Framtida samlarvagn?

Provkörning av Volvo V40 1,9D

Framtida volvosamlare med böjelse åt det udda kan börja snegla åt Volvo V40 med dieselmotor. Modellen finns med två motorstyrkor (102 eller 115 hk) varav den senare är färskast. Blott 107 exemplar av båda motorvarianterna av S40 och V40 sammanräknade har sålts till och med oktober.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Inte så konstigt, den som stiftat bekantskap med exempelvis VW:s och Audis motsvarande direktinsprutade 1,9-diesel, eller Peugeots i 307 för den delen, märker snabbt att denna av Renault konstruerade och av Volvo anpassade oljebrännare står sig fullkomligt slätt i konkurrensen.

Kraft är det visserligen gott om, 265 Nm från 1750 r/min är i paritet med Audi & co och det är bra sug i ekipaget upp till knappt 4000 r/min.

 Värre är det med vibrationerna, det durrar och darrar som i en Opel Rekord-diesel från mitten av 1970-talet. Den modellen var redan då en av de värsta i genren. Fenomenet avtar i jämn fart men helt klart gör sig maskinen mer påmind än konkurrenternas modernare konstruktioner. Dessutom finns ett påtagligt och störande vinande när turbon snurrar i gång.

Bränsleförbrukningen är inte heller särskilt låg, vi nådde 0,67 l/mil i vardaglig körning mätt mellan tankningar. Mycket högre än angivet och en siffra som omgivningen lätt straffar.

 Man får helt enkelt leta länge, troligen förgäves, efter hållbara argument för att köpa en S/V40 med dieselmaskin. Volvo satsar klokt nog krutet på sin egenutvecklade motor i de större bilarna. För den som snöat in på denna till åren komna modellseries nätta utseende, trivsamma ­köregenskaper och verkligt medelmåttiga utrymmen står en rad betydligt bättre motoralternativ till buds.

Volvo V40 1,9D

Teknik

R4, 1870 cm3. 115 hk vid 4_000 r/min, 265 Nm vid 1750-2500 r/min. Framhjulsdrift. 5-växlad manuell. Skivbromsar fram och bak, låsningsfria.

Mått & vikt (cm/kg)

Axelavstånd 256, längd 452, bredd 172, höjd 143. Tjänstevikt ca 1390, maxlast 410, släpvagnsvikt 1200.

Fartresurser*

Toppfart 195 km/h, 0-100 km/h 10,5 s.

Bränsleförbrukning*

Blandad körn 0,54 l/mil.

(*enl. tillverkaren)

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!