Till och med bilskroten i Dubai är något alldeles extra

Vill du se supersportbilar och lyxbilar är Dubai en bra plats. Även på stadens bilskrot får du se en salig blandning av dem, några trasigare än andra.

Att besöka en svensk bilskrot är oftast inte speciellt upphetsande, det skulle i så fall om man hittar en navkapsel från en Opel Rekord av årsmodell 1965, eller liknande. Men det hör inte till vanligheterna.
Att besöka bilskroten i Dubai är någonting helt annat. Inte bara är den gigantisk, den bjuder också på bilar av betydligt mer exotisk karaktär.

YouTube-kändisen Supercar Blondie har filmat sitt besök på Dubais bilskrot och fokuserar på det staden är känd för – dyra lyxbilar och supersportbilar. Det finns nämligen en hel del sådana där, allt från Mercedes och Maserati via Lamborghini och Ferrari till Bentley och Rolls-Royce.

Bilskrot i Dubai

Foto: Supercar Blondie

Vissa av bilarna är rejält demolerade, andra ser ut att vara intakta men har drabbats av exempelvis översvämning. Det finns även bilar som är beslagtagna eller övergivna och därmed i förmodat körbart skick.

Bilskrot i Dubai

Foto: Supercar Blondie

Bilarna används inte enbart som reservdelsbilar, de säljs även på auktion, och priserna är rejält låga. Ta exempelvis den vita Ferrari California T som visas i början av filmen och som tros vara beslagtagen och därför i bra skick. Den är från 2015 med 2 200 mil på mätaren. Normalt kostar motsvarande bil i Förenade Arabemiraten runt 100 000 dollar (932 000 kronor), men på bilskrotsauktionen är utropspriset runt 30 000 dollar och slutpriset kan hamna på så lågt som omkring 40 000 dollar (373 000 kronor).

Den Rolls-Royce Wraith vi ser senare i filmen kostar bara två dollar, men så är den också rejält kraschad. Motsvarande icke-förstörda Wraith från 2014 med 5 000 mil kostar i Förenade Arabemiraten 125 000 dollar (knappt 1,2 miljoner kronor).


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer