Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Test av familjevänliga laddhybrid-kombibilar

Det hände sig en gång i tiden i det lilla, snälla landet Sverige att alla invånarna ville äga en rejält stor kombi. Men en dag lärde sig invånarna ett nytt ord: suv. Nu står en hel hög stora kombibilar och tittar ledset och avundsjukt på de pigga suvarnas lek med invånarna. Räcker det med en elchock för att väcka liv i invånarnas lust och få dem att snegla på kombibilarna igen?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Sveriges populäraste biltest

Vi testar alla bilar på svenska vägar, där du kör. Vi mäter förbrukning och räckvidd på väg och i labb, vi testar säkerheten och vi redovisar alla ägandekostnader. Allt detta och mycket mer om följande bilar får du i detta test:

  • Audi A6 Avant 55 TFSI e quattro S tronic
  • Mercedes E 300 de 4Matic Kombi
  • Skoda Superb iV Combi Sportline TSI 218
  • Volvo V90 Recharge T6 AWD

Detta test plus allt övrigt exklusivt och unikt material på teknikensvarld.se får du tillgång till som prenumerant. Teckna din prenumeration längre ned på denna sida. Första månaden är gratis.

En stor kombi som klarar all last. Fyra, fem golfbagar, en tvillingvagn och plats för en fjällsemester för hel barnfamilj. Svenskarna har älskat sin rejäla kombi och vi har lite småleende tittat på Asien, Europa och Nordamerika och deras vurm för sedaner och coupéer och skakat på huvudet: de begriper ju inte att det enda du behöver är en stor baklucka att ösa in saker genom.
Men något har hänt. För första gången på många, många år är inte längre kombin allra mest populär. Tiden då Volvo V70 prenumererade på förstaplatsen i den svenska försäljningsstatistiken är över. Nu är det suvar som gäller. Lite högre insteg, högre sittposition och tuffare design. Så har suven erövrat världen och nu det finns till och med suvar med sluttande taklinjer och suvar helt utan tak.
Den svenska kombimodellen har fått en sista (?) chans att överleva i form av elektrifierade drivlinor. Som laddhybrider blir kombibilarna högintressanta med låga förmånsvärden och låga ägandekostnader.

Framifrån och bak... Audi A6 Avant 55 TFSI e quattro S tronic, Mercedes E 300 de 4Matic Kombi, Skoda Superb iV Combi Sportline TSI 218 och Volvo V90 Recharge T6 AWD. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Vi plockar fram fyra glödheta kombiladdhybrider på den svenska marknaden för att se och jämföra, se vilken av de fyra som är allra bäst och se vad de egentligen klarar av. På vägen lyckas vi avliva en och annan myt. För moderna laddhybrider är verkligen inte alls bara en gammal förbränningsmotor som fått sällskap under huven av en elmotor och ett stort, fett, batteri. Moderna laddhybrider är i praktiken en elbil i staden och en hybridbil ute på landsvägen. Myten som vår testkvartett dödar helt är att laddhybrider slukar bränsle så fort batteriet tar slut.
För det första tar batteriet inte slut, det laddas ständigt upp igen vid motorbroms, och för det andra är dagens smarta energistyrningssystem så bra att förbrukningen sänks även på motorvägen. Därmed kan de fyra testbilarna visa upp imponerande låg förbrukning, även om det finns undantag, i alla förhållanden – trots att de släpar runt på ett tungt batteri. Den där sista formuleringen är nästa myt vi ska ta kål på här och nu: så farligt tunga är inte moderna batterier. Räkna med 75-100 kg extra, eller en farfar i baksätet.

Pärlbandet. Nu rullar den stora laddhybridvågen in över Sverige. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

De fyra testbilarna består av tre riktiga premiumfighters i form av ansiktslyfta Mercedes E 300 de, den enda i sällskapet som dricker diesel, Volvos lite billigare V90 Recharge T6 AWD och Audis helt färska A6 Avant 55 TFSI e. De här tre är vana att möta varandra i tuffa tester men den här gången utmanas de av Skodas Superb iV, en bil som kom tvåa i vårens stora laddhybridtest.
Då sladdade Skodan ur toppstriden efter det tuffa älgtestet och frågan är nu om den med nya däck lyckas bättre? Och har Skodans genomgående höga betyg en chans mot premiumtrion med sina spetsegenskaper?

