Foto: Patrik Lindgren

Laddhybrid mot elbil: BMW X5 och Audi Q7 mot Tesla Model X

Vad är bäst, laddhybrid eller elbil? Vi reder ut det i storleken extra large och plockar ut helt nya BMW X5 xDrive45e och nyligen ansiktslyfta Audi Q7 i sitt nya laddhybridutförande 60 TFSI e. På elbilssidan har vi Tesla Model X. En modell som är långt ifrån ny men ändå erbjuder den enda helelektriska lösningen för den stora familjen.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Sveriges populäraste biltest

Vi testar alla bilar på svenska vägar, där du kör. Vi mäter förbrukning och räckvidd på väg och i labb, vi testar säkerheten och vi redovisar alla ägandekostnader. Allt detta och mycket mer om följande bilar får du i detta test:

  • Audi Q7 60 TFSI e quattro
  • BMW X5 xDrive45e
  • Tesla Model X Long Range

Detta test plus allt övrigt exklusivt och unikt material på teknikensvarld.se får du tillgång till som prenumerant. Teckna din prenumeration längre ned på denna sida. Första månaden är gratis.

Det är en mäktig syn med de tre jättarna framför Barsebäckverken. De två stora kuberna med var sina höga skorstenar ger en nästan apokalyptisk känsla. Sedan nedstängningen av den sista reaktorn för 15 år sedan har anläggningen underhållits men det märks att byggnaderna är gamla.

Inte riktigt lika gammal är Tesla Model X, men den har funnits med oss i fem år vilket nästan är en hel generation i bilvärlden. Den långa räckvidden upp mot 50 mil och Teslas generösa antal laddstolpar gör Teslan alltjämt lockande. Fortfarande är ingen annan tillverkare i närheten av Tesla när det kommer till laddning och räckvidd.

Foto: Patrik Lindgren

Frågan är hur den står sig mot de tyska hybriderna? Storleksmässigt passar den in, men prismässigt ligger den 200 000 kronor över tyskarna. Ett gap som dock snabbt äts upp när utrustningen ska väljas till BMW X5 (803 700 kronor) och Audi Q7 (888 200 kronor). För i de 1 059 900 kronor som Tesla Model X Long Range kostar ingår nästan allt.

Det är dock inte hela historien, med de låga angivna utsläppen, eller obefintliga i Teslans fall, lockar de företagskunder med miljöbonusar och låga förmånsvärden. Och det är främst därför X5 och Q7 tillverkas som laddhybrider, det och de hårda utsläppskraven som ställs mot tillverkarna och böterna som följer. Att tyskarna som slukar runt en liter bensin per mil, när elen tar slut, ändå klassas som miljöbilar är såklart kontroversiellt. Ladda din bil så absolut, men vem håller koll på det? Ändå får köparna skattepengar för sitt ”miljötänk”. I höst kommer systemet ses över.

Vi lämnar politik och ekonomi åt sidan för stunden och fokuserar på det vi är bäst på, att testa bilar. Hur klarar en elmotor på drygt 100 hästkrafter att driva en 2,7 ton tung suv? Hur långt kommer vi på el? Hur jobbigt är det att åka 60 mil om dagen med en elbil? Men framför allt, lever bilarna upp till den höga nivå som priset betingar?

Foto: Patrik Lindgren

Audi Q7

För knappt ett år sedan presenterade Audi ett rejält ansiktslyft för sin största suv Q7. Det yttre fick en rejäl omstöpning med ny design för både luftintag, grill och strålkastare i fronten. Baktill är den liggande aluminiumlisten den stora nyheten men även bakljusen är nya.

Jag klättrar upp i förarstolen och slår igen den tunga dörren efter mig. Känslan är solid som ett kassaskåp och framför mig vilar jag ögonen på en skärmfrenesi som kommer bli den största förändringen för den trogna Q7-kunden.

Borta är MMI-vredet och kvar är två pekskärmar i mitten av bilen, en modernare men inte lika lättanvänd interiör som känns igen från bland andra Audi Q8 och A6. Stora ikoner och för det mesta logiska menyer med en haptisk feedback, en teknik som gör att det känns som att trycka på en fysisk knapp. Men som vanligt med pekskärmar är de något svårare att hantera under färd och då saknar vi det gamla multifunktionsvredet. En lösning som BMW alltjämt hänger kvar vid.

Audi Q7 60 TFSI e far fram vid sidan om den blomstrande rapsen. Elräckvidden mäts upp till 4,6 mil. Foto: Patrik Lindgren

Det som är mest intressant med nya Q7 är de två nya laddhybridversionerna. Tidigare fanns Q7 som laddhybrid med dieselmotor, men nu är det bensinmotorer som gäller. 55 TFSI e och 60 TFSI e lyder modellbeteckningarna, tidigare var tillägget i modellnamnet e-tron men det är numera reserverat för Audis rena elbilar.

Versionen vi testar är den värre av de två: 60 TFSI e. Grundstrukturen är densamma för 55 och 60, ett batteripaket på 17,3 kilowattimmar och en elmotor på 128 hästkrafter ­samarbetar med en V6:a med 340 hästkrafter. Olika styrsystem för elmotorn ger olika systemeffekter, 381 hk för 55 TFSI e och hela 456 hk för 60 TFSI e. Prisskillnaden är 100 000 kronor men då ingår S line i den dyrare.

Audi Q7 gör bra nytta av sitt däckgrepp. Bäst både vad gäller älg- samt bromstest. Foto: Patrik Lindgren

Bilen förblir helt tyst när startknappen trycks in. Lägg i Drive eller backen och bilen börjar humma och låter lite som en spårvagn för att det ska höras att man kör. Batteriet är tomt och efter ett tiotal meter startas bensinmotorn. Övergången är knappt märkbar tack vare den extremt tysta motorgången. Responsen i gaspedalen är fin och det är skönt att slippa fördröjningen vi tidigare upplevt i Q7 när vi kört den med dieselmotor.

Gasen i botten och den stora tunga suven sätter sig över bakaxeln och drar i väg i en överraskande kraftfull acceleration. Angivna siffrorna lyder 0-100 km/h på 5,7 sekunder. I vårt accelerationsprov som körs med fulladdade batterier mäter vi upp 5,9 sekunder. I samma testmoment klarar BMW 0-100 km/h på 6,0 sekunder och Tesla är snabbast med 5,5 sekunder. Imponerande siffror där Tesla visar elmotorernas extrema effektivitet. När vi vänder på testet och bromsar från 100 km/h till stillastående fortsätter vi imponeras när alla bilar bromsar inom 36 meter (Audi 35,1, BMW 35,6 och Tesla 35,8 meter).

Skön ratt och digital dominans. Dubbla skärmar är sämre än en stor. Foto: Patrik Lindgren

Bilarna är extremt tunga med Q7 som både är störst och tyngst med en verklig vikt (inklusive full tank och 70 kg förare) på 2 690 kg, BMW är näst tyngst på 2 670 kg och Tesla är en lättviktare i sammanhanget på 2 540 kg.

På vägen håller Q7, precis som vid tidigare tester innan uppdateringen, en väldigt hög nivå. Hög är också körställningen som bidrar till en mäktig känsla bakom ratten. För somliga är körställningen i högsta laget och Audi borde erbjuda större justermån i höjdled. Ljudnivån i den ombonade kupén är låg, trots att däcken är 285 millimeter breda runt om. Vindljudet filtreras i sin tur bort av tjocka dubbelglas i fram- och bakdörrarna (tillval 6 200 kronor).

Flyttbar lastförankring. Knappar till dragkrok och nivåreglering. Foto: Patrik Lindgren

Däcken skor 21-tumsfälgar men det är inget problem för chassit, Q7 går mycket bra över ojämnheter, stora som små i höga och låga hastigheter. Luftfjädring är standard på testets samtliga bilar och i Q7:s fall bär den vikten mycket bra utan att bilen känns tung. Vad som känns tungt är i stället styrningen som är i det tyngsta laget. Det gör gott för stabiliteten på motorvägen, men när vägen är dålig och spårig blir det en brottningsmatch med ratten. Tampandet fortsätter i lägre farter och håller man inte tillräckligt hårt i ratten kan den lätt slitas ur händerna i korsningar och rondeller.

