Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Provkörning av BMW M3 CSL

På bakluckan finns en modellbeteckning som visar att det här är en av de mest älskade bilarna i BMW:s historia. Mellan motor och bakhjul finns en av de mest omdiskuterade växellådorna. Det här är BMW M3 CSL.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Resan ner till Malmö är nervös. Ska man verkligen möta sina barndomshjältar? Oftast inte. De lever sällan upp till förväntningarna och visar sig oftast vara besvikelser. Ska BMW M3 CSL – det tidiga 2000-talets allra våtaste av våta bildrömmar – visa sig vara ännu en sådan? Det kanske är bäst att strunta i det, vända om och köra hem till Stockholm igen. Låta någon annan göra provkörningen av bilen som bara blir mer och mer omsusad, beryktad och älskad i entusiastkretsar för varje år som går.

På parkeringen vid Förenade Bil i Malmö står den och väntar. En liten grå coupé som inte ser mycket ut för världen när den parkeras bredvid moderna BMW-bilar. Senaste generationen 320d har större luftintag och bredare hjulhus än M3 CSL. En gång i tiden, innan Chris Bangle klev in och rev upp alla traditioner, var diskretion en hederssak för BMW och ingen annan bil visar det lika tydligt som M3 CSL. Här står det som vid lanseringen var spjutspetsen, det allra vassaste BMW:s M-avdelning plockat fram, och det enda som avslöjar den är bakluckan som avslutas med en långt utdragen ankstjärt, den asymmetriska frontspoilern och fälgarna som var exklusiva för CSL-modellen.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!