Audi A6 Avant 55 TFSI e quattro

1 av 2: Nya Audi A6 har lanserats i Sverige under 2020 och nu finns den som kombi och laddhybrid. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
2 av 2 Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Kraftfull är ordet som beskriver Audi A6 allra bäst. Tvålitersbensinaren levererar 252 hästkrafter som står i startboxarna så snart elmotorn på 143 hästkrafter gjort sitt. Den totala uteffekten är 367 hästkrafter vilket räcker gott och väl i en familjebil som A6 Avant. Kombinera det kraftpaketet med en av bilvärldens bästa styrningar och ett fint och följsamt chassi så förstår ni att det aldrig var något problem att hitta en förare till Audin när testlaget skiftade bil.
Vid det här laget har vi vant oss vid Audis dubbla skärmar i mittkonsolen och mängder av information på skärmen framför ratten. Antalet knappar är fler än i de flesta andra bilar och pekskärmarna med inbyggda knappar kräver en inlärningsperiod.

1 av 3: Rymligt. Ett stort och kantigt bagageutrymme. Det är så att man tror att 1990-talet är tillbaka. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
2 av 3: Batteriet har placerats under bagageutrymmet men se hur lite det påverkar lastvolymen. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
3 av 3: Bensinmotorn under huven kan inte användas för att producera el – än så länge. Men det kommer. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Audis fina köregenskaper kommer till sin rätt i det tuffa älgtestet. Understyrningen är tydlig redan vid låga farter – och lågt för Audin är 70 km/h, en fart där vissa bilar har problem att komma igenom konbanan – men antisladdsystemet arbetar effektivt och det går att känna hur systemet arbetar för att få fast däcken i vägbanan.
Men hur mycket vi än vill fortsätta att beskriva hur trevlig Audi A6 är att köra så är det mest intressanta med moderna laddhybrider hur väl de hanterar energiflödet från hela drivlinan. Vi kör medvetet slut på energin i batteriet på 14,1 kWh för att dels mäta bensinförbrukningen men också för att ta reda på hur bra Audin är på att återvinna energin.

1 av 3: Dubbeltrubbel. Audi har en mängd knappar och bildskärmar som pratar med föraren. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
2 av 3: Om du får välja plats i en Audi A6 så sätt dig bakom ratten. Där trivs testlaget allra, allra bäst. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
3 av 3: Nej, Audi A6 har inte allra mest utrymme i baksätet, det har fortfarande en viss koncernkollega. 189 cm biltestare får i alla fall plats. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Efter ett par timmars landsvägskörning har Audis energisystem hämtat tillbaka cirka en mils räckvidd, cirka 20 procent av sin totala batterikapacitet, från rörelseenergin. Audi har medvetet valt bort tekniken där bilens förbränningsmotor kan generera el till batteriet och arbetar i stället med att optimera förarens beteende. Ställer du in navigatorn arbetar energisystemet som allra mest effektivt men även om du bara är ute och kör får du hela tiden information om när du bör släppa gasen för att hämta så mycket rörelseenergi som möjligt.
Audi har lång erfarenhet av den här typen av energiåtervinning vilket hjälper till att pressa landsvägsförbrukningen till 0,74 liter per mil, vilket är bra för en bil som väger 2,2 ton. Men Audi har delvis bytt strategi då det i kommande laddhybrider ska gå att ladda batteriet med hjälp av förbränningsmotorn.

Ett annat besked från Audi är att marknadsavdelningen fått order om att göra varumärket lite mer mänskligt. Det ska alltså inte längre handla så mycket om den tekniska briljansen utan mer om att Audi är ett vänligare, mjukare och lite snällare bilmärke. Det där är inget som fyra medelålders biltestare tänker så mycket på när vägarna norrut från Västervik börjar slingra sig i den mellansvenska skogen. Då njuter vi av den tekniska briljansen, den precisa styrningen, av varje växling och kraften från motorpaketet. Det kan faktiskt vara högst mänskligt att älska teknisk briljans.

Mercedes E300 de 4Matic Kombi

1 av 2: Ett väldigt lätt ansiktslyft ska rädda ytterligare tre, fyra år för Mercedes stora E-klass. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
2 av 2 Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

När flera konkurrenter gömmer sina dieselmotorer på bakgården sätter Mercedes sin tvålitersbrännare på 194 hästkrafter i sin storsäljare, laddhybriden. Tillsammans med en elmotor på 122 hästkrafter ger den en total uteffekt på 306 hästkrafter. Och här pratar vi mjuka, lena kusar trimmade för långfärd i jämn hög fart på motorvägen.
Det är klart att Mercedes delvis har rätt i att de lyckas kombinera de två bästa drivlinorna för ändamålet – el i stan och diesel på landsbygden – vilket inte minst bevisas när testlaget samlas på macken och plockar fram miniräknaren. Mercedes E-klass klarar sig på 0,55 liter diesel per mil men har i praktiken samma elräckvidd som de andra tre testbilarna, runt fem mil. Totalt ger det en teoretisk räckvidd på närmare 100 mil.

