Med Touareg får bokstaven R en ny innebörd inom Volkswagen. Det sportiga återfinns nu bara i design och kraft. Foto: Ingo Barenschee / Volkswagen

Provkörning av Volkswagen Touareg R

Volkswagens R får en ny innebörd med nya Touareg. Bort med det hårda, busiga och in med förnuftig elektrifiering. Touareg R är en laddhybrid med 462 hästkrafter, 700 newtonmeter och en elektrisk räckvidd på 47 kilometer.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Året var 2002. Volkswagen, som redan etablerat sig i golfklassens GTI-segment med just Golf GTI, tog ytterligare ett steg åt det sportiga hållet när Golf R32 föddes och bokstaven R användes för första gången. Fem år senare, 2007, debuterade Passat R36 som, precis som Golf R32, drevs av en VR6-motor. Samma år fick märkets största suv Touareg, R-behandling, men på ett annorlunda sätt. 2007, långt före dieselgate-skandalen tryckte Volkswagen ner en 350 hästkrafter stark V10-diesel under huven. Resultatet kom att kallas Touareg R50.

Tiden gick och varken Passat R36 eller Touareg R50 fick någon uppföljare. Kvar i R-programmet var återigen bara Golf med gästspel av Scirocco R och Polo R WRC. Men på sista tiden har det gått på halvfart hos Volkswagen R. Tills i fjol när avdelningen för första gången satte tänderna i märkets suvar. T-Roc R var först ut och fick samma behandling som Golf R, det vill säga en 300 hästkrafter stark motor, fyrhjulsdrift, blå lackering och fyra utblås baktill. Tiguan följde under 2020 med samma melodi men med något högre effekt på 320 hästkrafter.

1 av 3: Lapiz Blue heter färgen som är unik för Volkswagens R-modeller. Foto: Ingo Barenschee / Volkswagen
2 av 3 Foto: Ingo Barenschee / Volkswagen
3 av 3 Foto: Ingo Barenschee / Volkswagen

Nu har turen kommit till märkets största suv – Touareg. Men Touareg R följer inte samma spår som sina mindre syskon, och inte heller spåren från det gamla dieselmonstret Touareg R50. Med nya Touareg R har Volkswagen gjort jobbet lätt för sig, det här är inget mer än en laddhybrid med blå lackering och stora fälgar. Styrning, chassi, motor, växellåda, ja allt som i regel vässas i en sportig modell är standard i Touareg R. Bromsarna är förvisso större, men de är direkt tagna från Touaregs starkaste dieselversion med V8, en modell som nyligen plockades bort ur sortimentet. Den totala systemeffekten är 462 hästkrafter och det totala vridmomentet är 700 newtonmeter, väl tilltaget, men bensinmotorn är densamma som i instegsbensinaren – en 340 hästkrafter stark V6:a. Faktum är att samtidigt som R-versionen så lanseras Volkswagen Touareg eHybrid.
Men den tas inte in i Sverige (vi har dock kört lillebror Tiguan eHybrid som är aktuell i vårt land). Bägge har lika starka motorer, det som skiljer är hur motorerna samarbetar.
Upplägget känns igen från koncernsyskonet Audi där precis som i fallet med Touareg finns Q7 laddhybrid med två olika systemeffekter.
Där heter det vassare alternativet 60 TFSI e, och det svagare heter 55 TFSI e.

1 av 2: Övriga R-modeller från Volkswagen har två utblås per sida, Touareg R har samma som vanliga Touareg. Foto: Oskar Krüger / Teknikens Värld
2 av 2: Provkörningsbilens 22-tummare ger en lite stötigare gång, men komfortnivån är fortfarande hög. Foto: Oskar Krüger / Teknikens Värld

Volkswagen får kalla sina bilar vad de vill, men att Touareg R inte är en lika hårdkokt produkt som resterande modeller i R-programmet är tydligt. Men kanske är Touareg det bästa av två världar, en bil som är lika bekväm och bra som vanliga Touareg men med ett sportigare utseende. Att den dessutom är en laddhybrid gör den både mer ekonomisk och lättare att försvara för grannen som inte förstår sig på effektstarka suvar.

Som laddhybrid är Touareg R medioker. Batteripaketet är stort och har en användbar kapacitet på 14,3 kilowattimmar (bruttokapaciteten är 17,9 kWh) vilket räcker till en räckvidd på 47 kilometer i WLTP-körcykeln. Den elektriska räckvidden testades inte under provkörningen, men under test i våras klarade vi 46 kilometer med den något tyngre syskonbilen Audi Q7 60 TFSI e. Touareg R lär komma någon kilometer extra med tanke på den lägre vikten.

Elmotorn är placerad i växellådan och gör att Touareg fortfarande är konstant fyrhjulsdriven. På ren eldrift är effektsiffran låg, elmotorn är på endast 136 hästkrafter. Inte så kaxigt med tanke på att bilen har en tjänstevikt på 2 533 kg. Det ger inte bilen någon fartsensation på eldrift, men det räcker för att kunna följa trafikrytmen. Toppfarten på el är begränsad till 135 km/h.

Touareg R rymmer 665-1 675 liter, vilket är 135 liter mindre än vanliga Touareg. Foto: Oskar Krüger / Teknikens Värld

Övergången till bensindrift är sällsynt len. V6:an har tidigare visat att den är både tyst och stark, i Touareg R är den lika imponerande i det avseendet. Men någon sportig nerv bjuds det aldrig på, Volkswagen har inte ens försökt lura föraren genom förstärkt motorljud. Det enda sportiga är accelerationen, 0-100 km/h går på 5,1 sekunder. Tidigare (främst med dieselmotorn) har Touareg upplevts seg vid gaspådrag men nu, med hjälp av elmotorn känns bilen mycket piggare i alla lägen. Att bilen blivit tyngre med hybridiseringen är inget som påverkar körupplevelsen negativt.

I R-utförande har Touareg samma chassi som tidigare, bortsett från vissa justeringar i och med den extra vikten och den något tillbakaskjutna viktbalansen. Det som däremot skiljer är att hjulen blivit större, standarddimensionen är 285/45 R20. Provkörningsbilen rullar på rejäla 22-tummarna, och givetvis upplevs bilen något stötigare. Bilen är fortfarande duktig på att filtrera bort grov asfalt men små håligheter och broskarvar slår igenom hårdare än i vanliga Touareg.

1 av 2: Förarmiljön domineras av pekskärmen. Ratten har en ny design med nya knappar. Foto: Ingo Barenschee / Volkswagen
2 av 2: I baksätet är utrymmet väl tilltaget för alla kroppsdelar, sätet är komfortabelt och lårstödet är bra. Foto: Oskar Krüger / Teknikens Värld

Men trots så stora fälgar rör det sig fortfarande om en av klassens mest bekväma bilar, den tidigare hyllade stabiliteten, den låga ljudnivån och stolskomforten imponerar fortsatt i Touareg R. Och det är komforten och de sköna köregenskaperna som bidrar till bilens starkaste sidor. Det och att hybridiseringen ger bilen en miljövänligare uppsyn samt gör det lättare för företag att rättfärdiga ett köp. För den som letar efter en riktigt sportig suv har Touareg ingenting att sätta emot prestandasuvar från Audi, BMW och Mercedes.

Bakom ratten: Teknikens Världs Oskar Krüger.

Rivaler

Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Volvo XC90 Recharge T8
Ett mindre kostsamt alternativ, men XC90 börjar bli till åren kommen och under huven sitter en fyrcylindrig motor.
Pris: 819 000 kronor.

Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Audi Q7 60 TFSI e
Syskonbil till Touareg R med samma teknik. Dyrare men också en något större bil.
Pris: 888 200 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!