Gilla på Facebook för fler videoklipp!
Nischprodukter är viktiga för bilföretagen, de kan vara avgörande för överlevnad eller ge den rätta stimulin för att dra in kunder i försäljningshallarna. 1997 presenterade Volvo V70 XC, ett ekonomiskt pressat framtaget alternativ när andra tillverkare redan hade högbyggda suvar. En milt förhöjd V70 kunde te sig feg i sammanhanget men var en viktig del i det Volvo som skulle mejslas fram under det tidiga 2000-talet.
Begreppen ”XC” och ”Cross Country” är numera synonymt med Volvos livsstilskärnvärden om skandinavisk design parad med ansvarstagande produkter. Kuriosa för Volvonördar och andra är dock att redan i början av 1970-talet användes Cross Country-namnet på Volvo C303, den civila versionen av Försvarets terrängbil 11! Men den bilen var mer att betrakta som ett rent arbetsverktyg än sportig livsstilskombi.
Önskan om fler Volvomodeller med vildmarkslook har funnits länge, redan tidigt 2001-02 experimenterade utvecklingsavdelningen med S60 XC men dåvarande ledning sa tvärt nej. Nu är det andra vindar som blåser – nya kinesägda Volvo Cars är betydligt djärvare, samtidigt mer stringent. Den tidigare vilsenheten verkar som bortblåst.
– Just nya Volvo S60 Cross Country är ett tydligt exempel hur kreativa idéer snabbt förverkligas, förklarade Lex Kerssemakers i samband med premiären i Detroit. Kerssemakers är nyutnämnd vd för Volvo i USA, han var tidigare ansvarig för produktportföljens modellpolitik.
Att den förhöjda och mer robusta V60 Cross Country dröjde ända till modellens femte modellår kan ändå mest skyllas på dåliga företagsfinanser. Tillsammans med sedansyskonet S60 CC (Volvo vill själva inte använda CC-förkortningen, men det gör vi) kommer V60 CC som modellår 2016 till Volvohallarna lagom till försommaren. Men produktionen pågår redan i Torslandaverken eftersom modellen är ett av verktygen för att få ordning på den sviktande försäljningen i Nordamerika. Därför är Teknikens Värld som enda icke-amerikanska media på plats i paradislika Lake Tahoe på gränsen mellan Kalifornien och Nevada. Ett långt stenkast från Squaw Valley där olympiska vinterspelen hölls 1960 – för de av er läsare som var med då.
Chassit har delvis hämtats från XC70 och sedan anpassats till V60. Nya förlängda länkarmar fram och justerade stötdämparfästen i bakvagnen plus andra bussningar runt om. Höjningen är hela 65 millimeter, bilen rullar på unika 18-tums fälgar i ny design.
Den V60 Cross Country som säljs i USA är lite mer rock ’n roll än de kommande svenska versionerna. T5 är alltjämt ett begrepp i USA så ”over here” är den 2,5-liters femcylindriga bensinmotorn på 254 hästkrafter fortfarande aktuell. I Sverige blir det framhjulsdrivna och fyrcylindriga VEA tvåliters D3 (ny för 2016) och D4 på 150 respektive 190 hk eller T5 på 245 hk, alternativt fyrhjulsdrivna 2,4 D4 (5-cyl) 190 hk AWD som gäller. Den senare lär bli storsäljaren. Den udda sedancrossovermodellen S60 CC kommer med D4-alternativen, med eller utan AWD.
För att travestera på Volvos senaste reklamkampanj är V60 Cross Country T5 AWD vare sig kärv som en kusttanker som stampar genom drivisen i Kvarken eller ett träningspass på Ullevi i dis. Bilen mår helt enkelt bra av den chassi– och designmässiga uppryckningen. Nya V60 Cross Country mixar det spårsäkra V60-chassit med komforten hos XC70. Markfrigången är nu bekväma 20 centimeter vilket är tre-fyra cm högre än konkurrenter som Audi A4 Allroad, Skoda Octavia Scout och stundande Volkswagen Golf Alltrack.
Designmässigt fungerar Cross Country-höjningen bra. Plastsjoken runt hjulhusen är stora och tydliga, och tjänar sitt syfte eftersom spårvidden är breddad 30 millimeter jämfört med V60. Framifrån är uttrycket betydligt biffigare, sidoprofilen är klart sportig. Snett bakifrån syns chassit med sina länkar, stag och rör – bilens sämsta sida om ni frågar mig. Helt klart klär ändå V60 Cross Country i sina nya ”galonbyxor”.
Interiörmässigt hade Volvo gärna fått unna sig liter mer CC-fiering. Några extra grabbräcken, tydligare Cross Country-emblem och kanske mer oömt gummigolv hade ökat på kaxigheten – men allt har sitt pris. Projektet har för övrigt tagits fram i rekordfart, på mindre än ett år har bilen förverkligats.
Platsen för provkörningen är väl vald av Volvo Cars North America, Lake Tahoe-trakten med den pittoreska vilda västern-staden Truckee som bas är som klippt och skuren för V60 Cross Country T5 AWD. Ruffiga skogsvägar, snötäckta bergssträckor och givetvis så där mycket friluftskänsla som bilen ska förmedla. Och ett typiskt pickup– och Subaruland. Slutar räkna dessa typer av grannbilar när var och varannan har stort flak och/eller fyrhjulsdrift.