1 av 2: Dieselspis. Mercedes är snart ensamma om att använda dieselmotorer. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
2 av 2: Ajaj. Vad hände här? Mercedes har lagt batteriet lite klumpigt och förstört det fina bagageutrymmet. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Så varför gör inte fler tillverkare som Mercedes? Det handlar förstås om pengar och traditioner. Mercedes sitter på stora beställningar på dieselmotorer och eftersom E-klass är till åren så finns det nu ett ekonomiskt utrymme att fortsätta med diesel. I det långa loppet kommer avgaskraven på motorerna att tvinga Mercedes att gå över till bensin även de och framför allt i de redan dyra laddhybriderna.

1 av 3: Ratten har bytts ut och tyvärr är de nya knapparna sämre än de gamla. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
2 av 3: 12.3-tumsskärmen mitt i instrumentbrädan är fortfarande en väldigt snygg och tilltalande lösning. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
3 av 3: En kupé för många och långa motorvägsmil. Mercedes är fortfarande komfortkungen. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Så vi passar på att njuta på motorvägen söderut, njuta av den mjuka fina gången, den tysta kupén och den fina niostegade automatlådan. Däremot njuter jag inte alls av Mercedes aggressiva filkörningsassistent. Mercedes tar betalt för funktionen som ska få mig att känna mig trygg på vägen. I stället skrämmer assistenten slag på mig flera gånger med kraftiga inbromsningar så fort jag närmar mig ett vitt streck. Kanske är det här inget problem på stora tyska motorvägar eller i Nordamerika där E-klass får plats mellan linjerna. Men på trånga svenska motorvägar och landsvägar händer det allt för ofta att jag kommer lite för nära någon linje och bilen bromsar kraftigt. Mercedes har fått höga poäng i krocktesterna Euro NCAP:s nya bedömning av förarassistanssystemen men i vår bok hade det blivit underkänt.
Lika underkänt blir det när vi öppnar bagageluckan och ser hur mycket plats batteriet stjäl av utrymmet längst bak. När E-klass var med i vårt stora kombitest i Teknikens Värld nummer 7 2018 noterades att bagageutrymmet sväljer 670-1 820 liter. Med ett stort batteri under golvet har utrymmet krympt till 480-1 660 liter. Dessutom sticker batteriet upp och förstör det plana lastgolvet.

Mercedes har i år ansiktslyft E-klass måttligt och bland annat uppdaterat ratten. Tyvärr är de nya knapparna lite för okänsliga och jag hade hellre sett att de gamla minimala touchknapparna som sköttes med tummen var kvar. De gamla klarade inte direkt solljus och hög temperatur så det var förstås rätt att byta, trots att det blev sämre…

Uppdateringen av E-klass har inte betytt någon prishöjning vilket får laddhybridversionen att bli överraskande konkurrenskraftig i ekonomironden.

Skoda Superb iV Combi

1 av 2: En skatt bland hermelinerna. Skoda Superb gör inte bort sig i premiumgänget. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
2 av 2 Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Skoda Superb var en ynka poäng från att dela förstaplatsen med Peugeot 508 i vårens stora laddhybridtest. Eller 2 km/h om ni så vill. Då blev det underkänt i det tuffa älgtestet, något som var direkt avgörande för segern. Därför är det ytterst spännande att se hur Superb ska uppträda nu.
Vi noterar två skillnader mellan testbilen från Skoda i våras och den som vi nu fått ut från importören. Maxlasten är sänkt från 404 kg till 366 kg vilket såklart påverkar uppträdandet i älgtestet. Ja, vi kör som ni vet med fullt lastade bilar. Men framför allt har den nu aktuella testbilen 235/40 R19-däck jämfört med vårens 235/45 R18.
I våras sladdade Skoda Superb ur konbanan redan i 70 km/h och vi känner direkt igen beteendet när vi nu ger bilen en andra chans. Breda sladdar med bakänden redan i 68 km/h gör testlaget bekymrade och fotografen nyfiken. Ska Skodan misslyckas ännu en gång?
Men i och med att temperaturen i däcken stiger, blir fästet något bättre, och uppenbarligen hjälper de nya däcken till för att klara ett godkänt resultat. 19-tumshjulen arbetar bättre tillsammans med bilens fjädring och antisladdsystem för att ta bilen genom konbanan i godkända 72 km/h. Vi noterar till och med 74 km/h vilket är betydligt bättre än vårens 68 km/h, även om alltså själva grundbeteendet är detsamma.
Hade Skoda Superb noterat det resultatet redan i våras hade det blivit en klar och tydlig testseger.