Två tyska bjässar, men BMW kör ifrån Audi på el. X5 klarar 7,4 mil, Q7 bara 4,6 med eldrift. Foto: Patrik Lindgren

BMW X5

För två nummer sedan provkörde vi BMW X5 xDrive45e. Bilen imponerade med att komma längre på el än någon annan laddhybrid i Teknikens Världs historia, 7,4 mil. Men köregenskaperna var sämre med ett oprecist uppträdande, något vi också kände i första testet av nya X5 som gjordes med dieselmotor på vinterväglag. Nu kör vi BMW X5 för första gången på sommardäck, är det dags för revansch?

Foto: Patrik Lindgren

Första intrycket är positivt, ljudnivån är låg och chassits förmåga att fånga upp vägens ojämnheter är mycket bra. Är vi petiga kan det anmärkas på att stötdämpningen i bakvagnen är lite för klen i stora ojämnheter och bilen sätter sig ibland en extra gång efter större svackor eller fartgupp.

Vi kan också anmärka på styrningen som inte håller måttet i en bil i den här storleks- och prisklassen. Den är, precis som vi tidigare upplevt på vinterdäck, lite slapp och okänslig kring styrningens nollpunkt. Det gör att man får sitta och göra små korrigeringar i ratten mest hela tiden. Men justeringarna är klart mindre nu med sommardäcken och inte något alla lägger märke till. Vilket blir tydligt när X5 snabbt blir en favorit även i det rutinerade testlaget. Helt enkelt överväger bilens övriga väldigt bra egenskaper körintrycket och det är lätt att trivas i BMW X5.

En komfortdröm i nougatbrunt. Stolarna hör till världens bästa. Foto: Patrik Lindgren

Vad som däremot är en dålig kvalité är bilens vindkänslighet. Vi tar oss från Barsebäckverken mot Halmstad via E6:an där kraftiga vindbyar tar tag i karossen. Bilen rör sig i sidled och det dröjer inte länge förrän bilen blåser in i det högra körfältet. I Audi och Tesla märks vinden nästan inte alls.

Vi styr av motorvägen och ut på riktigt krokiga landsvägar. Sportläget väljs, stötdämpningen styvar upp sig, motorn får ett högre varvtal och en varvräknare tar plats i det digitala mätarklustret. Vanligtvis indikeras i stället hur mycket av kraften som används. Audi har en liknande lösning men i Audi går det inte att få en stor varvräknare. Enda varvräknaren man får i Q7 är en liten remsa på ett par centimeter i mätarklustrets nederkant.

Tjock ratt och något mindre skärmar i X5. Mängder av knappar på mittkonsolen. Foto: Patrik Lindgren

Växelväljaren skjuts till höger, ett klick på ena rattpaddeln för manuell växling och gaspedalen trycks i botten. X5 xDrive45e har en systemeffekt på 394 hästkrafter och accelerationen är inte lika imponerande som den i Q7 och Model X, men det går undan. Motorn morrar tydligast här men när det kommer till kurvorna kör vi hellre Audi eller Model X. Det oprecisa uppträdandet blir mer framträdande nu och det blir aldrig riktigt kul att köra X5. Det känns mest klumpigt. I både Q7 och Model X får man ett leende på läpparna när man ligger på gränsen. De båda blir hårdare, är snabbare men framför allt förmedlar de mer känsla genom ratten.

Leka på kurviga landsvägar är inte huvudsyftet med de här bilarna, även om de höga effekterna lätt kan indikera just det. Men betraktar vi bilarna som laddhybrider har BMW kommit klart längre i utvecklingen än vad Audi har gjort. BMW har det större batteriet på 20,9 (netto) kilowattimmar mot 17,3 i Audi. Som de flesta tillverkarna presenterar Audi en batterikapacitet utan att ange om det är den användbara eller totala kapaciteten som anges. När vi laddar bilen får vi som mest i 16,2 kWh. I verkligheten betyder det att vi kommer 7,4 mil i X5 och 4,6 mil i Q7 på ren el.

