Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar

Saab 9000 mot Lancia Thema, Fiat Croma och Alfa Romeo 164

Saab 9000 var en enastående bil för sin tid. Hur kunde lilla Saab få till det så bra? Och varför fortsatte inte samarbetet med Lancia och Fiat? Klassiska Bilar träffar Gunnar Larsson och Rolf Sarsten, männen bakom Saab 9000 och får veta hur det egentligen gick till.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Ni får säga vad ni vill, men själv tycker jag att Saab bara har fått till en riktigt bra bil. Saab 9000. När den kom var den så bra att motorpressen överröste den med utmärkelser. Teknikens Värld sammanfattade det första testet med omdömet ”Saab 9000 Turbo förenar mycket bra prestanda, vägegenskaper, säkerhet, utrymmen, komfort och utrustning på ett sätt som ingen annan bil kommer i närheten av.”

Dessutom så säker att Folksam länge höll den för den säkraste bilen på marknaden. En fullträff, varken mer eller mindre.
Men hur sjutton kunde en liten pluttfabrik i Trollhättan få till en bil som 9000? Fabrikens utvecklingsavdelning hade i mitten av 70-talet bara lyckats ta fram två bilar. Saab 92/96 och Saab 99.
End of story.
Ärligt talat når de bilarna inte upp till navkapslarna på Saab 9000 när det gäller prestanda, komfort och säkerhet. 

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!