1 av 3: Så här ska det se ut. Inget stort batteri i vägen. Kantigt och med en rejäl lucka. Skoda lastar med sina 1800 liter mest av alla. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
2 av 3: Sladdvindan får plats i ett smart fack under lastgolvet. Kom bara ihåg att inte lasta över den. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
3 av 3: För moderna laddhybrider handlar det om att återvinna energi till batteripaketet. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Skoda Superb skäms inte för sig i den här samlingen testbilar heller, även om en total uteffekt på 218 hästkrafter är närmare 100 hästkrafter mindre än de andra tre. Det märks såklart på prestandasiffrorna och på beteendet på vägen där Superb ger ett betydligt sävligare intryck än motståndarna. Att Skoda vässat styrningen betyder en del men den klarar inte att mäta sig med koncernsyskonet Audi A6 i kategorin köregenskaper. Lite högt kupéljud och styva stolar gör att Skodan inte heller kan matcha Mercedes E-klass i komfortkategorin. Skoda får för ovanlighetens skull också se sig besegrad när vi jämför prislapp på den nya bilen då Volvos snikladdhybrid V90 Recharge T6 AWD är billigare.

1 av 3: Precis som Octavia har Superb fått ny smart instrumentering. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
2 av 3: Rymligast i klassen. Skoda Superb har störst baksäte av alla. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
3 av 3: Stolsvärme och egen liten klimatanläggning. Jojo, Skoda har sneglat på lyxkusinerna. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

I stället är det gamla paradgrenar som innerutrymmen och total ägarekonomi där Skoda briljerar och skaffar sig poängövertag. Superb är en oerhört rymlig och praktisk kombi med ett baksäte som aldrig tar slut. Skoda har lyckats gömma undan batteriet på 13 kWh bra, det är bara utrymmet under lastgolvet bak som försvinner, vilket gör att Superb är den laddhybrid som kan lasta allra mest, i alla fall i volym räknat. Den maximala lastvikten är lägst i det här gänget.

Av bensinbilarna i testet är det också Superb som noteras för den lägsta bränsleförbrukningen, 0,70 liter per mil. Räckvidden på el kryper precis under fem mil vilket får anses vara i paritet med konkurrenterna. Instrumenteringen är ny och följer samma standard som lillasyskonet Octavia. Det betyder bland annat de fina och praktiska snurrvreden på ratten.

Volvo V90 Recharge T6 AWD

1 av 2: Sverigefavoriten. När V90 nu lanseras med en billigare laddhybriddrivlina blir det succé. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
2 av 2 Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Sin vana trogen väljer Volvo Cars att ­lansera sina dyraste modeller först. Det senaste exemplet är den fyrhjulsdrivna XC40 Recharge P8 AWD, elsuven som är Volvos första elbil i den nya generationen bilar som utvecklats i Göteborg. Strategin betyder också att det är först nu i höst som vi på allvar får den troliga storsäljaren i V90-familjen till svenska Volvo-handlare, Recharge T6 AWD.
Strategin motiveras med att det är lättare att sälja de dyraste bilarna när suget är som störst, alltså när modellen är helt ny. Kanske stämmer det, men för alla Volvo-ägare i Sverige som suktat efter att få byta sin gamla V70 till en modern laddhybrid har det tagit lite väl lång tid.

1 av 2: Och hur ska man få in ett bord här? Volvos baklucka stjäl lastvolym. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
2 av 2: Den lite effektsvagare T6 Recharge – äntligen fick Volvo fram sitt klokaste laddhybridköp. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Modern och modern förresten. V90 byggs på SPA-plattformen som utvecklades direkt efter att Geely köpt loss Volvo från Ford 2010. När plattformen presenterades gjorde Volvo ett stort nummer av att de framtida batterierna fått plats i den gamla kardantunneln och under baksätet. Då ansågs det här vara i framkant av utvecklingen.
Och visst kan Volvo Cars fortfarande hävda att de tänkte djärvt och nytt. Det är bara att se sig om bland konkurrenterna i testet. Alla har sina batterier under baksätet och bagageutrymmet och alla, även Volvo, har krympt bränsletanken för att ge plats för en annan typ av energilagring.

