Foto: Glenn Lindberg

Provkörning Ford Taunus 2000 GXL

För fyrtio år sedan var Ford Taunus ibland Sveriges tredje mest sålda bil. Nu är modellen en nackvridare av rang. Särskilt den hetare GXL i snyggt coupéformat gör att blickar följer efter där den drar förbi. Vi får tips om en av landets finaste och tar en provkörningstur i hällande regn. En tidsmaskinsresa utan dess like.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Taunus var länge var mans egendom. Som en reko och prisvärd bil attackerade den till och med på domäner som Volvo, Saab och Volkswagen annars härskade över. 1976 var modellens toppår, Taunus sålde topp-tre i Sverige med närmare 12 000 bilar. Nu är läget i landet annorlunda. Många äldre Ford gick relativt raskt till skrot efter att ha snabbt slitits ut som familjebil för att senare bli slit-o-släng-vagn och efter detta kanske till och med gå på raggen som övervintrad budget-busbil. Den var ju i alla fall lättsladdad med sin bakhjulsdrift.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!