Kärnfrisk

Test av Volvo V70 2,4 T

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Volvo V70 2,4T

Välfyllda paket

Säker och bekväm bil garanterat utan Fordkänsla. Men den är inte rymligare än förra modellen och motorerna är i grunden de samma, så på många sätt står sig förra årtusendets V70 riktigt bra. Överlägsen gamla V70 på alla plan, stark även i konkurrensen främst ifråga om komfort. Snålt utrustad i standardutförande, men det måste medges att utrustningspaketen är ovanligt välfyllda.

 

Testbetyg

Köregenskaper

Styrningen tillfredsställer ännu inte de mest kräsna men kursstabiliteten på motorväg är utmärkt. Även panikväjningar klaras elegant. Nya V70 är knappast sportig men följsam och förtroendeingivande.

Fartresurser

Ganska rask acceleration. Toppfarten är 210 km/h. Det räcker och blir över till mer än en svensk länstrafikgrupp, men frågan är om inte de fartglada tyskarna kommer att grumsa? Eller välja T5-upplagan med fler hästar...

Komfort

Snudd på en femma! Modifierad fjädring betyder mycket för gången och gör V70 till den bekvämaste bilen i klassen. Dessutom är stolarna syndigt sköna att sitta i och bullret i kupén är behagligt dämpat. Komfort är nya Volvons bästa gren.

Utrymmen

Bättre benutrymme fram straffar sig i baksätet. Hur man än räknar blir utrymmesindex aningen sämre än i gamla V70. Lastutrymmet hävdar sig väl men det finns bättre laståsnor i klassen, som Opel Omega och Mercedes E.

Utrustning

Standardutrustningen är närmast torftig. Men tillvalspaketen är välfyllda och ganska prisvärda. Säkerhetsutrustningen bra.

Motor/Växellåda

Några hästkrafter starkare än samma maskin i gamla V70, segdragningen på låga varv är ypperlig. Växellådan är så där lagom smidig, men det finns också en femstegad automat som alternativ.

Miljö

Stora turbomotorer är ofta riktiga miljöbovar, även i vissa Volvobilar, men nykomlingen klarar sig bra med index 94.

Kvalitetskänsla

Fyra stjärnor med viss tvekan. Moderna återvinningsbara material gör det svårt att bygga in den där riktigt gedigna känslan, påstår teknikerna. Där lyckas Audi och BMW onekligen bättre.

Ekonomi

Ganska hög inköps- och bensinkostnad men högt andrahandsvärde och fem års skattebefrielse. Förmånsvärdet blir på de flesta V70 2,4 T högt när priset med extra utrustning nästan oundvikligen spränger 273000 kr-vallen. Men det ser ljust ut om några år för begagnatköparna.

Säkerhet

En intressant detalj är stegvis verkande krockkuddar: de luftfylls med maximal hastighet till 70 procent, därefter med reducerad styrka. Säkerhetsstandarden är så hög att V70 får högsta betyg, fem stjärnor.

Kärnfrisk

Basfakta

MÅTT OCH VIKT (cm/kg)

Axelavstånd 276, längd 471, bredd 180, höjd 149, spårvidd fram/bak 156/156. Tjänstevikt 1637, maxlast 513, taklast 100, släpvikt 1800. Tanken rymmer80 liter. 

MOTOR

5-cyl tvärställd radmotor med 2 överliggande kamaxlar, 4 

ventiler per cylinder. Variabla insugsventiler. Turbo med laddluftkylare. Kompression 9,0. Borrning/slag 83/90 mm, volym 2435 cm3. Max effekt 200 hk (147 kW) vid 6000 r/min. Max vridmoment 285 Nm vid 1800 - 5000 r/min.

KRAFTÖVERFÖRING

Motorn fram, framhjulsdrift. 5-växlad låda alternativt 5-stegad automat.

STYRNING

Kuggstång, servo. 3,0 rattvarv, vändcirkel 10,9 meter.

HJUL

Fälgbredd plåt 7 tum, lättmetall 6,5 tum. Däck 205/55 R16.

BROMSAR

Skivor, de främre ventilerade. Låsningsfritt system.

FJÄDRING/HJULSTÄLL

Skruvfjädring. Fram fjäderben och undre tvärlänkar. Bak multilänkaxel. Krängningshämmare fram och bak.

Ladda ner: tv0004_test_v70.pdf

 

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!