1 av 2: Det gamla Sensus-systemet hänger med än, men känns lite mossigt. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
2 av 2: Volvos stolar är fortarande så där sköna och trygga. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Volvos bidrag till laddhybridkampen i våras var toppmodellen Recharge T8, eller Twin Engine som var Volvos namn då. En total uteffekt på 390 hästkrafter då blir tillräckliga 336 hästkrafter nu. Efter många mil i olika SPA-bilar känner vi igen beteendet väl. Volvos fina grundchassi har firat stora triumfer men kanske passar det som allra bäst i 60-bilarna, 90-serien är aningen lång där axelavståndet är längst i det här gänget, lika långt som Mercedes E-klass. Som jämförelse är Skodan kortast i både längd och axelavstånd, men med bäst innerutrymmen invändigt av de fyra testbilarna.
Volvos informationssystem Sensus är också välbekant vid det här laget och det här är första gången som testlaget viskar lite om att pekskärmen och gränssnittet känns daterat. Kanske är det för att vi i år fått se vad Volvo Cars och Google är kapabla till i bilar som XC40 Recharge P8 AWD och Polestar 2.

Att V90 mognat med åren har också fördelar. Volvo har inte gått bort sig med uppdateringar som Mercedes nya men sämre ratt eller Skodas prispåslag. Tvärtom har Volvo pressat priset på Recharge T6 till den grad att vi för första gången på länge kan se att Volvo nosar på seger i ekonomikategorin. Volvo har inte heller gått ifrån sin grundfilosofi med ett stabilt chassi där en säker, trygg och lagom understyrning ger godkänt resultat i älgtestet.
Nedsidan av att Volvos utvecklingsarbete gått lite långsammare för SPA-bilarna syns på bränsleförbrukningen. 0,82 liter per mil är rejält sämre än konkurrenternas 0,55, 0,70 och 0,74.

Sammanfattning

Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

0,55, 0,70, 0,74 och 0,82. Många hävdar att förbrukningssiffrorna på stora laddhybrider borde diskvalificera dem från alla former av klimatbonus. Men då missar de poängen med den dubbla drivlinan. Testlagets förbrukningssiffra mättes med helt urladdade batterier och vi noterade under resan på svenska landsvägar – med väldigt omväxlande hastigheter och flera snabba mil i tungt regn – att moderna laddhybrider är försedda med avancerad teknik för att ladda batteriet under alla former av körning. Alla utom Audin kan dessutom låta förbränningsmotorn generera el till batteriet. I stället för att titta blint på de fyra siffrorna ska vi se hur laddhybriden kan vara två önskningar i en, elbil i staden och effektiv hybrid ute på landsbygden.

Effektiv? Med en förbrukning på 0,82 bensin per mil? Ja, om vi ser till vad vi får på köpet. Volvo V90 har inte heller den mest effektiva drivlinan i kvartetten men är en rejält stor familjebil som har världsledande säkerhetsutrustning och avancerad teknik. Det går inte att jämföra med en tio eller 20 år gammal bil från samma tillverkare med liknande förbrukning. Att säga det är som att säga att biltillverkarnas motoravdelningar sovit i 30 år. Det har de inte, såklart.

Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

 

Mercedes E-klass och Volvo V90 är och känns också äldst i gänget, speciellt Mercedes placering av batteriet andas 2015. Det tillsammans med filkörningsassistenten gör den omöjlig som testvinnare. Både Mercedes och Volvo har försökt att pressa priserna nu när modellserien kör in i andra halvlek och att V90 är billigare än en välutrustad variant av Skoda Superb känns fräscht. V90 T6 Recharge hade vunnit det här testet med en något bränslesnålare motor och en lagom uppdatering av förargränssnittet. 

Därmed står kampen mellan helt nya Audi A6 och gamla trygga Skoda Superb. A6 i sedan­utförande vann ett test mot V90 och BMW 5-serie på försommaren och hade tack vare sina fina köregenskaper tagit plats längst upp på prispallen en gång till om det inte varit för prislappen. Det går inte att bortse från plånboksvänliga Skoda Superb.
När Superb i våras ställdes mot elva andra laddhybrider var det älgtestet som fällde avgörandet. Men när Superb nu med svängande höfter dansade sig igenom konbanan i klart godkänd hastighet resulterar det i en rättmätig seger.
Bästa paketeringen vinner, även om de tre konkurrenterna alla inom olika områden har bättre spetsegenskaper.

Nedan kan du ta del av testet i sin helhet med ännu fler bilder, utlåtanden, extra testmoment, alla specifikationer och av oss uppmätta värden, samt så klart allt som har med den ekonomiska biten att göra, plus vår betygsättning för respektive bil.

Ladda ner: 2025-laddhybrid-kombi-Audi-A6-Mercedes-E-klass-Skoda-Superb-Volvo.pdf

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!