Kör förbi Ponderosa Ranch där långköraren Bröderna Cartwright (i USA hette tv-serien ”Bonanza”) spelades in 1959-73 och bestämmer mig för att om serien skulle utspelats 2015 så skulle äldsta brodern Adam Cartwright kört V60 CC. Ett lagom snyggt åk för den smartaste och mest framgångsrika av de tre ikoniserade cowboybröderna.
Trots att vi är mitt i vintersäsongen är det barmarksvägar även på 2 000 meters höjd, men en landisbana spolas fram under natten då kvicksilvret sjunker ner till – 5 C. Senare gör dagsmejan allt för smälta bort isen. Alltså upp i svinottan för att verkligen se vad Cross Country-chassit går för.
Fyrhjuldriften AWD baseras på Haldex generation fem. Det innebär att slacket i drivlinan är minimerat. Med antisladdsystemet urkopplat är det bara att trycka på med extra gaskraft för att få bakvagnen att överstyra, underhållningsvärdet och balanskontrollen är på topp. Ute på blankisen är det dubbdäck, Nokian Hakkapeliitta 8, som gäller. De övriga provbilarna rullar på Continental Cross M+S allvädersdäck, vilket är ett riktigt skitdäck om ni frågar mig. Den amerikanska bilköparen orkar inte med att byta däck efter säsong, därför rullar nästan alla nya bilar på liknande dålig kompromiss. Ger i sin tur också att V60 Cross Country i detta USA-utförande har överstyrningstendenser vid aktiva slalomprov på torr asfalt. Allvädersdäcken tjuter som om det vore Hollywoodinspelning. Bilen saknar gungeligunget som XC70, i stället är responsen i dämpningen fast utan att vara för hård. Tjälskotten på den lappade asfalten slår ibland hårt genom bilen men optimeringen känns ändå rätt anpassad – V60 Cross Country passar förare som är lagda åt det sportigare hållet.
Sportstolar är standard i USA och greppar skönt utan att vara störande. Personligen uppskattar jag det nya svankstödet som justeras med knapp, den tidigare ratten som satt illa dumt till på stolssidan är ersatt. Tyvärr sitter även elknappen undangömd långt ner, det gäller att känna till funktionen.
Svenska priser är vid pressläggningen inte officiella men räknar man om den amerikanska prislappen (från 41 000 dollar) och översätter tillsammans med var XC70 ligger i prislistan blir gissningen runt 360-370 000 kronor i Sverige för kommande storsäljaren V60 Cross Country D4 AWD med automatlåda (bra gissat, för när priserna offentliggjordes efter denna text visade det sig att D4 AWD med automatlåda kostar från 363 900 kronor). Det är hyfsat konkurrenskraftigt, Audi A4 Allroad 2,0 TDI 190 quattro S tronic kostar 383 700 kr. Giftaste motståndet kommer från hela VW-koncernen genom tre modeller: Seat Leon X-Perience 4Drive, Skoda Octavia Scout 4x4 samt pinfärska Volkswagen Golf Alltrack 4Motion. Men även storebror, ”gamlingen” XC70 (ersätts under 2016), ligger farligt nära i pris för den som ändå önskar mer utrymme för packning och passagerare.
Volvo räknar med att sälja 6 000 bilar i Sverige under 2015 vilket är dubbelt så många som antalet i USA. Prognosen verkar nykter eftersom V60 Cross Country tillför modellprogrammet en välbehövlig mix med sin friskare, modernare stil.
Volvo V60 Cross Country T5 AWD (USA-version)
Pris
342 900 kronor (i Sverige endast framhjulsdriven och då med 2,0-liters T5 med 245 hk), första kundleverans maj.
Motor
Bensin. Tvärställd. 5-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Turbo. Kamrem. Kompression 9,5:1. Borrning/slag 83,0/92,3 mm, cylindervolym 2 497 cm3. Max effekt 254 hk (187 kW) vid 5 400 r/min, max vridmoment 360 Nm mellan 1 800-4 200 r/min.
Kraftöverföring
Motor fram, fyrhjulsdrift. 6-växlad automatlåda.
Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel.
Styrning
Elhydraulisk servo. Vändcirkel 11,8 m.
Bromsar
Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.
Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 8 tum, däck 235/50 R18.
Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 277, längd 464, bredd 187, höjd 155, spårvidd f/b 162/158. Markfrigång 20. Tjänstevikt ca 1 780, maxlast ca 500, max släpvagnsvikt 1 800. Tank 67,5 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 430-1 670 liter.
Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 7,4 s, toppfart 210 (begr.) km/h.
Bränsleförbrukning
(USA-version) Stad 1,17, landsväg 0,84, blandad körning 0,99.
CO2 i. u. g/km.
Garantier
Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år.
Skatt
Säljs ej i Sverige.
Rivaler
Audi A4 Allroad 2,0 TFSI S-tronic quattro
Kommer att ersättas nästa år, men Allroad är fortfarande vägsäker och kompetent. 225 hk, lägre markfrigång, högre pris.
Pris: 389 900 kronor.
Seat Leon X-Perience TSI 180 4Drive
Seat bjuder på snitsig design i kompakt format. En halvstorlek mindre i motor och prestanda, men priset är även betydligt lägre.
Pris: 259 900 kronor.
Redan prenumerant?
Papperstidning eller digital
Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad
Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.
I samarbete med tjänsten Disqus erbjuder Teknikens Värld möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.