Miljoner och åter miljoner återkallade bilar har drabbat Toyota hårt. I en ny reklamfilm som visas i amerikansk tv ber Toyota om ursäkt och lovar bättring.

Toyota har inte haft någon rolig inledning på 2010. I en händelsekedja som i amerikanska medier har kommit att kallas Toyota-gate har världens största biltillverkare tvingats återkalla cirka åtta miljoner bilar och stoppa tillverkningen av sina storsäljare i USA. Nu har Toyota tagit fram en lösning som ska få bukt med de felande gaspedalerna och reparationerna är i full gång. Men det svåraste arbetet återstår – att återfå kundernas förtroende. I USA har man i dagarna dragit igång en omfattande kampanj med syfte att dels be om ursäkt och dels att övertyga allmänheten om att man kan lita på Toyota.

I reklamfilmen som kan ses nedan gör Toyota en rejäl mea culpa, de har gjort fel och tar på sig allt ansvar men lovar att göra bättre framöver. Samma budskap förmedlades av högste Toyota-chefen Akio Toyoda när denne höll en presskonferens i slutet av förra veckan. Toyoda, sonson till företagets grundare, talade om det som hänt som om det var hans eget personliga ansvar. Toyoda beklagade att han har orsakat oro hos många människor och han bad också alla aktieägare om ursäkt för att aktien har tappat omkring 20 procent av sitt värde de senaste två veckorna. I ett pressmeddelande förklarade Toyoda vidare hur ledsen han är för det som har hänt.
– Vi som ska få folk att köpa bilar har istället gett dem bekymmer. Jag beklagar detta mer än något annat. . Under parollen ”Låt oss bygga bättre bilar”, kommer vi att gå tillbaka till grunderna i ”kunden först” och ännu en gång, djupt fundera över vad ”kunden först” egentligen betyder. Alla våra anställda runt om i världen, alla våra återförsäljare och våra leverantörer kommer att förenas i sitt yttersta för att återvinna förtroendet hos våra kunder så fort som möjligt.

Läs mer


  Digital prenumeration
  Allt du vill veta om alla bilar
  – gratis första månaden
  Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

  Flest och mest omfattande tester av nya bilar

  Alla nummer av e-tidningen

  Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

  Avsluta prenumeration online när du vill

  Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

  Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
  Visa kommentarer