Smart och praktiskt lastfack som rymmer laddkablar alldeles innanför bakluckan. Foto: Patrik Lindgren

Paketeringen är samma för båda bilarna med batteripaketet under bagagerumsgolvet och en elmotor i växellådshuset. Vilket betyder att fyrhjulsdriften är konstant och oberoende av vilken motor som driver bilen. Audin har en starkare elmotor på 128 hästkrafter mot BMW:s 113. Ändå är det lättare att köra på ren el i BMW X5 tack vare ett tydligt steg i ­gaspedalen som skiljer el- och bensinmotorn åt. Det steget är ytterst diffust i Audin vilket gör att man lätt råkar dra igång bensinmotorn om man kör från ett trafikljus. Dessutom upplevs X5 som starkare på ren eldrift, trots svagare elmotor. Det går inte fort men tillräckligt fort för att med enkelhet följa trafikrytmen.

Foto: Patrik Lindgren

Tesla Model X

Tesla Model X är en uddafågel oavsett vad den ställs emot. Måsvingedörrar, en gigantisk pekskärm och världens största vindruta är gamla nyheter, men fortfarande är Model X en frisk fläkt i den annars ganska konservativa bilvärlden. Tesla har en annan syn på det här med bilar och Model X känns ibland mer som en pryl än en bil. Och när vi kör i väg i vad som känns som en rymdkapsel, eller en MPV tack vare den enorma framrutan, märks det direkt att Tesla lägger sina utvecklingskostnader på andra saker än tyskarna.

Tesla Model X går långt ifrån ljudlöst när vi nu kör bilen med sommardäck. Mängden vägljud är högst i gänget. Foto: Patrik Lindgren

Redan i låg hastighet upplevs en markant högre ljudnivå när vägljudet sipprar in från de främre hjulhusen. Trots luftfjädring och normalstora hjul för biltypen har Model X heller inte alls lika fin stötkomfort som Q7 och X5. Det slår i hjulhusen i såväl små som stora ojämnheter, sånt som effektivt filtreras bort i de andra två testbilarna känns tydligare här. Stolarna är okej, men möjligheterna till inställningar är sämre än i tyskarna och vi sitter inte riktigt lika bra här. Därtill är lädret av den halkiga sorten. Styrningen är dock bra, den är varken onödigt tung eller oprecis. Den är lagom och mellan de tre olika lägena märker vi tydligt olika nivåer av tyngd.

Den direkta kraften från elmotorerna är imponerande. Vi mäter upp 0-100 km/h på 5,5 sekunder, en bit ifrån angivna 4,6 sekunder som delvis kan bero på att batteriet endast var halvfullt under mätningen. Men det spelar mindre roll, det som spelar större roll är att det inte finns någon fördröjning från att högerpedalen trycks ner tills att kraften kommer. Vilket är välkommet i alla trafiksituationer, inte minst vid omkörningar. Visst saknar jag personligen det dova mullret från Audis V6:a och det rappa ljudet från BMW X5, men fördelarna med eldrift är tydliga.

Totalt digitalt och avskalat med den enorma skärmen mitt i bilen. Foto: Patrik Lindgren

Den största skillnaden mellan en elbil och laddhybrid är det uppenbara laddningsproblemet. När bränslet är slut i laddhybriderna är det bara att fylla på med ny bensin, med en elbil är det lite knöligare. Men det visar sig fungera bättre än väntat under vår 120 mil långa testresa. Det 100 kilowattimmar starka batteripaketet ger under rätt förhållanden en räckvidd på 50 mil. Vilket är väldigt bra, men när motorvägskörning står på schemat räknar milen ner i raskare takt.

Stolarna ger bra komfort, men inställningsmöjligheterna är sämre än hos de tyska konkurrenterna. Foto: Patrik Lindgren

Från Stockholm kör vi 26 mil i ett svep innan vi stannar i Ödeshög för en snabb laddning i kombination med toalettpaus. Klockan är strax efter tio och vi kör vidare 15 mil till snabbladdarna vid Toftaholm Herrgård, strax söder om Värnamo, där vi tar lunch. Laddarna ligger lite långt från motorvägen men vi får veta av personalen att Tesla letade mark närmare motorvägen, men det var för dyrt. Tesla fick i stället ställa upp laddare här på grusparkeringen, vilket blev en bra lösning för alla inblandade, inklusive testlaget som för en gångs skull fick fylla magarna med annat än hamburgare.

