Foto: Teknikens Värld

Provkörning av Volvo P1800

Året är 1961 och Volvo har precis lanserat en helt ny sportbil vid namn P1800. Det är med andra ord innan modellen blev känd världen över tack vare Roger Moore och tv-serien Helgonet. Här bjuds du på Teknikens Världs första test och bilanalys av just P1800.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Nya Volvo P1800 är inte någon tävlingsbil eller extrem sportbil. Det är en sportig vardagsbil med långfärdskomfort och goda prestanda. Man har siktat på att framställa en bil som ger hög fjädringskomfort, god ljudisolering och en ombonad kupé. Egenskaperna som bruksbil understrykes bland annat av det för denna biltyp mycket stora bagageutrymmet.

Den svenska sportbilen är formgiven av Frua i Italien, karossen tillverkas i England av Pressed Steel och bilen slutmonterns i samma land av Jensen Motors. Från Sverige kommer i första hand motor och växellåda samt alla direktiv för byggandet.

Karossens utformning är tidlöst modest utan överdrifter. Inredningen är komplett, men sätenas stoppning och klädselns utförande var på provbilan inte av sedvanlig hög engelsk klass. Sittkomforten i framstolarna är förstklassig. Tyvärr hade dörrarna heller inga stoppspärrar som höll dem kvar i öppet läge. Den helt vertikala ratten är idealiskt placerad. Benutrymmet är gott. Takhöjden är dock i lägsta laget. De båda bakre reservsätena är lämpliga för två barn under tio år.

Den inre säkerheten har tillgodosetts så långt sig göra lå-ter i en sportbil med dess små innerdimensioner. Instrumentpanelens undersida är helt slät, solskydden är stoppade och säkerhetsbälten är standard.

Foto: Teknikens Värld / Teknikens Värld

Bilen är mycket trivsam att köra. Den korta växelspaken ligger väl i handen. Växellägena är distinkta och synkroniseringen fungerar bra på alla fyra växlarna. Backväxeln däremot är besvärlig att lägga i. Spaken måste lyftas rakt upp för att tillåta iläggning. Den elektriska överväxeln verkar på fjärde växeln och reducerar motorvarvet avsevärt. På instrumentpanelen rakt framför växelspaken sitter en strömbrytare som kopplar i och ur ”den femte växeln”. Funktionen är snabb och ryckfri.

Foto: Teknikens Värld / Teknikens Värld

Instrumenten är kompletta med både elektrisk varvräknare och oljetemperaturmätare. Avläsningen kunde vara lättare både vad beträffar skalornas tydlighet och färgsättning. Några instrument sitter väl långt från föraren. Vissa manöverreglage är gömda under instrumentplanelen. Gäller bland annat choken, friskluft- och värmereglagen.

Sikten är bra med undantag av att bakrutan ger en delvis förvrängd bild till backspegeln, som för korta förare skymmer höger framflygel och därmed ger mindre god närsikt. Vid regn uppskattar man de goda vindrutetorkarna, som är effektiva även vid höga farter. Värmesystemet har vi inte kunnat prova, men det förefaller vara av god klass.

Foto: Teknikens Värld / Teknikens Värld

Motorinstallationen är myc-ket redig för att inte säga vacker. Motorhuven är upphängd i rätt ända och har dessutom ett bra låssystem. Motorn är ett litet mästerverk med flera finesser som oljekylare, oljefilter och femlagrad härdad vevaxel samt blybronslager. Lågt luftmotstånd hos karossen och dubbla förgasare samt överväxel ger låg bränsleförbrukning.

Samspelet mellan motor, växellåda och kopplingspedal gör körningen enkel och trivsam. Motorns elasticitet är mycket god även om man får lära sig att hålla varvtalet högre än vanligt då det maximala vridmomentet ligger vid hela 4 000 varv/min mot 2 500 för den vanliga 60 hästars Volvo-motorn.

Accelerationen är god, om inte helt fantastisk. Den fyrväxlade lådan ger ett register som tillåter säker marginal även vid omkörningar i det högre fartregistret.

