VW Beetle Cab (NCE)

Provkörning av VW Beetle Cab (NCE)

Basfakta

MOTOR

4-cyl tvärmonterad radmotor med 1 överliggande kamaxel och 2 ventiler per cylinder. Kompression 10,0. Borrning/slag 82,5/92,8 mm, volym 1 984 cm3. Max effekt 115 hk (85 kW) vid 5 200 r/min. Max vridmoment 170 Nm vid 2 400 r/min.

KRAFTÖVERFÖRING

Motorn fram, framhjulsdrift, 5-växlad låda.

FJÄDRING/HJULSTÄLL

Skruvfjädring. Fram fjäderben med triangellänkar. Bak halvstel axel. Krängningshämmare fram och bak.

STYRNING

Kuggstång, servo, 3,8 rattvarv. Vändcirkel 10,8 meter.

HJUL

Fälgbredd 6,5 tum, däck 205/55 R16.

BROMSAR

Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.

MÅTT OCH VIKT (cm/kg)

Bredd 172, höjd 150, spårvidd fram/bak 151/149. Tjänstevikt 1 230, maxlast 420, taklast 50, släpvikt 1 000. Tankrymd 55 liter.

 

Kaparglädje

Volkswagen håller på cabrioletversionen av Beetle ytterligare ett par år. Det har öppnat möjligheter för kapglada entreprenörer.

Trots att det bara är några plusgrader i luften fäller vi den stora suffletten direkt. Inte bara för att vara bland de första att köra öppet i nya Beetle. Det är nästan ett måste för att vi ska se något ut.

Trots att en konceptversion av Beetle cabriolet visades redan för fem år sedan, kommer ingen produktionsbil förrän om tidigast ett och ett halvt, kanske två år.

Alla vill dock inte vänta så länge och det har flera entreprenörer tagit fasta på och kan redan nu leverera en Beetle med fällbart tak.

En av dessa firmor heter Newport Convertible Engineering (NCE). Den ligger i Kalifornien och har byggt cabbar sedan 1984 och har just nu omkring 30 olika modeller på programmet.

Ungefär 100 000 kronor tar NCE för att förvandla en vanlig trist Beetle till en cab med drag och utstrålning. En summa som visat sig lätt att motivera i Kalifornien.

Nu befinner vi oss tyvärr inte där utan i norra Tyskland, i byn Espelkamp. Den kalla februarivinden letar sig in överallt men vi framhärdar. 

Karossen flexar och vrider sig en hel del på dåligt underlag, precis som i många fyrsitsiga cabrioleter, även fabriksbyggda. NCE har givetvis lagt till en hel del förstärkningar för att kompensera avsaknaden av plåttaket. 

Runt hela sittbrunnen sitter förstärkningar och i det redan kraftigt förminskade bagageutrymmet hämmar ett fyrkantsrör mellan hjulhusen ytterligare lastmöjligheterna.

Trots alla förstärkningar och tung sufflett är Beetle i cabrioletutförande nästan 100 kg lättare än plåttaksversionen.

Några bakre sidorutor finns inte och det bidrar till draget i nacken som uppstår redan i mycket låga farter. 

Efter någon timme ger vi oss slutligen för vädret och fäller upp suffletten. Den är tung att lyfta men när den väl är i läge är den enkel att snäppa fast med spännhandtagen som känns igen från Mazda Miata.

Med suffletten fälld kan NCE-Beetlen lura de flesta - den ser nästan fabriksbyggd ut. Men så fort taket är uppe tas man ur den villfarelsen. Suffletten ser ut som en alldeles för stor sportkeps med öronlappar som placerats ovanpå bilen.

Suffletten i sig känns välgjord och håller det värsta vindbruset stången. Fast lika bra som i fabriksbyggda cabrioleter är det inte. När jag sedan ska hissa upp sidorutorna följer tätninglisterna med, inte särskilt förtroendeingivande...

Ulf Holler på Autohaus Bidenharn som tar in NCE-Beetlen till Tyskland, berättar att man fått efterjustera suffletten en hel del för att stoppa vattenläckage och vindbrus. 

- Jag antar att vi tyskar har andra krav på precision än amerikanarna, säger han och berättar att han även beställt en Beetle cab från NCE:s konkurrent R Straman, även det Kalifornienbaserat.

- Straman-cabben har bakre sidorutor som dessutom går att veva ner, säger Ulf men han tror inte att hantverket är bättre.

Man får helt enkelt acceptera att resultatet inte blir fulländat, menar Ulf och berättar att han redan sålt en handfull Beetle-cabrioleter, bland annat till flera hyrbilsföretag.

Den som tålmodigt väntar till nästa höst får en Beetle cabriolet byggd av VW-ägda Karmann som ligger i Osnabrück, bara ett stenkast från Espelkamp där vi befinner oss nu.

Bättre vridstyvhet, snyggare sufflett och troligen även ett lägre pris.

Det finns bara en nackdel: Man blir inte först.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!