Karosspassningen av det här slaget borde vi inte se i dag, än mindre på en så dyr bil. Foto: Patrik Lindgren

Det lite längre stoppet vid bespisningen som inte går under kategorin snabbmat får oss att återvända till en fulladdad Tesla. Laddningen håller hela dagen och när det nalkas middag upprepas proceduren med mat i kombination med laddning innan vi sedermera styr mot Halmstad för övernattning. Upp tillbaka till Stockholm ställer vi oss återigen i Ödeshög och kombinerar näringsintaget med laddning och än en gång blir det tydligt att det inte är några större problem att resa långt med Tesla.

Visst, i de mer nordligt belägna delarna av vårt avlånga land där Teslas Superchargers inte är lika frekvent utplacerade blir det svårare, men från Stocholm och söderut fungerar det riktigt bra. Man gör de stoppen man alltid gör, toalettpaus, bensträckare och matintag och så länge det görs där Tesla har sina snabbladdare blir långresandet relativt smärtfritt. Dessutom blir det också billigt nu när Tesla ger gratis laddning till köparen av en Model S eller X.

Foto: Patrik Lindgren

Sammanfattning

Så vilken är testets bästa bil? Det beror på vad man är ute efter. Audi Q7 ligger oss varmt om hjärtat när det ska köras. Det här är testets bästa bil när det kommer till att kombinera köregenskaper och komfort. Därtill gör den urstarka motorkonfigurationen mycket för körglädjen, men ärligt talat tror vi att den svagare 55 TFSI e räcker gott och väl. Då sparar man 100 000 kronor. Men det är inte bara i ekonomin Audi Q7 faller, för faktum är att både Q7 och X5 som laddhybrider får en lägre milkostnad än sina dieseldrivna syskon (X5 30d, Q7 50 TDI). Audi Q7 faller också på att den är en sämre laddhybrid än vad BMW X5 är med kortare räckvidd och sämre körbarhet på el.

Foto: Patrik Lindgren

BMW X5 är trevligare att köra på ren el, men en starkare elmotor står ändå på önskelistan. Räckvidden på 7,4 mil är värd att upprepa eftersom det är det längsta vi någonsin kört med en laddhybrid i tidningens historia. Det är mer än dubbelt så mycket som visssa andra laddhybrider. Som bil är X5 bra, men skärpan i styrningen är fortfarande bristfällig. Den med känsliga fingrar kommer finna sig sitta och passa styrningen mest hela tiden.

Tesla Model X vinner testet. Säker, praktisk och faktiskt lägst ägandekostnad. Foto: Patrik Lindgren

Mediokra köregenskaper och sämre komfort gör inte Tesla Model X till favoriten bland testlaget. Inte ens elmotorernas överlägsna acceleration eller den futuristiska förarmiljön lyckas övertyga. Men efter vidare granskning imponerar elbilen desto mer. Som ren elbil blir paketeringen mycket effektiv och utrymmena är överlägsna konkurrenterna.

Tesla har också skärpt sig i broms- och älgtest samt gett Model X ett lägre inköpspris. Det i kombination med ett bra andrahandsvärde ger den lägst milkostnad i testet. Och med Teslas smidiga och väl utspridda snabbladdare går det inte att blunda för att Tesla Model X är den bästa helhetslösningen. Och ja, vi vet att Audi har elbil och att BMW snart kommer med sin iX3. Men för att någon på riktigt ska kunna konkurrera med Tesla på elbilsmarknaden måste det erbjudas billigare och fler snabbladdare på vägen. Och det ger Tesla minst ett par års försprång.

Nedan kan du ta del av testet i sin helhet med ännu fler bilder, utlåtanden, extra testmoment, alla specifikationer och av oss uppmätta värden, samt så klart allt som har med den ekonomiska biten att göra, plus vår betygsättning för respektive bil.

Ladda ner: 2013-bmw-x5-xdrive45e-audi-q7-60-tfsi-e-quattro-tesla-model-x-lon.pdf

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!