Provkörning av Volkswagen Touran 1,4 TFSI

Provkörning av Volkswagen Touran 1,4 TFSI

Volkswagen är en av de biltillverkare som har de längsta cyklerna på sina modeller. Touran presenterades 2003, har faceliftats en gång redan och får nu ännu en översyn.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Om det inte är trasigt, laga det inte. Det är en devis som Volkswagen verkar följa. Se bara på storebror Sharan som hängt med sedan 1995 och först nu till sommaren kommer en ny att presenteras.

Nu tror jag inte att Touran blir lika långlivad i sin nuvarande konfiguration, men vem vet, för den fungerar förbluffande bra för sin ålder.

 Vad som skett på ytan är att fronten och bakdelen piffats till. Man skulle kunna säga att Touran opererats för att passa in i Volkswagens nya formgivning. Fått rätt DNA för att likna sina uppdaterade syskon helt enkelt.

 I övrigt är det mesta sig likt, vilket innebär att Tourankarossen rullar på ett chassi likvärdigt med Golf i femte generation, eller sjätte om du så vill eftersom det är detsamma.

 Det betyder utmärkta vägegenskaper, föredömligt lite karossroll för biltypen och bra styrning. Det känns som att köra en vanlig personbil och det är först när du inser att du har bättre överblick över trafiken och omgivningen som du fattar att du sitter i en liten folkfraktare.

 Touran går fortfarande att få med antingen fem eller sju säten och alla som kört Touran tidigare kommer att känna sig hemma. Modifieringarna är minimala och är egentligen i stort sett bara uppgraderingar.

 På motorsidan handlar det om idel fyrcylindriga motorer, samtliga med turbo och direkt­insprutning. 1,4 TSI med 140 hästar blir förmodat favoritval för oss svenskar, VW Group Sverige har valt att inte ta hit 1,2 TFSI.

 EcoFuel-versionen, alltså gas och bränsle i kombination, är dock enligt min mening trevligare att köra men blir förstås dyrare i inköp. Några exakta priser är inte fastställda, ”nya” Touran levereras inte till kund förrän i september–oktober.

 Tre dieselalternativ erbjuds. ­Effektsiffror kända sedan tidigare men med lägre bränsleförbrukning. Intressantast är TDI Blue Motion Technology som drar 0,46 liter per mil blandad körning.

 Riktigt rolig och för vissa faktiskt nödvändig teknik är Park Assist, nu i sin andra generation. Kusligt effektivt styr den Touran in på vald p-plats, parallellt eller diagnonalt, du behöver bara gasa, bromsa och välja växelläge.

 Ren magi!

Volkswagen Touran 1,4 TFSI

Pris

Ca 220 000 kronor.

Motor

Bensin. 4-cyl rak tvärmonterad,

2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Turbo och kompressor. Kompression 10,0:1. Borrning/slag 76,5/75,6 mm, cylindervolym 1 390 cm3. Max effekt 140 hk (103 kW) vid 5 600 r/min, max vridmoment 220 Nm mellan 1 250 och 4 000 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell alt. 7-växlad DSG.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre länkarmar. Bak fyrlänkad axel.

Styrning

Kuggstångstyrning med servo. Vändcirkel 11,2 meter.

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.

Hjul

Fälg 6 tum, däck 195/65 R 15.

Mått/vikt(cm/kg)

Axelavstånd 268, längd 440, bredd 180, höjd 163, spårvidd f/b 154/151. Tjänstevikt ca 1 590, maxlast ca 610, max släpvikt 1 500. Tank 60 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 695–1 989 liter.

Fartresurser*

Toppfart 202 km/h. Acceleration 0–100 km/h 9,8 s.

Bränsleförbrukning*

Stad 0,89, landsväg 0,56, blandad körning 0,68 l/mil. CO2 159 g/km.

Garantier

Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rost 12 år, lack 3 år. Mobilitetsgaranti.

Skatt

1 245 kronor..

* Enligt tillverkaren.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!