1 av 3: För Mazda 2 blir bromssträckan 41,09 meter, det är sju meter längre än för testets bästa bil. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
2 av 3: På bild blir bilarnas beteende i älgtestet tydligt. Ett långt ifrån säkert uppträdande där bilens sida får ta smällen. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
3 av 3: Även om Toyota Yaris är närmare att nå godkänt resultat är beteendet liknande det Renault Zoe uppvisar. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Farligt dåliga bromsar och två underkända i älgtestet

I Teknikens Världs senaste småbilstest har tre av fem bilar problem med säkerheten. En av dem, Mazda 2, uppvisar oerhört dålig bromsprestanda, medan två andra, Renault Zoe och Toyota Yaris, inte klarar undanmanöverprovet älgtestet.

Vi ser flera fina prestationer hos testbilarna i säkerhetsmomenten. Opel Corsa, Honda Jazz och Mazda 2 presterar bra i älgtestet och Toyota Yaris presterar ett riktigt bra bromsresultat. Men ingen av bilarna lyckas kombinera fem stjärnor i Euro NCAP:s krocktest med godkänt älgtestresultat och godkänd bromssträcka. Honda Jazz kommer undan eftersom nya generationen ännu inte har krocktestats. Det har däremot Opel Corsa, som precis som Jazz klarar både broms- och älgtest bra. Men Corsa får enbart fyra stjärnor i krocktestet, det är för dåligt.

Usla bromsar

Grövsta säkerhetsbristen hittar vi hos Mazda 2 som bromsar på tok för dåligt. Från 100 km/h till stillastående tar det 41,09 meter. Bromstestet gjordes på olika platser vid olika tillfällen. Vi lånade till och med ett annat likadant exemplar men lyckades ändå inte få en bromssträcka kortare än 41 meter. Gränsen för godkänt är 38 meter, en gräns alla andra bilar i testet klarar utan problem. Toyota Yaris är bäst med en bromssträcka på 34,1 meter, i praktiken innebär det att när Toyota har stannat passerar Mazda 2 i 41 km/h.

Här kan du läsa hela testet! 

Johan Lagerström, PR- och produktchef Mazda Motor Sverige. Foto: Mazda
Linus Pröjtz om Mazda 2:s dåliga bromstestresultat och svaret från Mazda Sverige. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Underkända i älgtestet

Varken Toyota Yaris eller Renault Zoe klarar gränsen för godkänt (72 km/h) i älgtestet. Toyota må vara nära med en hastighet på 70 km/h, men beteendet är osäkert. Beteendet börjar redan vid första försöket i 68 km/h då bilen sladdar kraftigt. Problemet ligger i styrningen som är för snabb för bilens bästa. Antisladdsystemet märks av, men kastet kommer så snabbt att det inte hinner gripa in förrän det är för sent.

Renault Zoe är sämre än Toyota med en maximal hastighet på 68 km/h. Styrningen är inte lika snabb som i Yaris, men det sladdande beteendet är snarlikt. Vad som är riktigt oroväckande med Zoe är att vi inte märker av något antisladdsystem, det känns som att bilen ska snurra runt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!