Test av alkomätare

Utbudet av alkomätare är stort, men kvaliteten är varierande. Vi tar reda på vilken du kan lita mest på.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Det är vid olika tillfällen, till exempel under julen, vid midsommar eller en trevlig middag, lätt hänt att det slinker ner lite alkohol, öl, vin och annat med som ger en promillehalt. Ibland kanske det blir lite för mycket av det goda. Eller blir det det? Osäkerheten kan vara stor, men som regel ska man inte köra alls om man druckit. Det vet väl vem som helst. Men en öl till middagen kan man väl ta? Det är ju så trevligt. Kanske ett glas vin eller två. Eller?

Dumt att chansa, och då kan det vara bra med en alkomätare. Som man kan lita på. Men även om du har en mätare som är bra och du vet att du får köra på ett glas vin, så ta inte det för givet. Kroppen är en komplex apparat och kan reagera olika från gång till gång, på samma mängd alkohol. Om du är trött, förkyld, har nån bacill eller någonting annat. Det påverkar hur mycket alkohol du har i kroppen. Så för att vara på den riktigt säkra sidan ska mätaren visa 0,00. Och det gör den ganska snart efter det där glaset vin.

En normal människa förbränner 0,15-0,20 promille i timmen. Kör inte om det är minsta tvekan om nykterheten. Gränsen för rattonykterhet går som bekant vid 0,20 promille här i Sverige. Några länder har högre gräns medan Ryssland och alla baltiska länder har nolltolerans.

Så genomförde vi testet

Referensmätare.

Vi placerade alla fem mätarna i ett kylskåp (eftersom de flesta förvarar sin alkomätare i bilen och vi ville efterlikna svenskt ”normalklimat”). Där fick de ligga i en timme och under tiden tog Oskar Krüger och undertecknad ett glas rödvin. Efter en halvtimme gjordes mätning nummer ett. Därefter drack vi varsitt glas till och blåste igen efter ytterligare en halvtimme. Viktigt att man väntar så länge eftersom alkohol finns kvar i munhålan. Mäter man direkt efter intag är risken att mätaren förstörs eftersom alkoholkoncentrationen är för stor.

Som referensmätare använde vi Dräger 6510, föregångare till den polisen använder i dag. Mätaren kalibrerades samma dag som testet utfördes.

OBS! Alla alkoholmätare ska kalibreras en gång per år! Eftersom alkoholhalten sjunker med tiden gjordes referensmätningar mellan testmätningarna för att säkerställa resultaten.

Godkänt betyg är om resultatet avviker som mest 0,04 promille-enheter uppåt. Visar mätaren för lite blir det icke godkänt direkt.

Tänk också på att kroppstorlek och vikt spelar stor roll på resultaten. Jonas är 179 centimeter och väger nästan 100 kilo. Oskar är 166 centimeter och vågen står på 67 kilo. Efter två glas vin är promillehalten betydligt högre för Oskar. Annat som kan spela in på resultaten är i vilken form man är. Förkylning, infektion eller trötthet kan påverka resultatet. För att vara på säkra sidan bör man avstå alkohol helt. Om man ska köra.

Klicka på bilden för att se den i större format.

Dräger 3820

Klicka på plusset i bild för att köpa alkomätaren direkt här i artikeln. Utcheckning sker med Klarna.

Pris: 2 700 kronor.

Dräger 3820 visar konsekvent riktiga värden jämfört med referensmätaren. Lättanvänd, tydlig display. Mycket pålitlig. Den är visserligen tusenlappen dyrare än de två näst dyraste mätarna, men man kan med fog bekräfta att man får vad man betalar för.

Betyg 5/5

Nu kan du klicka hem Drägers pricksäkra alkomätare här hos Teknikens Värld Shopping. Klicka bara på plusset i bilden ovan eller direkt på produkten nedan för att handla, utcheckning sker enkelt med Klarna.

alkomätare-1

 

Alcoscan AL2500

Pris: 499 kronor.

Alcoscan AL2500 är testets billigaste mätare och man får vad man betalar för. Ibland visar den rätt men alltför ofta under referensmätarens värden. Vi kan inte rekommendera denna mätare. Den är mer att betrakta som en leksak, men en farlig leksak - om man litar på den.

Betyg 1/5

 

AlcoTest FCA35

Pris: 999 kronor.

Alco Test FCA35 kostar under tusenlappen och våra mätningar visar att den är pålitlig. Dock inte i klass med Dräger. Den tar lite tid på sig att få fram värdet. Bra display. Testet visade att denna mätare är konsekvent och mycket prisvärd.

Betyg 4/5

 

Dignita AM-4000

Pris: 1 695 kronor.

Dignita AM-4000 är lättanvänd med bra display. Smidigt format. Men den visar alldeles för höga värden varje gång vi mäter. Att en mätare visar lite för mycket kan vi köpa, men inte helt uppåt väggarna för mycket. I ett fall visade den dubbelt så mycket.

Betyg 2/5

 

Scandtest AM800

Pris: 1 695 kronor.

Scandtest AM800 har inbyggt munstycke men lösa munstycken finns med. Tydlig display. En nackdel är att man måste blåsa extremt hårt för att mätaren ska fungera. Trots att vi ibland tog i allt vad vi kunde uteblev ofta resultatet. Inte så lyckat.

Betyg 3/5

Alkomätare under vintertid

Att förvara sin mätare i bilen vintertid kan ha sina risker, om det är minusgrader. Då fungerar inte sensorerna och mätaren ska säga ifrån att mätning inte är möjlig. De flesta mätare gör exakt så men det finns undantag – och att folk blåser i dem. Då lagras alkoholen i sensorerna och dessa får ”spel” när de tinar, och mätaren kan bli obrukbar. Efter avslutad ”blåsning” lade vi in mätarna i frysen för att upptäcka om någon inte varnade för just ovanstående.

Så här reagerade enheterna efter ett dygn i frysskåp:

Dräger: Text ”värm upp enheten”.

Dignita: Piper och visar texten ”error”.

Alcoscan: Osäker funktion.

AlcoTest: Visar texten ”out”.

Scandtest: Ingen varning men visar helt galna värden.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!