Foto: Glenn Lindberg

Så bra är bilarnas självkörande system

Många bilar i dag har teknik som delvis kan genomföra körningen på egen hand – så kallad semiautonom körning. Vi har testat och betygsatt åtta olika bilmodeller i mellanklassen.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

De semiautonoma, halvt självkörande, system som biltillverkarna erbjuder ska hjälpa föraren vid olika situationer. Ett exempel är om föraren för en kort stund råkar ha blicken på något annat än framförvarande trafik, då ska tekniken både kunna bromsa och styra på egen hand, den kan till och med gasa om trafiken framför börjar rulla snabbare (och den adaptiva farthållaren inte är för lågt satt). De olika systemen, som går under namn som till exempel Pilot Assist (Volvo), Autopilot (Tesla), Travel Assist (Volkswagen) och Drive Pilot (Mercedes), är inte till för att ersätta föraren (som man kan tro om man tittar på klipp på YouTube). I stället ska de ses som en hjälpande och delvis avlastande (utan att föraren förlorar fokus) hand.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Vänligen notera att fr.o.m. 26 juli 2021 är det Bonnier Magazines & Brands koncernbolag Bonnier News AB som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter, varvid prenumerationsvillkor och personuppgiftspolicy uppdateras.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!