Foto: Martin Öberg

Mercedes E-klass All-Terrain mot Volvo V90 Cross Country

Knappt har V90 Cross County anlänt innan Mercedes E-klass All Terrain äntrar scenen. Vi löper linan ut och testar dem från Smygehuk till Riksgränsen. Totalt 203 mil, från kortbrallor till täckbyxor. Kan All-Terrain vara den nya stjärnan i skogskombiklassen?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

I testet ingår följande bilar:

Mercedes E 220 d 4Matic All-Terrain SE Edition

Volvo V90 Cross Country D4 AWD Automat

Suvarna har till stor del tagit över bilmarknaden men om man vägrar suv är en högbyggd kombi ett alternativ. Framför allt om man inte vill ha en ”vanlig” kombi på garageuppfarten och falla in i vardagstrallen i kvarteret. Egentligen var det AMC Eagle som startade allt 1979 men den andra vågen kom i mitten av 90-talet då Subaru lanserade en Outback för den amerikanska marknaden. Volvo var snabba att hoppa på tåget med XC70 1998 och följdes senare av Audi A6 Allroad år 2000. Nu är det många lirare med i matchen för kombibilar med förhöjd markfrigång och lite plast/gummidekorationer. Mercedes reagerade långsamt men när de såg försäljningsframgångarna för övriga aktörer kunde de inte värja sig längre. Även BMW är på gång med vad som troligen kommer att döpas till Adventure och appliceras på 5-serie, eller 3-serie. Eller båda. Nu är det nutid, då vi parkerar Volvo V90 D4 Cross Country och Mercedes E 220d 4Matic All-Terrain i Smygehuk för att ta en startbild och sätta fart mot Riksgränsen, 203 mil längre norrut. Hans Hedberg och Kalle Grundel poserar till synes glatt vid bilarna i kortbyxor då det är solsken och några grader varmt. Men Sverige är som sagt avlångt och läget kommer att förändra sig. Radikalt. Det är till exempel varmare i Gävle än i Smygehuk...

Ladda ner: 1710-mercedes-e-klass-all-terrain-vs-volvo-v90-cross-country.pdf

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!