. Nu verkar marknaden vara mer mogen för biltypen då var och varannan bil som rullar ut från bilhandlarna är någon form av högbygge.

Syskonet till T-Cross, den Golf-baserade T-Roc, som lanserades under 2017 har blivit riktigt populär och är ett vanligt inslag i trafiken, åtminstone kring våra större städer. Det bådar gott för en bil som T-Cross som är snäppet mindre än nämnda syskon. Polo är en bra bas men T-Cross är inte ensam i sitt segment för här trängs ju även bilar som kusinen Seat Arona som lanserades för två år sedan. I stort sett samma bil bortsett från andra designdrag och ett lägre pris.

Infotainmentskärmen känns igen från övriga Volkswagen-produkter, lätt och smidig att hantera. Foto: Volkswagen

Jämfört med T-Roc är T-Cross 13 centi­meter kortare och mäter in på totalt 411 centimeter, alltså drygt fem centimeter längre än Polo. Ett mått som torde vara perfekt för stadsmiljö. För det är trots allt i städerna som majoriteten av framtida T-Cross kommer att rulla, trots sina suvattribut. Något som även avsaknaden av fyrhjulsdrift vittnar om.

T-Cross kommer till Sverige i slutet av april och Volkswagen förväntar sig som sagt att instegsmodellen med 95-hästars bensinare blir storsäljare. Den kostar från 199 900 kronor. Övriga motorer är samma bensinmotor men med 115 hästkrafter eller en 1,6-liters dieselmaskin med 95 hästar, de går även att få med DSG-låda för ett tillägg om 15 500 kronor, sexväxlad manuell är standard. Startpris är 223 900 kronor respektive 234 900 kronor. Prispåslaget beror på att de då kommer med den högre utrustningsnivån GT där bland annat parkeringsassistent, adaptiv farthållare, LED-strålkastare och dimljus ingår.

T-Cross är lite lagomt draperad i svart plast. Robin däremot är fullt draperad i svart tyg från topp till tå. Det döljer begynnande ölmage. Foto: Volkswagen

Prisnivån för T-Cross med TSI 115-motorn ligger väldigt nära det större syskonet T-Roc med samma motor. Merkostnaden för T-Roc är endast 5 000 kronor vilket torde få kunder att rikta blickarna mot den i stället. Det är med andra ord ganska trångt i segmentet kompakta suvar.

Tre frågor

Foto: Robin Törnros

Jochen Tekotte – Product line communications.

Vilken är den typiska köparen av T-Cross?

– Både yngre familjer och äldre personer som vill ha en liten, smidig bil som har lite extra höjd.

Vad står egentligen ”T” för?

– Ärligt talat så är det lite av en nödlösning för att alla suvar ska börja på T. Jag skulle kunna säga att det står för Tracks men det vore en lögn.

Kommer det någon cabrioletversion av T-Cross?

– I nuläget finns ingen sådan planerad men T-Roc lanseras som cabriolet inom kort.

Volkswagen T-Cross 1,0 TSI 95

Pris

199 900 kronor, säljs nu, första kundleverans april 2019.

 

Motor

Bensin. Tvärställd 3-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamrem. Turbo. Kompression 10,5:1. Borrning/slag 74,5/76,4 mm, cylindervolym 999 cm3. Max effekt 95 hk (70 kW) vid 5 500 r/­min, max vridmoment 175 Nm mellan 2 000-3 500 r/­min.

 

Kraftöverföring

Motor fram, framhjulsdrift. 5-växlad manuell låda.

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring, krängningshämmare bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak torsionsaxel med längsgående länkarmar.

 

Styrning

Elmotordriven servo. Vändcirkel 10,6 m.

 

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.

 

Hjul

Lättmetallfälg. Fälgbredd 6 tum, däck 205/60 R16.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 255, längd 411, bredd 176, höjd 158, spårvidd f/b 153/150. Markfrigång 18. Tjänstevikt 1 245, maxlast 475, max släpvagnsvikt 1 000. Tank 40 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 455-1 281 liter.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 11,5 s, toppfart 180 km/h.

 

Bränsleförbrukning

(WLTP): Blandad körning 0,58 l/mil. CO2 131 g/km. NEDC: Stad 0,59 l/mil, landsväg 0,44 l/mil, blandad körning 0,49 l/mil. CO2 112 g/km.

 

Garantier

Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år, assistans X år/assistansgarantin förnyas vid varje intervallservice utförd av auktoriserad märkesverkstad.

 

Skatt

1 754 kr per år de första tre åren, därefter 382 kr per år.

Rivaler

Seat Arona 1,0 TSI 95

I stort sett samma bil som VW T-Cross, samma motorer erbjuds men till ett lite lägre pris. Låt smaken avgöra.

Pris: 176 900 kronor.

Foto: Copyright Astuce Productions

DS 3 Crossback

DS vill utstråla lyx med sin nya lillsuv och visst har den ett särpräglat utseende som sticker ut från mängden.

Pris: Ej prissatt, men cirka 230 000 kr i grund.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!