Provkörning av Volkswagen Up GTI

Mer än fyra decennier har passerat sedan Golf GTI Mk1 tog bilvärlden med storm med sin kvickhet och körglädje och cementerade sin ikonstatus. Med Up GTI vill Volkswagen återuppliva den glädjen. Vi beger oss till jetsetens hemmaplan för att ta reda på om den lever Up till förväntningarna.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Jag blickar ut genom det immiga flygplansfönstret, ovan molntäcket är den nyvaket ljusblå morgonhimlen mönstrad med vad som ser ut som vita kritstreck. Väl medveten om att det i själva verket är tonvis med flygplansavgaser kan jag inte låta bli att tycka att det är vackert. Mitt i en tanke gör planet en tvär gir åt höger följt av ett kontrollerat dyk genom de mjuka molnen. På andra sidan möts jag av de franska alpernas­ snötäckta toppar som omger kuststaden Nice, där startskottet för provkörningen av Volkswagen Up GTI går.

Det är möjligt att styra in den 1 070 kg lätta bilen genom kurvorna­ på ett lekfullt vis.

Up är Volkswagens minsta modell och med sin blygsamma storlek ska den vara bäst lämpad att ta sig an storstaden. Men bilen som står framför mig här i ett soldränkt Nice har tilläggsbeteckningen GTI. Bokstäver som såklart för tankarna till GTI-klassens upphov, Golf GTI Mk1 från 1976. Volkswagen menar att Up GTI är en hyllning till Mk1 och likheterna är många. När både Polo och Golf vuxit sig för stora och starka är det Up GTI som är närmast, både sett till storlek och prestanda.

Ur-GTI:n hade en fyrcylindrig 110 hästkrafter stark motor med elektronisk bränsleinsprutning på 1,6-liter. Resultatet blev att sprinten till 100 avverkades på nio sekunder, med en toppfart på 182 km/h. Prestanda som på 1970-talet gjorde att de stora sedanerna som höll till i omkörningsfilen allt oftare fick gästspel i backspegeln i form av den kolsvarta grillen med röd dekorlist.

Baktill syns den karakteristiska dekorlisten i GTI-rött, tillsammans med GTI-emblemet. Foto: VOLKSWAGEN

Dåtidens Golf mätte in på 371 cm på längden och 163 cm på bredden. Dagens Up är 1,3 cm bredare och 11 cm kortare och även prestandan är snarlik, Up GTI tar 8,8 sekunder på sig till 100 km/h och toppfarten är 196 km/h. Up drivs dock av en betydligt mindre motor, en trecylindrig litersnurra som med hjälp av en turbo producerar 115 hästkrafter.

Något egentligt bagageutrymme är det inte att tala om. 251 liter med alla stolar i uppfällt läge.

Med dagens konkurrens är det inte tillräckligt för att ta över omkörningsfilen, men kvar finns designspråket i form av den röda dekorlisten som löper längs grillen. Med nyfunnen GTI-beteckning tarvas ett miljöombyte för Up, från staden och ut på den slingrande kustvägen som löper från Nice till furstendömet Monaco.

Notera att enda sättet att få navigation i bilen är genom att äga en smartphone.

Invändigt återfinns Volkswagens förnuft, var sak har sin plats och materialvalen är precis som förväntat av en tysk småbil. Stolarna är ergonomiskt riktiga och för att ytterligare anspela på GTI-temat är de klädda med den skotskrutiga tygklädseln ”clark” (viktig att stava med gemener för att särskilja det från Polo och Golf där de stavar med stort ”C”).

Skotskrutiga clark-klädseln kommer som standard och ger en trevlig retro-känsla.

Styrningen saknar den naturliga känslan men tar igen det genom kvickhet och precision.­ Tyngden är väl avvägd och det är möjligt att styra in den 1 070 kg lätta bilen genom kurvorna­ på ett lekfullt vis, extra roligt blir det att ta hjälp av bromsen när man slänger in den i en snabbare böj. Bromsarna är biffigare i GTI:n än i standard-Up.

GTI:n kommer även standardutrustad med sportfjädring som sänker bilen 15 mm. Att bilen är en lättviktare gör den festlig att köra, med så pass lite effekt och smala däck är greppnivån inte astronomisk och man behöver inte riskera att bli av med körkortet för att ha roligt på gränsen. Chassisättningen är fast utan att bli stötig och gången känns väl avstämd. Up känns som en större bil än vad den är då gången inte är så studsig som den annars kan vara i småbilar.

Under 17-tumsfälgarna gömmer sig större bromsar med rödlackerade bromsok.

1,0 litersmotorn saknar en del bottenvrid och det blir en viss fördröjning på låga varv. För att riktigt kunna njuta gäller det att man letar sig högre upp i registret, för det är där, över 3 000 r/­min, trepipen kommer till liv på riktigt.­ Att behöva växla några gånger extra tillför enbart njutning, den sexväxlade manuella lådan känns tajt och är trivsam att hantera.

Trots sin nätta motorstorlek ger bilen ifrån sig ett dovt muller så fort man nuddar vid gaspedalen. Det beror på att Up har ett syntetiskt motorljud. En terrier som låter som en rottweiler, det tillför ingenting. Ärlighet varar längst och jag hade mycket hellre velat ha den ettriga sången från trepipen snarare än ett låtsasmuller. Och inte går det att stänga av heller.

Den slutgiltiga frågan lyder: Kan Up GTI fylla gammel-Golfens stora skor? Nej, jag tror inte det. Men det är ingen fara, för det är få, om någon, av dagens bilar som kan det. Den råa mekaniska känslan är inte möjlig att uppnå med dagens säkerhets- och miljökrav.

Up är ett prisvärt lyckopiller som inte skäms för sig ens i jetsetens Mecka. Med ett startpris på 169 900 kronor får man mycket standardutrustning och en mycket lekfull liten stadsbil, som inte gör en besviken när man får för sig att nosa upp en kurvig landsväg – tvärtom!

Volkswagen Up GTI

Pris

169 900 kronor, säljs nu, första kundleverans: mars.

 

Motor

Bensin. Tvärställd 3-cyl med 2 överliggande kamaxlar. Kamrem. 4 ventiler per cylinder. Turbo. Kompression 10,5:1. Borrning/slag 74,5/76,4 mm, cylindervolym 999 cm3. Max effekt 115 hk (85 kW) mellan 5 000-5 500 r/­min, max vridmoment 200 Nm mellan 2 000-3 500 r/­min.

 

Kraftöverföring

Motor fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda.

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring krängningshämmare fram. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak torsionsaxel.

 

Styrning

Elektromekanisk. Vändcirkel 9,8 meter.

 

Bromsar

Skivor fram och bak. Antisladdsystem.

 

Hjul

Lättmetallfälg. Fälgbredd 6 tum, däck 195/40 R17.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 241, längd 360, bredd 164, höjd 147, spårvidd f/b 141/143. Markfrigång i. u. Tjänstevikt 1 070, maxlast i.u, max släpvagnsvikt 0. Tank 35 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 251-959 liter.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 8,8 s, toppfart 196 km/h.

 

Bränsleförbrukning

Blandad körning 0,56-0,57 l/mil. CO2 110 g/km.

 

Garantier

Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år, assistansgarantin förnyas vid varje intervallservice utförd av auktoriserad märkesverkstad.

 

Skatt

338 kronor per år. Bilar registrerade efter 1 juli 1 590 kr per år i tre år.

Rival

Suzuki Swift Sport

Senare i år släpper Suzuki sportversionen av testvinnaren Swift. Med liknande storlek och koncept blir Swift egentligen den enda riktiga rivalen till Volkswagen Up.

Pris: 199 900 kr.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!