XC70 ska överleva några år till. Skärpt chassi och uppdaterad design är två nödvändiga botemedel. Foto: Hans Hedberg

Provkörning av Volvo XC70 D4 AWD Sport

Med uppdaterad design och chassi ska XC70 Sport vara alternativet till Audi Allroad och VW Passat Alltrack. Uppsidan är främst bättre körbalans på landsväg och den konkurrensmässiga prislappen.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Volvo väljer att hålla liv i sina befintliga större modellserier inför skiftet till SPA-plattformen – ersättaren V90 Cross Country presenteras om ett år – med diverse knep. Tillägget ”Sport” hos 70-serien har vi belyst tidigare hos rikskändisen V70. Kollega PeO ansåg rättvist att sportigheten mest satt på ytan i och med att blanksvarta detaljer ersatt aluminiumplasten. Mest iögonfallande är bakluckans namnplåt där Volvo står i utspärrad text, även det i blanksvart – precis som designfolket först ville men inte fick igenom. Ser rätt ut, till slut.

XC70 Sport – utomlands är tilläggsnamnet ”Dynamic” – innebär dock ett större steg eftersom just Dynamic-chassisättningen nu går att få i den högre XC70. Det innebär 10-15 procent styvare fjädrar fram och bak, dubbelt så styva bussningar i hjulupphängning, 20 procent sportigare dämparsättning fram och bak samt styvare krängningshämmare för bibehållen balans. Nu är bilen inte helt olik polisens XC70 som alltid rullat med hårdare chassi med tanke på uppdrag och extra last.

Förutom blanksvarta exteriördetaljer har Sport-varianten Dynamic-stolar, aluminiuminpaneler och rullar på höga 18-tums hjul.

Den extra sportigheten hos XC70 går att beställa till dieslarna D4 och D5. Fyrcylindrig VEA om du enbart vill ha framhjulsdrift, annars den beprövade femman som kopplas till allhjulskrafs AWD. Provbilen är utrustad med D4 AWD vilket innebär fullt tillräckliga 181 hk och 420 Nm. Sexväxlad Geartronic gör bilen komplett.

Lite stötigare, men betydligt mindre svajig, kan XC70 Sport vara alternativet för den som sneglat mot Audi A4 Allroad eller mer landsvägsaktiga VW Passat Alltrack. Kör du mest bred välasfalterad landsväg är sportchassit till fördel. Mindre roll i kurvor och bättre instyrning gör XC70 Sport mer vägsäker men fortfarande slår de alltför stora sporthjulen med för lite däcksida hårt över tjälskott och brunnslock. Mitt personliga val är fortfarande vanliga Kryss-Sjuttio som är bättre optimerad för svenskt vägnät. Vilket blir ditt?

Foto: Hans Hedberg

Volvo XC70 D4 AWD Sport

Pris

364 800 kronor, säljs nu.

 

Motor

Diesel. Tvärställd 5-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Turbo. 2 400 cm3, 181 hk (133 kW) vid 4 000 r/min, 420 Nm mellan 1 500-2 500 r/min.

 

Kraftöverföring

Motor fram, fyrhjulsdrift. 6-växlad manuell låda alt. automatlåda.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Längd 484, bredd 187, tjänstevikt 1 917, maxlast 483, tankvolym 70 liter.

 

Hjul

Lättmetallfälg. Fälgbredd 8 tum, däck 235/50 R18.

 

Fartresurser

(Aut.) Acceleration 0-100 km/h 9,5 s, toppfart 200 km/h.

 

Bränsleförbrukning

(Aut.) Stad 0,86, landsväg 0,52, blandad körning 0,64. CO2 169 g/km.

 

Skatt

3 512 kronor per år.

Rival

Audi A6 allroad 3,0 TDI quattro

En verklig lyxkryssare, övertygar på de flesta plan. Priset är uppe i det blå. Volvo får invänta V90 Cross Country (2017) för verklig konkurrens.

Pris: 495 000 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!