Foto: Patrik Lindgren

Nya Skoda Octavia Combi är lastkungen i klassen

Teknikens Världs tester visar tydligt att den tjeckiska bilen är mest praktiskt utformad i klassen. Smartast lastutrymme tillsammans med bäst baksäte är två av fördelarna.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

I testet av Skoda Octavia Combi, Ford Focus Active Kombi, Kia Ceed Sportswagon Plug-In Hybrid och Toyota Corolla Touring Sports Trek är det förbluffande hur pass lika de fyra bilarna trots allt är i storlek. Kia är kortast med 460 centimeter, Ford och Toyota mäter 467 och Skoda Octavia 469 centimeter i längd. Visst, nio centimeter är en del – men knappast enorma skillnader. När vi tittar på axelavstånden ser vi ännu mindre skillnader. Återigen är Kia minst med 265 centimeter, Skoda mäter 269 och Ford samt Toyota 270 centimeter mellan axlarna. På bredden skiljer det tre centimeter (180-183 cm) och på höjden bara en (146-147 cm). Det är med andra ord bäddat för liknande innerutrymmen.

Men så blir det inte, något som visar sig allra tydligast när vi lastar våra gamla reliker, läskbackarna. Man kan ju undra varför vi håller fast vid något så ålderdomligt, men faktum kvarstår – att mäta volym i VDA-liter har sina begränsningar. Framförallt då det inte tar hänsyn till utrymmets utformning i alls samma utsträckning som en gammal läskback. Hård och fyrkantig, det finns liksom inga genvägar. Antingen finns det utrymme för den, eller inte.

HELA TESTET: Läs det här!

1 av 4: Bagageutrymmet i Ford Focus Active Kombi, vid nedfälld baksätesrygg, rymmer 34 läskbackar. Foto: Patrik Lindgren
2 av 4: Bagageutrymmet i Kia Ceed SW Plug-In Hybrid, vid nedfälld baksätesrygg, rymmer 32 läskbackar. Foto: Patrik Lindgren
3 av 4: Bagageutrymmet i Skoda Octavia Kombi, vid nedfälld baksätesrygg, rymmer 40 läskbackar. Foto: Patrik Lindgren
4 av 4: Bagageutrymmet i Toyota Corolla Touring Sports Trek, vid nedfälld baksätesrygg, rymmer 30 läskbackar. Foto: Patrik Lindgren

LÄS OCKSÅ: Nya Skoda Octavia underkänd i älgtestet

I Skoda Octavia Combi får vi in hela 40 backar, vilket är ett grymt bra resultat jämfört med Toyota, vars lastutrymme vi mäter till snarlika värden med lasermätaren. Men när vi lastar backar, då ryms som mest 30 stycken i Toyotan. Skillnaderna är enorma, trots att kvadratcentimeterytan skvallrar om något annat.

Octavia Combi är i en klass för sig själv i testet. Ford Focus Kombi blir näst bäst, men den rymmer bara 34 backar. Vilket i sin tur kan klassas som normalt för klassen. Kia Ceed svalde 32 backar.

Detsamma gäller utrymme och sittkomfort i baksätet. Nedan följer noteringarna från testet och det är tydligt, Skoda har lyckats paketera en klart mer utrymmeseffektiv produkt än någon av konkurrenterna.

MISSA INTE: Alla testmoment hos samtliga fyra bilar

Testmoment: Baksäte

Förarstolen justeras efter den normallånga testskribenten som sitter nära ratten och så lågt det går, med upprätt ryggstödsvinkel.

Foto: Patrik Lindgren

Ford Focus Active Kombi

Platt och kort baksätesdyna, vilket ger sämre lårstöd. Godkänt benutrymme och fötterna får plats under stolen framför. Klart lägre kardantunnel. Något högre midjelinje som blir högre baktill, vilket ger sämre sikt ut.

Foto: Patrik Lindgren

Kia Ceed SW Plug-In Hybrid

Något skålad och bakåtlutad dyna, men den är kort vilket ger sämre lårstöd. Mediokert benutrymme och fötterna får nätt och jämnt plats under stolen framför. Relativt hög midjelinje, vilket gör blicken ut sämre.

Foto: Patrik Lindgren

Skoda Octavia Combi

I en klass för sig själv. Bäst benutrymme, bra utrymme under stolen framför och ett riktigt skönt baksäte att sitta i. Dynan ger bra stöd för låren och ryggstödet ger precis som namnet antyder ryggen stöd – på ett skönt sätt dessutom. Bra och stora glasytor.

Foto: Patrik Lindgren

Toyota Corolla Trek

Platt och kort dyna, hårt ryggstöd. Begränsat benutrymme och likaså utrymme för fötterna under stolen framför. Lårstödet blir sämre då dynan är i kortaste laget och takhöjden är riktigt dålig. Näst intill ingen kardantunnel.

TEST: Nya Skoda Octavia mot Ford Focus, Kia Ceed och Toyota Corolla

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!