Foto: Teknikens Värld / Teknikens Värld

Medan vi talar om säkerheten, som kommer att uppmärksammas alltmer i våra tester, så förtjänar bromsarna med sina främre skivbromsar av fabrikat Görling en eloge för utmärkt funktion utan några tendenser till ojämn verkan, huggning eller skrik. Pedaltrycket är lågt tack vare servoaggregat.

Styrkaraktären är inte särskilt utpräglad. Bilen har en viss känslighet för sidvind, och antalet rattvarv är hela 3,5. Denna styrning monterad på en mera standardbetonad bil skulle få mycket gott betyg, men på en bil av detta slag väntar man sig ännu mera finslipat utförande. Medan vi kommer med en viss detaljkritik kan nämnas att vindbruset är ganska högt. Motorljudet kunde kanske även vara något lägre med en bättre ljudisolering. På överväxeln är ljudnivån dock behagligare.

Foto: Teknikens Värld / Teknikens Värld

Asymmetriskt ljus, som numera finns på de allra flesta bilar som säljas här i landet, saknas tyvärr på denna modell liksom på övriga Volvo-modeller.

Fjädringsegenskaperna är av hög klass och ger behaglig åkkomfort. Däckvalet synes även välbetänkt, man har gått in för bältdäck av lågprofiltyp. Dessa ger utmärkt väggrepp. Som sig bör har bilen inga olater för sig vid hård kurvtagning. P1800 ger trevlig och snabb transport för dem som kan avvara cirka 21 000 kronor.

Många fler fantastiska bilder och mätdata finner du i bildgalleriet nedan. Notera gärna också vem som har skrivit denna bilanalys av P1800, googla namnet om det inte säger dig något.

Volvo P1800 1961

Fabrikat och modellbeteckning

Volvo P1800.

 

Tillverkare

AB Volvo, Göteborg.

 

Generalagent

AB Volvo, Göteborg.

 

Pris

17 950 kronor (motsvarar 197 191 kronor i dag). Prispåslag för överväxel 650 kronor.

 

Vagnstomme

Självbärande stålkaross med två dörrar upphängda i framkanten. Bagageutrymmet baktill, åtkomligt utifrån. Motorn fram, vagnen bakhjulsdriven.

 

Inredning

Två sittplatser i separata stolar samt ett mindre reservsäte baktill.

 

Instrumentering

Hastighets-, total- och trippvägmätare. Varvräknare, bränslemätare, oljetrycksmätare och klocka samt temperaturmätare för olja och kylvätska.

 

Motor

4-cylindrig fyrtakts vätskekyld radmotor med toppventiler. Cylinderdiamater 84,14 mm, slaglängd 80 mm, slagvolym 1 780 cm3. Kompression 9,5. Max. effekt 100 hk/SAE vid 5 500 v/min. Max. vridmoment 15 kpm/SAE (147 Nm) vid 4 000 v/min. Medelkolvhastighet vid max effekt 14,7 m/sek.

 

Kraftöverföring

Enkel torrlamellkoppling. Fyrväxlad helsynkroniserad växellåda samt elektriskt manövrerad överväxel på högsta växeln. Slutväxel av hypoidtyp. Utväxlingsförhållanden: växellådan 3,13-1,99-1,36-1, överväxeln 0,756 och slutväxeln 4,56. Teoretisk fart på högsta växeln vid 1 000 motorvarv/min. 25,6 km/tim. (med överväxel 34 km/tim).

 

Hjulställ

Individuell framhjulsupphängning och hel bakaxel. Spiralfjädrar och hydrauliska teleskopstötdämpare runt om. Krängningshämmare fram.

 

Däck

165-15.

 

Bromsar

Skivbromsar fram och trumbromsar bak. Hydrauliskt manövrerade samt med vakuumservobromsförstärkare. Handbromsen verkar mekaniskt på bakhjulen. Bromsbandarea fram 92,5 cm2, bak 420 cm2.

 

Styrinrättning

Styrväxel typ skruv och rulle.

 

Elsystem

12 V, generatoreffekt 360 W, batterikapacitet 58 Ah.

 

Bränsletanken rymmer

45 liter.

 

Vänddiameter

9,5 meter.

 

Markfrigång

16 cm.

 

Antal rattvarv mellan fulla framhjulsutslag

3 1/2.

 

Tjänstevikt

1 200 kg.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!