Foto: Daniel Abrahamsson / Moderna Klassiker

Provkörning av Porsche 911 Speedster (1989)

911 Speedster var modellen som skulle få Porsches försäljning att blomma på nytt i USA. Och det lyckades den med. Men Porsche 911 Speedster är så mycket mer än ett säljtrick – den är en körglad hyllning till Porsches mångåriga historia!

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

I slutet på 1980-talet var det knapra­ tider i Amerikat. Wall Street fick nästan byta namn, Coca-Cola funderade kanske på att sälja till Herrljunga Cider och Porsche USA hade fler förfrågningar på traktorer än vad de hade på bilar. Det enda som Porsche USA kunde tänka sig skulle få försäljningen att komma i gång igen var om de kunde locka kunderna med något riktigt speciellt. Det var därför också vad de sa till huvudkontoret i Stuttgart: ”Ge oss något riktigt, riktigt speciellt!”.
”Nja, vi är ju precis färdiga med nya 964… Räcker inte det?”, sa tyskarna. Men så kom de att tänka på en gammal 911-skiss som de hade liggandes. En Speedster skulle vara relativt lätt att producera, eftersom den kunde byggas på chassit från en vanlig 911 Cabriolet. Ovandelen av vindrutan liksom sidorutorna kapades av och över baksätet monterades en sorts tonneau-överdel med två kupor/kåpor bakom respektive framstol. En hyllning till 356 Speedster hade fötts!

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!