Med Touareg får bokstaven R en ny innebörd inom Volkswagen. Det sportiga återfinns nu bara i design och kraft. Foto: Ingo Barenschee / Volkswagen

Provkörning av Volkswagen Touareg R

Volkswagens R får en ny innebörd med nya Touareg. Bort med det hårda, busiga och in med förnuftig elektrifiering. Touareg R är en laddhybrid med 462 hästkrafter, 700 newtonmeter och en elektrisk räckvidd på 47 kilometer.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Året var 2002. Volkswagen, som redan etablerat sig i golfklassens GTI-segment med just Golf GTI, tog ytterligare ett steg åt det sportiga hållet när Golf R32 föddes och bokstaven R användes för första gången. Fem år senare, 2007, debuterade Passat R36 som, precis som Golf R32, drevs av en VR6-motor. Samma år fick märkets största suv Touareg, R-behandling, men på ett annorlunda sätt. 2007, långt före dieselgate-skandalen tryckte Volkswagen ner en 350 hästkrafter stark V10-diesel under huven. Resultatet kom att kallas Touareg R50.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!